На контролі стан виконання делегованих повноважень

Питання виконання у 2015 році виконавчим комітетом Лебединської міської ради делегованих повноважень, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» обговорювалися 20 січня ц.р. на засіданні виконавчого комітету міської ради.

По суті питання доповіла заступник міського голови Олена Кірєєва. У своїй доповіді вона  детально зупинилася на важливих показниках розвитку промисловості, соціального захисту, освіти, спорту, культури, наданні адміністративних послуг, тощо.

Зокрема, було відзначено, що із прийнятих виконкомом 279 рішень, 194 стосувалися виконання делегованих повноважень (70%), і відповідно, із 230 розпоряджень міського голови – 122 з делегованих повноважень (53%). Окрім основних розпорядчих актів вживалися інші заходи по  здійсненню делегованих повноважень, а саме:

– організаційне забезпечення надання адміністративних послуг – 7562

– зберігання документів Національного архівного фонду, що мають місцеве значення – 5471.

  – вирішення питань про надання неповнолітнім, учням, студентам, пенсіонерам та інвалідам права на безкоштовне і пільгове користування об’єктами культури, фізкультури і спорту – 3174

– здійснення заходів щодо ведення в установленому порядку єдиного державного реєстру громадян, які потребують поліпшення житлових умов – 707, та ряд інших.

Аналіз виконання делегованих повноважень за напрямками діяльності показує, що основна кількість рішень і розпоряджень приймається з питань:

  • вирішення питань опіки і піклування;
  • здійснення контролю за належною експлуатацією та організацією обслуговування населення підприємствами житлово-комунального господарства, торгівлі та громадського харчування;
  • забезпечення вимог законодавства щодо розгляду звернень громадян, здійснення контролю за станом цієї роботи на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форм власності.

  У 2015  році стан виконання делегованих повноважень в окремих галузях діяльності розглядався на засіданнях виконавчого комітету міської ради ( розглянуто 55 питань) та на апаратних нарадах у міського голови (відповідно 48 питань). За результатами розгляду прийняті відповідні рішення, роботу з даних питань визнано задовільною.

У звітному періоді актів прокурорського реагування на виконання делегованих повноважень не надходило.

У 2015 році здійснено перевірку Лебединського виконавчого комітету міської ради управлінням інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сумської обласної державної адміністрації. У результаті проведених перевірок недоліків не виявлено.

Робота виконавчого комітету міської ради у 2015 році була  зорієнтована на реалізацію положень Конституції та законів України, власних, делегованих повноважень, практичне вирішення питань соціально-економічного та культурного розвитку міста Лебедина.

Робота по виконанню делегованих повноважень  у сфері соціально-економічного та культурного розвитку міста, планування та обліку, у галузі бюджету, фінансів і цін  розглядається  у відповідності з планами роботи  на сесіях міської ради, засіданнях виконкому, апаратних нарадах, засіданнях дорадчих органів та нарадах при міському голові.

3127

Протягом  2015 року збережено позитивні напрацювання попередніх років у розвитку всіх пріоритетних галузей. Соціально-економічна ситуація в місті залишається стабільною. Продовжують працювати 9 промислових підприємств основного кола. Заборгованість по виплаті заробітної плати залишається на ПАТ «Лебединський машинобудівний дослідно-експерементальний завод «Темп». Станом на 01.01.2016 спостерігається тенденція до її зменшення, запропоновані графіки погашення заборгованості витримуються. Скорочення обсягів виробництва, втрата ринків збуту призводять до збільшення числа безробітних у місті. Шляхом позитивного вирішення цієї ситуації є впровадження економічних реформ, реалізація інвестиційних проектів та залучення безробітних на громадські роботи. У 2015 році покращити своє матеріальне становище змогли 86 безробітних, які приймали участь у громадських роботах.

У місті відсутня заборгованість із заробітної плати у бюджетній сфері. Відповідно до місячного плану проводяться виплати пенсій та соціальних допомог.

Одним з найважливіших питань, що вирішує сьогодні міська влада, є формування місцевого бюджету, його виконання, наповнення доходної частини. За попередніми даними, в 2015 роціу бюджет м. Лебедина по надходженнях до загального фонду  виконано на  102%, в тому числі по власних та закріплених доходах –  на   110,2%.

У поточному році продовжується робота по забезпеченню надання адміністративних послуг через центр надання адміністративних послуг. У Лебединській міській раді 11 виконавчих органів надають 79 адміністративних послуг.  Станом на 1 січня 2016 року таких адміністративних послуг було надано близько 7562.

Відповідно до ст.28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»  здійснювався контроль за дотриманням цін і тарифів у місті.

 Щоквартально проводиться моніторинг тарифоутворення та аналіз рівня відшкодування населенням вартості  за житлово-комунальні послуги комунальним підприємствам міста. У 2015 році прийняті 2 рішення про збільшення тарифів  та 5 про їх коригування. Також виконкомом міської ради приймалися рішення про встановлення вартості харчування в загальноосвітніх навчальних та дошкільних навчальних закладах  міста та компенсування до 40% вартості харчування однієї дитини в день за рахунок міського бюджету.

  Відповідно до ст.30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» протягом звітного періоду здійснювалися повноваження в галузі житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, громадського харчування, транспорту і зв’язку.

Завдяки злагодженій роботі підприємств житлово – комунальної сфери міста, оперативному вирішенню питань при ліквідації ситуацій, які виникали, місто підготовлене до осінньо-зимового періоду і опалювальний сезон розпочато завчасно.

Водночас, у сфері житлово-комунального господарства залишається ще багато проблемних питань. Це – досить високий рівень дебіторської та кредиторської заборгованості, погіршення технічного стану житлового фонду, низький рівень конкурентного середовища на ринку послуг з управління та утримання будинків, споруд та прибудинкових територій. У 2016 році планується вжити дієвих заходів з технічного переоснащення житлово-комунального господарства і підвищення якості надання житлово-комунальних послуг.

В місті продовжує розширюватися і вдосконалюватися мережа підприємств торгівлі. Станом  на  01.01.2016   населення  міста  обслуговує 361 об’єкт   торгівлі,  побутового  обслуговування  та  ресторанного  господарства.   За минулий рік відкрито 6 об’єктів споживчого ринку, завдяки яким створено 27 нових робочих місць.

Відповідно до законодавства здійснюється контроль за належною експлуатацією та організацією обслуговування населення підприємствами транспорту. Перевезення пасажирів в Лебедині здійснюють 8 приватних підприємців за 14 маршрутами. Всі приватні підприємці мають розроблені паспорти автобусних маршрутів, погоджені з виконавчим комітетом, укладені договори між замовником – виконавчим комітетом міської ради з однієї сторони та приватними підприємцями з іншої сторони, на 5 років. Забезпечують маршрути 27 одиниць транспорту. Пасажиромістність маршруток у 2015 році збільшилася загалом на 18 посадочних місць.

  Здійснюються заходи щодо  здійснення контролю за  дотриманням законодавства по захисту прав споживачів. За 2015 рік до відділу торгівлі, побутового обслуговування населення та захисту прав споживачів звернулося  97  осіб.  Позитивно вирішено на користь споживачів 82 звернення, що становить 85%. У результаті проведеної роботи по фактах продажу товарів неналежної якості, наданих неякісних послуг 31 споживачу повернуті кошти в сумі 61,5 тис.грн.,  проведено 19 обмінів товару та 21 гарантійний ремонт складної побутової техніки, 16 споживачам надана допомога  в оформленні письмових претензій до продавців.

 На базі відділу постійно працює громадська приймальня з питань захисту прав споживачів та ринкового нагляду.   Надаються консультації споживачам про їх права та рекомендації, щодо дій споживачів в різноманітних ситуаціях. Так, у 2015 році надано 117 консультацій та роз’яснень.

3126

У 2015 році на території міста діяло 32 договори оренди на об’єкти комунального майна, надходження до міського бюджету від яких склали 144,9 тис. грн.  Продаж об‘єктів комунальної власності проводиться виключно на конкурсній основі через аукціон і у звітному періоді продано 6 об’єктів комунальної власності на суму 846,5 тис.грн.,  в т.ч. надійшло до міського бюджету 718,9 тис.грн. Більше 10 років старий гуртожиток колишнього заводу верстатних вузлів по вул. Сумській стояв покинутим і занедбаним. Але в 2015 році після продажу будівлі з аукціону, розпочалася реконструкція колишнього гуртожитку під квартири. Роботи здійснює БМП «Лебединпромбуд» ДП ПАТ «Сумбуд». На сьогодні вже продано 4 квартири в будинку. Вартість квартир становить від 3,5 до 4,5 тис. грн. за 1 кв. м, в залежності від місця розташування квартири, поверху та обсягу виконаних робіт.

  Виконавчий комітет міської ради продовжує реалізовувати делеговані повноваження у сфері освіти. Забезпечення рівного доступу учнівської молоді міста до якісної освіти, виховання компетентної особистості є пріоритетом у діяльності освітян міста. У місті функціонує 5 дошкільних навчальних закладів, в яких виховується 957 вихованців. Дошкільною освітою в різних її формах охоплено 93 відсотки дітей. Вживаються заходи щодо оптимізації існуючої мережі дошкільних навчальних закладів, зміцнення та осучаснення матеріально-технічної бази. У минулому році ЗОШ №1 та дошкільна установа «Чайка» були під’єднані до міського каналізаційного колектору.

  Також у місті  функціонує 6 загальноосвітніх шкіл та 1 вечірня, навчанням в яких охоплено 2462 учні. За рішенням виконавчого комітету 7 учнів отримують стипендію міського голови. Під час літнього відпочинку послугами оздоровлення було охоплено 1288 учнів, що складає 61%. Особлива увага  була приділена дітям пільгової категорії. Оздоровилося 23 дитини-сироти та дітей без батьківського піклування, 28 дітей-інвалідів, 334 дитини з малозабезпечених та багатодітних родин, 15 дітей, постраждалих від аварії на ЧАЕС, 12 внутрішньопереміщених осіб, 20 дітей, батьки яких беруть участь в операції АТО.

З 01 вересня 2015 року  у пілотному варіанті  в Лебедині діє реабілітаційна група для дітей-інвалідів при Комунальному закладі Сумської обласної ради «Лебединська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат», в якій  проходить реабілітацію 7 дітей-інвалідів. Група існує за рахунок підтримки школи-інтернату, яка має у своєму штаті кваліфікованих педагогів, дефектологів, а також необхідну матеріальну базу.  Зусилля педагогічного та медичного персоналу спрямовані на усунення недоліків розвитку особистості дитини в цілому. Засоби корекційного та медичного впливу ґрунтуються на максимальному використанні збережених можливостей дітей-інвалідів, що дає змогу поступово активізувати порушені чи недорозвинуті функції і спрямовувати на те, щоб навчити вихованців орієнтуватися у побуті, самообслуговуванні, долучатися до нескладних процесів та сприяти їхній самореалізації.

  У 2015 році забезпечувалося виконання делегованих повноважень у сфері соціального захисту населення. На обліку в управлінні праці та соціального захисту населення перебуває 200 сімей (379 чол.) з числа внутрішньо переміщених осіб, з них – 101 сім’я отримує щомісячну адресну допомогу особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.  На обліку перебувають і користуються пільгами 127 учасників бойових дій з числа учасників АТО. З них, відповідно до поданих заяв, 83 чоловіки забезпечено дровами. Видано 4 направлення на психологічну реабілітацію та 1 учасник АТО оздоровився в санаторії. У грудні 2015 року вдові померлого військовослужбовця з числа учасників АТО було придбано квартиру.  Також здійснювалося виконання делегованих повноважень щодо надання допомоги громадянам, постраждалим від аварії на ЧАЕС, сім’ям, пов’язаним з охороною материнства і дитинства та іншим особам.

Виконавчий комітет Лебединської міської ради забезпечує виконання делегованих повноважень у сфері культури, фізкультури і спорту, в галузі оборонної роботи.

Виконавчим комітетом Лебединської міської ради роботу щодо здійснення організаційних і практичних заходів для своєчасного і якісного розгляду звернень громадян, вирішення порушених у них питань, забезпечення контролю за їх виконанням. Упродовж  2015 року до виконкому міської ради надійшло 753 письмових та усних звернень, загальна кількість позитивно вирішених з яких складає 75,7 %, на решту звернень  надані аргументовані роз’яснення. Аналізуючи питання, порушені у зверненнях громадян, можна зазначити, що переважна їх більшість – це проведення благоустрою міста, надання матеріальної допомоги, земельні та питання працевлаштування.

Всі звернення, що надходили до міськвиконкому, розглядалися в терміни, передбачені законодавством. Особлива увага приділялася зверненням пільгових категорій населення.

Відповідно до чинного законодавства протягом року відбувався розгляд справ про адміністративні правопорушення. Проведено 17 засідань адміністративної комісії, на яких розглянуто 62 протоколи.

  Відповідно до ст. 38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» міськвиконкомом забезпечується зберігання 2843 документів Національного архівного фонду, що мають місцеве значення, здійснюється контроль та надається необхідна методична допомога щодо управління архівною справою та діловодством на території міської ради.

  Міськвиконкомом здійснювалися заходи по веденню Державного реєстру виборців. Всіма суб’єктами подання відомостей про виборців своєчасно та за встановленими формами надавалася відповідна інформація. На належному рівні були сформовані списки виборців під час проведення місцевих виборів.

Виконкомом  міської ради активно виконується ряд інших делегованих повноважень, визначених   Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *