Шляхами історії

Напередодні  Дня  пам’яті  Батурина, за ініціативи  Ірини  Саєнко,  працівники  міського  відділу  культури  і  туризму  виконкому  Лебединської міської  ради  здійснили   поїздку  до  національного  історико-культурного   заповідника   «Гетьманська столиця». Ця поїздка була не тільки екскурсійною, але й такою, що дозволила  зануритися безпосередньо в епоху XVIII століття й глибше осягнути наше минуле.

Батурин є найяскравішою пам’яткою козацької доби, оскільки довгий час місто було резиденцією гетьманів Лівобережної України, зокрема Івана Мазепи, Пилипа Орлика і Кирила Розумовського.

Екскурсія  розпочалась з огляду козацької  цитаделі  – Батуринської фортеці. Завдяки  археологічним  знахідкам було  відновлено резиденцію-цитадель гетьмана Івана Мазепи.  На території цитаделі стоять відбудовані у формах українського бароко будинок гетьмана, скарбниця та дерев’яна замкова церква. Тут же розташовано пам’ятник-хрест жертвам Батуринської трагедії 1708 року, встановлений у 2004 році.  Хоча  стояв  густий  туман,  з оглядового майданчика на в’їзній вежі цитаделі перед лебединццями відкрився  неперевершений краєвид на заплаву ріки Сейм. Поряд із цитаделлю знаходиться Воскресенська церква. Цю будівлю з однією банею та прибудованою дзвіницею, звели у 1803 році. Вона стала усипальнею Кирила Розумовського.

Поряд із цитаделлю стоїть пам’ятник батуринським гетьманам, який зображує Дем’яна Многогрішного, Івана Самойловича, Івана Мазепу, Пилипа Орлика та Кирила Розумовського.

2507

2508

Від  Батуринської  фортеці  наш  шлях  лебединців проліг до села  Осіч, в якому знаходиться діючий Миколо-Крупицький жіночий монастир. Саме,  коли Батурин був столицею Гетьманщини, монастир відомий  в  історії  як   релігійний  центр всієї Лівобережної України.

Неперевершене  враження  залишилось  від палацу Кирила Розумовського, останнього гетьмана України.  Велична споруда –  єдине  творіння  на  тариторії  України шотландського архітектора Чарльза Камерона.

Вподобався лебединцям і Кочубеївський парк – унікальна пам’ятка садово–паркового мистецтва XVII ст. Побували ми і в  будинку генерального  суду,  який на початку XVIII століття належав Василю Кочубею. Будинок  представляє  собою  єдину споруду, що збереглася у Батурині з часів Мазепи  і  є  великою  історичною  та  культурною  цінністю. Зараз у будинку Кочубея розташовано краєзнавчий музей.

Осінній сонячний день, цікаві змістовні розповіді екскурсоводів  залишили  в  кожного незабутні враження від побаченого та  почутого.

2511

2512

Відділ культури та туризму

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *