Життя в мистецтві: персональна виставка Сергія Жидєля

Сьогодні в Лебединському художньому музеї відкрилася персональна виставка робіт митця, члена Національної Спілки художників України Сергія Петровича Жидєля. Живописець представив на розсуд глядачів 28 своїх робіт, серед яких пейзажі, портрети, натюрморти та інші малюнки.

Сергій Петрович Жидєль (18.07.1952, м-ко Лутугине, нині місто Луган. обл.) – добре знаний в Україні та за її межами художник-монументаліст, графік і живописець. Член Національної Спілки Художників України (1990). Закінчив Київський художній інститут. Навчався в студії у Миколи Стороженка. Працював у Луганську, де до 2014 року очолював обласну організацію Національної Спілки художників України. Сьогодні Сергій Петрович проживає на Сумщині, в місті Охтирка.

Монументальні роботи Сергія Жидєля у техніках розпису, мозаїки, вітража оздоблюють інтер’єри громадських споруд, екстер’єри церков на Луганщині та Сумщині. Роботам митця притаманні простота, досконалість форм, архітектонічність і символізм. У станковій графіці та малярстві художник поєднує емоційну забарвленість з лаконічністю й місткістю форм.

2521

2528

Привітав художника з презентацією своєї першої персональної виставки в Лебедині й міський голова Олександр Бакликов. Акцентуючи увагу на роботах майстра, голова відзначив його високу майстерність та глибоко-філософський зв’язок робіт автора із сучасним життям. Виконуючи приємну місію, Олександр Бакликов також вручив подяку Сергію Жидєлю за вірне служіння мистецтву, талант і невтомний творчий пошук.

Висловили слова вдячності та захоплення роботами талановитого художника й інші почесні гості, серед яких і голова Сумської обласної спілки художників Іван Гапоченко.

Знайомлячи лебединців із роботами художника, директор музею Алла Підвезько відзначила пейзажі сільської місцевості та природи рідного краю, які вирізняються яскравим, контрастним, витонченим стилем та свідчать про любов митця до рідної землі і його бажання передати цю любов на полотні.

Привертають увагу глядачів і кілька робіт із циклу «Китайські замальовки», виконані автором у 2004 році під час перебування у Китаї, де він викладав живопис в педагогічному інституті міста Юн Чин (провінція Шансі). В цих роботах можна почути і мелодію гір, що ллється із під загадкової димки туману, і шелест піску в пустелі, і гуркіт буддистських барабанів в східному храмі. Ці образи настільки відчутні і реалістичні, що зачаровують глядачів з перших хвилин.

2523

2529

Приєднався до вітань художника і вокальний жіночий ансамбль «Елегія» Лебединського педагогічного училища ім. А.С. Макаренка.

Презентація виставки завершилася екскурсією по експозиції, яку провів сам автор.

Побачити роботи Сергія Жидєля в художньому музеї лебединці зможуть з листопада 2015 по січень 2016 року, коли триватиме виставка.

[layerslider id=”108″]

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *