Споглядаючи Боже світло

26 січня у Лебединському художньому музеї ім. Б.К.Руднєва відкрилася виставка ікон із фондів музею, під назвою «Споглядаючи Боже світло». На виставці представлено 30 ікон кін. ХІХ поч. ХХ ст.,які  потрапили до музею із зруйнованих храмів Лебедина. Для працівників музею завжди було великою честю зберігати, охороняти та експонувати ці духовні святині.

Ікони – постійні супутники в житті православної людини, оскільки ікона – це Біблія, мальована фарбами. Зображення на іконах точно відповідають образам, змальованим у Святому Письмі. В кожному будинку або ж хаті, незалежно від свого матеріального становища, обладнували  в кімнаті особливий молитовний кут, необхідним атрибутом якого мали бути православні ікони. У часи радості та смутку, люди завжди звертаються до Бога, до святих через ікону. Тому для людей це є не просто зображення, а своєрідний оберіг.

На вернісажі серед гостей були присутні духовні отці  нашого міста – отець Лаврентій з Воскресенської церкви і отець Роман з  Вознесенської церкви. Священики провели духовну бесіду з присутніми, детальніше розповіли про українську школу іконопису. Звернули увагу на образи «Свята Трійця», «Богородиця Чернігівська», «Цілитель Пантелеймон», «Неопалима Купина», «Святий Миколай» та ін. Особливу цікавість викликала ікона «Петра і Павла», яка близько десяти років тому замироточила. Це явище не має пояснень,але свідчить про живодайну силу православної ікони. Відвідувачі виставки із захопленням поринули у духовний світ мистецтва та релігії.

3174

3170

Метою виставки є відродження духовності в людських душах. Нагадування  про  священні події, повчальне життя Господа і угодників Божих. Сподіваємося,що ця виставка не залишить нікого байдужим.

[layerslider id=”124″]

Лебединський художній музей ім. Б.К. Руднєва

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *