Вулицю Карпова освітлюють енергоощадні ліхтарі

В Лебедині стартував пілотний проект щодо переводу вуличного освітлення на енергоощадні світлодіодні лампи. Модернізація системи освітлення почалася з вулиці Карпова, де 19 лютого були встановлені перші світодіодні прожектори LUXEL LED-LP-50C, потужністю всього 50 Вт. Поки що встановлено лише 5 нових ліхтарів, ще 1 поставлять цього тижня. Ліхтарі безкоштовно, строком на 1 місяць, передані місту партнером проекту – ТОВ “Дженерал електрик” з міста Суми.

Зміни у вуличному освітленні вже змогли оцінити мешканці вулиці Карпова, та інші городяни.

За оцінками експертів, при заміні традиційних освітлювальних приладів на світлодіодні можна зменшити грошові витрати на електроенергію на 50-90%. Порівняно з люмінесцентними лампами, а тим більше з лампами розжарення, що стоять у нашому місті. Світлодіодні джерела світла споживають у рази менше енергії. Завдяки тривалому терміну служби цих приладів скорочуються кошти на їх технічне обслуговування, оскільки не потрібна часта заміна ламп. Тривалість експлуатації світлодіодних ламп досягає 50 тисяч годин. Жоден інший різновид ламп не здатний служити так довго.

3348

3349

Головним елементом кожного світлодіода є штучно створений напівпровідниковий кристал, при пропусканні через який електричного струму випромінюється світло. Це світло є м’яким, рівним і яскравим, не містить ультрафіолетових та інфрачервоних променів. У світлодіодах велика частина енергії йде у світловий потік, бо напівпровідникові джерела світла не потребують нагрівання, як, приміром, лампи розжарення.

Світлодіодні лампи мають стійкість до різних зовнішніх впливів. Міцність і надійність цих пристроїв пояснюється особливостями їх конструкції. До прикладу, ключовим елементом лампи-жарівки є нитка розжарення. Через крихкість і ненадійність цієї складової джерело світла на її основі може вийти з ладу при першому ж падінні або вібрації.

Значною перевагою світлодіодних ламп є те, що вони абсолютно не шкідливі в екологічному сенсі. У їхній конструкції немає токсичних речовин, небезпечних для довкілля і людського здоров’я. Через це вони не потребують спеціальної утилізації, яка нерідко вимагає вкладення значних коштів. Крім того, світлодіодні джерела світла практично не виділяють тепла.

3350

3353

3352

За результатами проекту, через місяць будуть підведені підсумки ефективності такої системи вуличного освітлення. Але вже сьогодні можна констатувати, що енергоефективність таких ламп у 5 разів перевищує ті, що світили раніше на цій вулиці. Ціна ж такого прожектору становить, близько 700 грн.

Як відзначають у міському управлінні ЖКГ, енергоощадні лампи в теперішній час, при високих тарифах, дуже  необхідні, адже з місцевого бюджету багато коштів не забирають. І в результаті: вночі – світліше плюс економія енергії.

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *