Єдиний інформаційний день: Підсумки соціально-економічного розвитку Сумської області та її територій за 10 місяців 2015 року

Головні досягнення та проблеми розвитку економіки Сумщини у 2015 році.

У 2015 році вдалося стабілізувати ситуацію в промисловості області. За підсумками 10 місяців 2015 року промисловість області спрацювала на рівні відповідного періоду минулого року. Крім того, у жовтні 2015 року в порівнянні з вереснем досягнуто приросту промислового виробництва на 11%. Уповільнюється спад виробництва в провідній галузі промисловості – машинобудуванні (-2% проти -10% на початку року).

В області зроблено чимало для підтримки підприємництва, створення привабливого інвестиційного клімату, усунення бар’єрів для започаткування та ведення бізнесу, спрощення дозвільних процедур для суб’єктів господарювання тощо.

Промисловість області є експортозалежною, зокрема, хімічна промисловість та машинобудування, де експортні поставки становили 60%-80%. І найбільшим торговельним партнером для підприємств області донедавна були споживачі Російської Федерації. Однак з об’єктивних причин провідні промислові підприємства-експортери сьогодні шукають нові ринки збуту своєї продукції.

Російський ринок втрачає свою значимість для українських виробників на користь ринків Європи, Африки, Азії, Америки. Підприємства Сумщини успішно здійснюють торговельну діяльність з багатьма країнами світу, адже ми прагнемо працювати за європейськими стандартами. Вироби торгових марок Сумщини користуються широким попитом не лише на вітчизняному, а й на міжнародних ринках, витримують конкуренцію з відомими світовими брендами за всіма показниками. Якість та доступність сумських товарів є головною нашою перевагою в умовах ринкової конкуренції.

Обсяг експорту товарів до Російської Федерації за 9 місяців цього року скоротився на 41% до відповідного періоду попереднього року. Зменшується і частка Російської Федерації в загальному експорті. Якщо у 2013 році вона становила близько 50%, то цього року – 36,7%.

У той же час частка експорту товарів до країн Європейського Союзу за звітний період зросла з 18,6% у 2014 році до 22,6% у 2015 році. Збільшився експорт товарів до Португалії – у 17,2 раза, Іраку – у 5,6 раза, Єгипту – у 2,7 раза, Кореї – у 2,3 раза, Китаю та Туреччини – у 1,7 раза, Франції – у 1,5 раза. Також збільшився експорт до Узбекистану – на 40,2%, Італії – на 14,5%.

Машинобудівні підприємства мають потенційні можливості працювати на внутрішній ринок, а саме, брати участь у реконструкції діючих та спорудженні нових енергоблоків вітчизняних електростанцій та виконанні робіт з модернізації української газотранспортної системи тощо. Так, ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» виконує замовлення та поставляє продукцію для будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива на Чорнобильській АЕС, до кінця 2015 року передбачається укласти контракти з підприємствами енергетичного комплексу України на суму 55 млн. доларів США, та у 2016 році – на суму понад 276 млн. доларів США. Також підприємством укладено контракти на поставку запасних частин і деталей для насосного обладнання, що експлуатується на АЕС Китаю та Словаччини.  ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» отримало також замовлення на виготовлення і запуск компресорів з агрегатним обладнанням на родовищі «Шаркий Бердах» в Узбекистані. Тривають переговори щодо співпраці та постачання продукції підприємствам Польщі та Азербайджану. ПАТ «Сумський завод «Насосенергомаш» уклало договір з Китайською державною корпорацією ядерної енергетичної промисловості та поставляє насосне обладнання для Тяньванської АЕС.

Обмеження торгівлі з Росією стало гарним стимулом для наших виробників у пошуку нових ринків збуту, прискорило євроінтеграцію вітчизняної економіки.

Підприємствам реально почали повертати податок на додану вартість. Лише за 10 місяців цього року 104 підприємствам відшкодовано майже 750 млн. гривень ПДВ, що більш ніж удвічі перевищує минулорічну цифру (за 10 місяців 2014 року повернуто 330,4 млн. гривень).

В області вживаються заходи, спрямовані на введення в дію нових виробничих потужностей. У 2015 році проводилось будівництво фармацевтичного підприємства з виробництва активних інгредієнтів у ПАТ «Фармак» (місто Шостка) і нового складального цеху у ТОВ «Завод Кобзаренка» (смт Липова Долина).

Аграрний сектор є важливою стратегічною галуззю Сумщини. Очікуваний валовий збір зернових культур урожаю 2015 року повністю забезпечить продовольчу безпеку регіону (3,6 млн. тонн, у тому числі пшениці – 1,1 млн. тонн).

За 10 місяців цього року в сільське господарство вкладено
737,6 млн. гривень, реалізується 66 інвестиційних проектів (у галузь рослинництва залучено 18,7 млн. гривень, тваринництва – 89,6 млн. гривень,
в інфраструктуру аграрного ринку – 146,3 млн. гривень, у харчову та переробну промисловість – 18,5 млн. гривень, на придбання техніки та модернізацію машино-тракторного парку – 464,6 млн. гривень).

Зокрема, у харчовій промисловості проведено реконструкцію цеху плавлених сирів у ПАТ «Бель Шостка України» міста Шостка, цеху м’яких сирів та компресорної станції в ПП «Рось» Охтирського району, збудовано власний комбікормовий цех у ТОВ «Авіс Україна» Сумського району, завершується будівництво цеху по пакуванню овочевої продукції в
ТОВ «Агробізнес ТСК» Недригайлівського району тощо.

У галузі тваринництва в ТОВ «УГАК» Шосткинського району побудовано приміщення для утримання корів з установкою молокопроводу на 266 голів та завершено будівництво 3 приміщень для утримання молодняку великої рогатої худоби, продовжується будівництво молочнотоварного комплексу на 1000 корів у ПСП «Піонер» Охтирського району, реконструкція тваринницьких приміщень та будівництво другої черги доїльної зали на
160 голів корів у ТОВ «Вітчизна» Конотопського району тощо.

Триває розбудова інфраструктури аграрного ринку, зокрема, проводились роботи з будівництва та реконструкції елеваторних потужностей у місті Шостка, ТОВ «Ньюсфера» Шосткинського району, ТОВ «Вітчизна» Конотопського району, ПрАТ «Сад» Охтирського району, ТОВ «Краснопільське КХП» Краснопільського району. Завершено будівництво додаткової лінії з приймання та сушіння зерна у ТОВ «Урожайна країна» «Андріяшівський елеватор» Роменського району.

У 2015 році пріоритетним напрямком регіональної політики в будівельній галузі є проведення будівництва, реконструкції та капітального ремонту об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури області. На ці цілі вдалося залучити кошти з різних джерел.

На сьогодні в області реалізується ряд проектів з енергозбереження, проведення ремонтних робіт закладів освіти, охорони здоров’я, культури, об’єктів житлово-комунального господарства тощо.

Зокрема, за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку планується реалізувати 14 об’єктів на суму 104,1 млн. гривень, з яких 3 соціально-важливі об’єкти незавершеного будівництва минулих років (1 об’єкт вже введено в експлуатацію).

За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій передбачено 22,4 млн. гривень на виконання будівельних робіт по 12 соціально-важливих об’єктах у містах Суми, Ромни та Шостка (завершено роботи по 6 об’єктах).

В області триває реалізація проектів міжнародної технічної допомоги:

ІІІ фази спільного Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» – передбачається реалізація 32 мікропроектів за основною квотою (охорона здоров’я, водопостачання, енергозбереження, захист навколишнього середовища) та 4 – за квотою «економічний компонент» (створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів) для мешканців 36 сільських/селищних громад 8 районів області;

ІІІ фази швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO – реалізуються проекти із сільського водопостачання в Конотопському, Роменському, Тростянецькому та Краснопільському районах. Також розпочато реалізацію проекту з інтегрованого поводження з твердими побутовими відходами в місті Глухів і Глухівському районі.

Прогнози щодо перспектив розвитку бізнесу Сумщини у 2016 році.

Перспективи розвитку бізнесу Сумщини на пряму залежать від економічної ситуації в державі. За останніми даними, які підтверджують  фінансові аналітики, впродовж останніх місяців у країні спостерігаються ознаки стабілізації економіки, сповільнився її спад. Тому небезпідставним є твердження про те, що найскладніший момент ми пройшли і в наступному році очікується зростання економіки. При цьому визначальним фактором, звичайно, залишається ситуація на Донбасі.

На рівні держави взято курс на дерегуляцію господарської діяльності. Скорочено кількість контролюючих органів, до Податкового кодексу та інших законів внесено ряд змін щодо спрощеної системи оподаткування, обліку, звітності. Впроваджені електронні сервіси для спрощення реєстрації та ведення бізнесу. Очікується, що у 2016 році до бюджету області від діяльності суб’єктів малого та середнього підприємництва надійде майже 1,6 млрд. гривень (+23% до 2015 року).

Серед перспектив та напрямків роботи обласної влади – більш активне залучення місцевих підприємців до участі у тендерних процедурах в сфері державних закупівель. Передумовою цьому є ініційована на державному рівні реформа системи державних закупівель, інформатизація процесів, впровадження платформи ProZorro. Так, у 2016 році до закупівель товарів, виконання робіт та послуг за рахунок бюджетних коштів (за процедурами закупівель та без застосування процедур) очікується залучити близько 15 тисяч суб’єктів малого та середнього підприємництва, якими буде освоєно понад 1,7 млрд. гривень, що в 1,3 рази більше за 2015 рік.

 Основні економічні показники ( січень-жовтень 2015 року)

Промисловість

  • Індекс промислової продукції за підсумками січня-жовтня 2015 року порівняно з відповідним періодом 2014 року склав 99,9%.
  • За підсумками січня-жовтня 2015 року збільшились обсяги виробництва підприємств переробної промисловості (+2,8%), у тому числі зросло виробництво хімічних речовин і хімічної продукції (+42,7%), основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів (+57,4%), виробів з деревини (+10,5%), текстильного виробництва (+20,6%), металургійне виробництво, виробництво готових металевих виробів (+15,6%). Поряд з цим зменшились обсяги виробництва харчових продуктів, напоїв (-23,7%), гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції (-2,4%), машинобудування (-2%).
  • У добувній промисловості та розробленні кар’єрів виробництво скоротилось на 14,3%, постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – на 1,7%.
  • Підприємствами промисловості за січень-жовтень 2015 року реалізовано продукції (робіт, послуг) на суму 26260,6 млн. гривень, що на 35,6% більше порівняно з відповідним періодом 2014 року.

Сільське господарство

  • Обсяг продукції сільського господарства за січень-жовтень 2015 року
    в усіх категоріях господарств (у постійних цінах 2010 року) склав 8500,5 млн. гривень. Виробництво валової продукції проти відповідного періоду 2014 року зменшилось на 3,3%, у тому числі в господарствах населення –
    на 9,5%, у сільськогосподарських підприємствах збільшився – на 0,5%.
  • Загальний обсяг реалізованої аграрними підприємствами продукції
    за січень-жовтень 2015 року збільшився проти відповідного періоду 2014 року в 1,8 раза, у тому числі продукції рослинництва – у 1,9 раза, тваринництва –
    на 30,6%.
  • Станом на 01.11.2015 всіма категоріями господарств області одержано 2893,6 тис. тонн зернових та зернобобових культур (у початково оприбуткованій вазі), що на 0,3% менше проти аналогічної дати минулого року.
  • Станом на 01.11.2015 порівняно з аналогічною датою минулого року
    в усіх категоріях господарств поголів’я великої рогатої худоби зменшилось
    на 8,7% та становить 153,3 тис. голів, (у тому числі корів – на 5,8%,
    84 тис. голів); свиней – на 9,1% (149 тис. голів); птиці – на 0,8% (5670,7 тис. голів).
  • Протягом січня-жовтня 2015 року в області вироблено 49 тис. тонн м’яса
    (-4,7% проти відповідного періоду 2014 року), 356,9 тис. тонн молока
    (-2,1%), 359,7 млн. штук яєць (-7%).

Розвиток енергетики та транспорту

  • За січень-жовтень 2015 року обсяги спожитої електроенергії в області склали 1633,8 млн. кВт-год. (-6% порівняно з січнем-жовтнем 2014 року). Станом на 01.11.2015 рівень розрахунків за спожиту електричну енергію перед ПАТ «Сумиобленерго» склав 94,1%, загальний борг споживачів порівняно
    з початком 2015 року зріс на 76,9 млн. гривень (+65,9%) і становить 193,5 млн. гривень.
  • За інформацією ПАТ «Сумигаз» за січень-жовтень 2015 року спожи-вачами області отримано 557 млн. куб. метрів природного газу, що на 19,2% менше, ніж за відповідний період минулого року. Станом на 01.11.2015 рівень розрахунків за спожитий природний газ перед ТОВ «Сумигаз збут» з липня 2015 року склав 73%, загальний борг споживачів становить 129,7 млн. гривень.
  • За січень-жовтень 2015 року підприємствами транспорту перевезено 4893,8 тис. тонн вантажів, що на 4,1% менше порівняно з відповідним періодом 2014 року, вантажооборот зменшився на 24,4%.
  • Послугами пасажирського транспорту скористались 91,1 млн. пасажирів, що складає 106,8% до січня-жовтня 2014 року, пасажирооборот зменшився
    на 1,6%.

Будівництво

  • Протягом січня-жовтня 2015 року підприємствами області виконано будівельних робіт на суму 651,6 млн. гривень, що на 10,2% менше, ніж у січні-жовтні 2014 року.
  • Порівняно з січнем-жовтнем 2014 року будівництво будівель зросло на 1,4%, у тому числі житлових – на 10,7%. Поряд з цим будівництво нежитлових будівель та інженерних споруд скоротилось відповідно на 8,5% та 28,6%.
  • За 9 місяців 2015 року введено в експлуатацію 103,1 тис. кв. метрів загальної площі житла, що на 13,3% більше проти січня-вересня 2014 року.

Капітальні інвестиції

  • За перше півріччя 2015 року підприємствами та організаціями області за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 1428 млн. гривень капітальних інвестицій, що на 13,5% більше загального обсягу капітальних інвестицій відповідного періоду минулого року.
  • Майже всі капітальні інвестиції (98,4% загального обсягу) спрямовано в матеріальні активи. Питома вага капітальних інвестицій у будівлі та споруди становить 33,8% загального обсягу; на придбання, модернізацію та вдосконалення машин, обладнання, інвентарю та транспортних засобів – 60,5%.
  • У нематеріальні активи спрямовано 1,6% загального обсягу капітальних інвестицій, з яких 34,1% становлять витрати на оновлення та поліпшення програмного забезпечення та баз даних, 55,7% – на придбання прав на комерційні позначення, об’єкти промислової власності, авторські та суміжні права, патенти, ліцензії, концесії тощо.
  • Головним джерелом фінансування капітальних інвестицій, як і раніше, залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно 71,7% загального обсягу інвестицій.

Іноземні інвестиції

  • Станом на 01.10.2015 з початку інвестування в економіку області залучено 217,4 млн. доларів США прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу), що на 17,4% менше обсягів інвестицій на початок 2015 року (зменшення відбулось за рахунок курсової різниці) та в розрахунку на одну особу складає 193 долара США.
  • Інвестиції надійшли з 37 країн світу, зокрема, з країн Європейського Союзу з початку інвестування внесено майже 186 млн. доларів США
    (85,5% загального обсягу акціонерного капіталу), з інших країн світу – 31,4млн. доларів США (14,5%).
  • Протягом січня-вересня 2015 року в економіку області іноземними інвесторами вкладено 2,5 млн. доларів США прямих інвестицій (січень-вересень 2014 року – майже 2 млн. доларів США).
  • В області триває реалізація проектів міжнародної технічної допомоги, а саме: ІІІ фази спільного Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (передбачає реалізацію 36 мікропроектів у сферах охорони здоров’я, водопостачання, енергозбереження, захисту навколишнього середовища, створення та функціонування сільськогосподарських кооперативів) та ІІІ фази швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO (розпочато реалізацію проекту з інтегрованого поводження з твердими побутовими відходами в місті Глухів та Глухівському районі, укладено договори про надання цільової безповоротної допомоги з представниками громад 3районів, проектні пропозиції яких стали переможцями конкурсу проектів у 2015 році).

Зовнішньоекономічна діяльність

  • За січень-вересень 2015 року зовнішньоторговельний оборот товарів та послуг склав 776,2 млн. доларів США, що на 24,3% менше порівняно з відповідним періодом 2014 року.
  • Експорт скоротився на 25,3% та становить 437,9 млн. доларів США, імпорт – на 23% (338,3 млн. доларів США).
  • Сальдо зовнішньої торгівлі позитивне і складає 99,6 млн. доларів США (відповідний період 2014 року – 147 млн. доларів США). Коефіцієнт покриття експортом імпорту становить 1,29 (відповідний період 2014 року – 1,33).
  • Зовнішньоторговельні операції товарами область здійснювала з партне-рами з 95 країн світу (відповідний період 2014 року – з 94 країн).
  • Обсяг експорту товарів та послуг до країн Європейського Союзу зменшився проти відповідного періоду 2014 року на 9,6% і становить
    99,7 млн. доларів США, або 22,8% від загального обсягу (січень-вересень 2014 року – 110,2 млн. доларів США, або 18,8%). Найбільше скоротився експорт машин механічних (-40%), продуктів рослинного походження (-11%), хімічної продукції (-2,7%). Одночасно спостерігалось зростання експорту до цих країн у поставках транспортних засобів (56,9%), виробів з деревини (+4,7%), недорогоцінних металів (+1%).
  • У загальному обсязі експорту товарів найбільші поставки здійснювались до Російської Федерації – 36,7% (січень-вересень 2014 року – 46%), Туреч-
    чини – 5% (2,2%), Білорусі – 4,4% (4,9%), Казахстану – 4,2% (4,4%), Німеччини – 3,9% (3,8%).
  • Основу товарної структури експорту області складали механічні машини, готові харчові продукти, продукти рослинного походження, продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості, метали та вироби з них.

Споживчий ринок та цінова ситуація

  • За січень-жовтень 2015 року індекс споживчих цін на товари та послуги
    в області склав 140,4%, по Україні – 139,5% (відповідний період минулого
    року – 119,1% та 119% відповідно), індекс цін на продукти харчування та безалкогольні напої – 133,4%, по Україні – 135,7% (118,3% та 118,5% відповідно). Серед регіонів України за загальним індексом інфляції область посідає 12 місце (січень-жовтень 2014 року – 10 місце) та 5 місце проти 14
    за індексом цін на продукти харчування та безалкогольні напої.
  • Оборот роздрібної торгівлі за січень-жовтень 2015 року склав
    18359,7 млн. гривень, що на 18,1% менше порівняно з відповідним періодом
    2014 року.
  • Протягом звітного періоду відкрито та відновлено роботу
    178 підприємств роздрібної торгівлі, що на 67 підприємств менше порівняно
    з січнем-жовтнем 2014 року, 48 закладів ресторанного господарства (-5) та
    35 закладів побутового обслуговування населення (-3).
  • За січень-жовтень 2015 року в області проведено 2288 ярмарково-виставкових заходів, що на 1365 заходів менше порівняно з аналогічним періодом минулого року, на яких реалізовувались продовольчі товари та сільськогосподарська продукція власного виробництва за цінами на 15-20% нижче від ринкових.

Розвиток підприємництва

  • Станом на 01.11.2015 в області зареєстровано 48,5 тис. суб’єктів малого підприємництва, що на 2 тис. суб’єктів менше порівняно з 01.11.2014, з них підприємців-фізичних осіб – 43,1 тис. одиниць (-2 тис. одиниць), малих підприємств – 5,4 тис. одиниць. Аналіз динаміки змін кількості фізичних осіб-підприємців свідчить про погіршення умов для ведення їх бізнесу в 2015 році, що пов’язане з від’ємними показниками економічного зростання та падінням попиту на послуги і товари внаслідок ускладнення суспільно-політичної ситуації в країні.
  • З початку 2015 року суб’єктам господарювання в межах дозвільних центрів видано 6073 документи дозвільного характеру, що на 1573 документи більше, ніж за відповідний період минулого року. Зареєстровано 2453 декларації про відповідність матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства (+1835 декларацій).
  • За січень-вересень 2015 року адміністраторами та місцевими дозвільними органами області надано 290 тис. консультацій, що в 4 рази більше, ніж за січень-вересень 2014 року.
  • Станом на 01.10.2015 в області налічуються 316 регуляторних актів, що на 10,1% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року, у тому числі Сумської обласної державної адміністрації – 21, міських рад обласного значення – 257, районних державних адміністрацій – 38.

Фінансовий стан підприємств

  • Фінансовий результат (сальдо) великих та середніх підприємств до оподаткування за перше півріччя 2015 року склав 462,8млн. гривень збитку, що
    у 2 рази більше, ніж за аналогічний період 2014 року.
  • Великими та середніми прибутковими підприємствами, частка яких у загальній їх кількості становила 65,9%, отримано 1207,6 млн. гривень прибутку, що на 38,6% більше порівняно з першим півріччям 2014 року. Основна частина прибутку сформована в промисловості – 86,5%.

Виконання бюджетів

  • Протягом січня-жовтня 2015 року до зведеного бюджету надійшло 4030,4 млн. гривень податків, зборів та обов’язкових платежів, що на 434,2 млн. гривень, або на 9,7% менше проти відповідного періоду 2014 року.
  • За звітний період до державного бюджету надійшло 2202,8 млн. гривень, що на 675,6 млн. гривень (-23,5%) менше, ніж за січень-жовтень 2014 року.
  • До загального фонду місцевих бюджетів області надійшло
    1872,9 млн. гривень власних і закріплених доходів, що на 391,6 млн. гривень (+26,4%) більше, ніж у січні-жовтні 2014 року.

Заробітна плата

  • За січень-жовтень 2015 року середньомісячна заробітна плата в області збільшилась на 18% порівняно з відповідним періодом 2014 року та становить 3345 гривень, що в 2,4 раза перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи та мінімальну заробітну плату.
  • Заборгованість із виплати заробітної плати зросла до початку 2015 року на 18,5 млн. гривень (+25,7%) та станом на 01.11.2015 склала 90,4 млн. гривень.
  • Протягом січня-жовтня 2015 року заборгованість із виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах збільшилась на 22,5 млн. гривень
    (майже у 2 рази) і станом на 01.11.2015 склала 44,4 млн. гривень.

Зайнятість

  • Станом на 01.11.2015 у державній службі зайнятості зареєстровано
    15,2 тис. безробітних громадян, що на 18,9% менше, ніж на початок 2015 року.
  • Протягом січня-жовтня 2015 року за направленням служби зайнятості працевлаштовано 12,2 тис. безробітних, у тому числі одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності отримала 451 особа; професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації проходили 4,8тис. осіб; до виконання громадських та інших робіт тимчасового характеру залучено 6,9 тис. осіб.
  • Протягом січня-серпня 2015 року в області створено 5539 нових робочих місць.

Соціальне забезпечення

  • Станом на 01.11.2015 у 20 дитячих будинках сімейного типу виховувалось 138 дітей, що на 11 дітей менше, ніж на 01.11.2014. У 157 прийомних сім’ях, кількість яких зросла на 7 проти січня-жовтня 2014 року, виховувалось 307 дітей, що на 13 дітей більше, ніж на 01.11.2014.
  • Протягом січня-жовтня 2015 року надано державну допомогу сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, тимчасову державну допомогу дітям, допомогу особам, які здійснюють догляд за інвалідами, на суму 877,8 млн. гривень, що на 6,7% більше проти відповідного періоду 2014 року.

Пенсійне забезпечення

  • За січень-жовтень 2015 року сплачено 94 млн. гривень обов’язкових платежів, що адмініструє Пенсійний фонд (+13,1% порівняно з відповідним періодом 2014 року). Планові показники власних доходів за звітний період виконано на 111%.
  • Станом на 01.10.2015 в області нараховується 362 тис. пенсіонерів. Питома вага пенсіонерів, які отримують пенсії через вкладні рахунки, становить 54,6% (+1,2 в.п. порівняно з початком 2015 року).
  • Середній розмір пенсії з урахуванням цільової грошової допомоги зріс порівняно з початком 2015 року на 7,5% і станом на 01.10.2015 склав 1564,67 гривні.
  • Заборгованість платників по страхових внесках, фінансових санкціях та пені збільшилась на 278,5 тис. гривень (+0,4%) і на 01.11.2015 становить 79,2 млн. гривень.
  • Борг економічно активних підприємств (дієвий статус боргу) порівняно
    з початком 2015 року зменшився на 303,9 тис. гривень (-27,1%) і на 01.11.2015 склав 817,3 тис. гривень.

Охорона здоров’я

  • Станом на 01.11.2015 медичну допомогу населенню області надають 133 самостійні заклади: 30 обласних закладів, 6 міських лікарняних закладів,
    18 центральних районних лікарень, 1 районна лікарня, 2 селищні та 4 сільські дільничні лікарні, 14 самостійних центрів первинної медико-санітарної допомоги, 3 міські та 1 районна стоматологічні поліклініки, 10 лікарських амбулаторій, 44 фельдшерсько-акушерські та фельдшерські пункти.
  • За підсумками січня-вересня 2015 року показник смертності населення порівняно з відповідним періодом минулого року в області збільшився з 17 до 17,1 на 1 тис. наявного населення, показник народжуваності зменшився з 9,2 до 8,9 народжених на 1 тис. наявного населення.
  • Станом на 01.11.2015 порівняно з аналогічною датою минулого року
    в області спостерігається збільшення захворюваності на туберкульоз (з 42,4 до 46,5 на 100 тис. осіб), смертності від туберкульозу (з 9 до 9,9 на 100 тис. осіб), проте зменшилась захворюваність на СНІД (з 5,6 до 5,2 на 100 тис. осіб), смертність від СНІДу (з 0,8 до 0,4 на 100 тис. осіб). Малюкова смертність
    (за оперативними даними) збільшилась з 7 до 7,7 на 1 тис. народжених живими).
  • В області діє 14 лікарняних кас, членами яких є 31,9 тис. осіб
    (2,8% населення області). За рахунок лікарняних кас забезпечено лікування 4,3тис. осіб на суму 4,5 млн. гривень (відповідний період 2014 року –
    10,3 тис. осіб на загальну суму 4,1 млн. гривень).

Освіта

  • Станом на 01.11.2015 в області функціонують 530 дошкільні навчальні заклади різних типів і форм власності, у яких виховується 37,8 тис. дітей віком від 1 до 6 років.
  • В області функціонує 531 загальноосвітній навчальний заклад, у яких здобувають загальну середню освіту 92,9 тис. учнів.
  • Організованим підвезенням до місць навчання та у зворотному напрямку охоплено 99,5% учнів шкіл, які проживають за межею пішохідної доступності, що на 0,4 в.п. менше, порівняно з січнем-вереснем 2014 року. Шкільними автобусами підвозяться 89,9%, що на 1,3 в.п. більше відповідного періоду минулого року.
  • Доступ до інформаційної мережі Інтернет мають 511 загальноосвітніх навчальних закладів (94,6% від потреби), що на 1,2 в.п. більше порівняно з аналогічним періодом 2014 року.

Забезпечення законності та правопорядку

  • За січень-жовтень 2015 року обліковано 12418 кримінальних правопорушень, що на 0,1% менше порівняно з відповідним періодом
    2014 року, з них виявлено: органами внутрішніх справ – 11997, органами прокуратури – 339, органами, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства – 45, органами безпеки – 29.
  • Тяжкі та особливо тяжкі злочини складають 27,3% від загальної кількості зафіксованих правоохоронними органами кримінальних проявів (-1,3 в.п. проти січня-жовтня 2014 року).
  • У загальній кількості злочинів злочини проти власності становили 56,3%, проти життя та здоров’я особи – 17,1%, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення – 5,3%, проти безпеки руху та експлуатації транспорту – 5,2%, проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян – 3,3%, у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг – 2,4% тощо.
  • Протягом січня-жовтня 2015 року обліковано 35 очевидних умисних вбивств і замахів на вбивство, що на 20,5% менше, ніж у січні-жовтні 2014 року, 7 зґвалтувань та замахів на зґвалтування (-12,5%). Кількість умисних тяжких тілесних ушкоджень збільшилась на 3,9% і становить 53.
  • У порівнянні з січнем-жовтнем 2014 року кількість крадіжок збільшилась на 20,8% і становить 5555, розбоїв та грабежів – на 2,1% (58 та 338 відповідно), проте зменшилась кількість вимагань на 47,6% (11), шахрайств – на 6,9% (673).
Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *