У полі зору Громадської ради – нагальні питання

Перше засідання Громадської ради Лебедина, що відбулося цього четверга, 04 лютого ц.р. було присвячено актуальним проблемам життєдіяльності міста. Зокрема, жвавого обговорення набуло питання дотримання прав населення на пільгове перевезення, у розрізі якого порушилися питання роботи міського маршрутного транспорту, дотримання маршрутів та графіків руху.

Так, 2016 рік приніс багато сюрпризів, і одним із них стала відсутність компенсацій на проїзд пільгової категорії населення у маршрутному транспорті. Як зауважила заступник міського голови Олена Кірєєва, до 2016 року міські перевізники отримували із державного бюджету України понад 300 тис. грн. компенсацій за перевезення 28, визначених законодавством, пільгових категорій. Але Законом України від 25 грудня 2015 року «Про Державний бюджет України на 2016 рік» кошти на компенсацію за пільговий проїзд не передбачені взагалі. При цьому, на території міста проживає понад 10 тисяч осіб, які відповідно до різних нормативних актів мали право на пільговий проїзд у маршрутному транспорті, із них тільки пенсіонерів за віком – понад 8,5 тисяч.

Для подальшої компенсації пільгового перевезення необхідно до 400 тис. грн. тільки у 2016 році. І це в тій ситуації, коли міський бюджет в 2016 році почав фінансувати ВПУ лісового господарства. А це ще один подарунок від держави.

3223

Лише за січень 2016 року витрати на оплату праці колективу ВПУ перевищили 273 тис. грн., що не планувалися при підготовці бюджету. А 273 тис. грн. – це кошти, що могли бути використані на придбання нового трактору для чистки снігу або ремонту дороги, вирішення інших міських проблем.

Але йдучи на зустріч проханню міської влади, приватні перевізники погодилися за рахунок власних збитків й далі перевозити 6 пільгових категорій громадян. Зокрема, це інваліди І та ІІ групи, особи, які супроводжують інваліда І групи, учасники бойових дій, одна дитина віком до шести років (без права зайняття нею окремого місця), батьки військовослужбовців, які загинули під час військової служби.

Окремо, міською радою опрацьовуються варіанти запуску першого комунального автобусу, що перевозитиме всі пільгові категорії громадян. Такий автобус, на думку міського голови Олександра Бакликова, дозволить частково вирішити питання пільгових перевезень, зніме соціальну напругу та розвиватиме конкуренцію в сфері міських перевезень. Пропозицію міського голови підтримала й Громадська рада.

3220

Не менш широко розглянуто питання про очищення Лебедина від снігу, перспективи ремонту доріг, вуличного освітлення, будівництві КНС на вул. Сумській для запуску ІІ-ї черги міської каналізації.

Також на засіданні Громадської ради, один із співзасновників благодійної організації «Волонтери Лебединщини» Олександр Спичка поінформував своїх колег про останній рік роботи волонтерів. «Не буває такого дня, щоб до їхньої організації не надходили заявки. Навіть в умовах покращення забезпечення бійців, про що декларує Міністерство оборони, волонтерам не меншає роботи», – говорить він.

3221

За 2015 рік волонтери 12 разів їздили в зону АТО. Вартість лише однієї доставки, інколи доходила до 96 тис. грн. Багато допомоги було направлено Новою поштою та передано в інший спосіб.

Останній раз волонтери повернулися із зони АТО менше тижня тому. Були на Луганщині, куди відвезли допомогу від лебединців. Значну частину цієї допомоги зібрали навчальні заклади, як міста, так і району, а також активні громадяни та підприємці. Проте, як говорить Олександр Спичка, чим далі, тим важче її збирати. Адже, майже 2 роки війни та важка економічна ситуація даються взнаки. Найближчим часом благодійна організація планує оприлюднити свій детальний звіт про пророблену роботу.

Громадською радою також розглянуті й інші питання та затверджено План роботи на 2016 рік.

3219

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *