Єдиний інформаційний день: Державна підтримка учасників бойових дій та членів їх сімей

У антитерористичній операції на Сході України брали участь 8309 жителів Сумської області і вже демобілізовані 3939 осіб, загинули 93 особи, 178 – отримали поранення.

Встановлено статус учасника бойових дій за участь в антитерористичній операції 4034 військовослужбовцям, 24 мають статус інваліда війни з числа учасників бойових дій в антитерористичній операції, 147 сімей – статус члена сім’ї загиблого, зазначені особи отримують пільги передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту».

На обліку щодо забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування перебуває 128 учасників антитерористичної операції, з них 125 учасників бойових дій та 3 інваліда війни, 82 особи вже обрали санаторії для проходження оздоровлення.

Забезпечення ветеранів війни санаторно-курортними путівками здійснюється органами соціального захисту населення за місцем реєстрації особи, згідно із встановленою чергою в міру надходження путівок та відповідно до медичних рекомендацій з урахуванням пільг, встановлених для конкретної категорії осіб.

Спеціалістами центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Сумської області здійснено оцінку потреб у 593 сім’ях демобілізованих учасників антитерористичної операції.

У результаті проведеної роботи за сприяння центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді 220 сімей отримали психологічну підтримку, 16 осіб працевлаштовані, 32 особи отримали юридичну допомогу, 171 особа оформили статус учасника бойових дій, 245 осіб отримали довідку учасника АТО,
65 сім’ям оформлені документи для отримання земельної ділянки, у 9 сім’ях покращено житлово-побутові умови, 41 особа пройшли медичне лікування, у т.ч. санаторно-курортне оздоровлення та реабілітацію, діти з 4 сімей зазначеної категорії влаштовані до дитячих навчальних та позашкільних закладів, діти з 83 сімей оздоровлені, 10 сімей отримали гуманітарну допомогу, 196 сім’ям надана допомога в оформленні субсидій, 35 осіб поставлені до центру зайнятості, діти із 105 сімей залучені до культурологічний заходів, 2 сім’ям оформлені необхідні документи для оздоровлення.

Під соціальним супроводом перебуває 2 сім’ї у зв’язку зі складними життєвими обставинами, що потребують тривалого часу вирішення.

Органами соціального захисту населення здійснюється виявлення осіб з інвалідністю – учасників антитерористичної операції для подальшого соціального супроводу відповідними центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації в області потребують 14 учасників АТО, з них 10 частково забезпечені такими виробами. Загальна потреба в забезпеченні становить 72 одиниці, видано – 29 одиниці, від оформлення замовлення на 19 одиниць заявники на даний час відмовилися. Видані направлення на забезпечення технічними засобами на 16 виробів для 7 учасників АТО.

На покращення житлових умов учасників АТО та їх родин реалізуються дві програми: одна з них передбачає забезпечення житлом військових, котрі втратили кінцівки, інша спрямована на підтримку сімей загиблих та інвалідів І та ІІ групи.

За інформацією райдержадміністрацій та виконавчих органів міських рад станом на 01.10.2015 року на обліку на поліпшення житлових умов із зазначеної категорії громадян перебувають 19 сімей. На вказані цілі Сумській області державним бюджетом затверджені 0,9 млн. гривень та 7,6 млн. гривень, відповідно,які розподілені між районними та міськими бюджетами. Придбано 2 квартири, на суму 0,9 млн. гривень, робота по закупівлі житла зазначеній категорії сімей продовжується.

Розроблений і виданий «Довідник соціальних послуг», інформація якого дозволяє зорієнтувати щодо адрес соціальних служб, послуг, норм законодавства, тощо. Довідник соціальних послуг вручений 547 демобілізованим військовослужбовцям особисто та розміщений в приміщеннях військкоматів.

З обласного бюджету надається матеріальна допомога постраждалим
(25 тис. гривень) та сім’ям загиблих (100 тис. гривень) при виконанні службового обов’язку під час антитерористичної операції, на поліпшення матеріально-побутових умов проживання сім’ям загиблих (20 тис. гривень) та забезпечення твердим паливом (дровами) сімей учасників антитерористичної операції (836 сімей сім’ї на загальну суму 1 463 тис. гривень). На зазначені цілі у 2015 році передбачені кошти у сумі 13,5 млн. гривень.

У 2015 році допомогу отримали 121 сімей загиблих та поранених при виконанні службового обов’язку під час антитерористичної операції на суму
5,2 млн. гривень. дрова отримали 793 сімей на суму 1,3 млн. гривень.

З метою посилення соціального захисту та соціальної підтримки окремих категорій населення 20.10.2015 Сумською обласною радою прийнято рішення «Про внесення змін до Обласної програми соціального захисту населення на 2013-2016 роки», яким передбачено:

– підвищення з 1 листопада 2015 року до 1000 гривень соціальної підтримки (допомоги) інвалідам війни І групи з числа учасників бойових дій на територіях інших держав (воїнам-інтернаціоналістам) та сім’ям загиблих учасників бойових дій на територіях інших держав, які мешкають у Сумській області, з додатковим обсягом фінансових ресурсів обласного бюджету 91 тис. гривень у вигляді субвенції місцевим бюджетам.

– у зв’язку із збільшенням до 1697 (на 861 сім’ю) числа сімей учасників антитерористичної операції для забезпечення твердим паливом (дровами) передбачено уточнення річних обсягів асигнувань для їх забезпечення твердим паливом (дровами) у сумі 1527 тис. гривень, у тому числі 967 тис. гривень за кошти обласного бюджету, 560 тис. гривень за кошти місцевих бюджетів у вигляді субвенції обласному бюджету.

– збільшення на суму 1435,8 тис. гривень обсягів видатків на надання матеріальної допомоги сім’ям загиблих (померлих) при виконанні службового обов’язку під час проведення антитерористичної операції, при цьому враховано зростання розміру допомоги з 20 тис. гривень до 34 тис. гривень.

За рахунок бюджетів міських, районних, сільських, селищних рад учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей надається матеріальна допомога, домогосподарства забезпечуються дровами, мобілізованим закуповується військове спорядження, проводиться оздоровлення дітей, надаються різні види пільг членам сімей та матеріальна допомога членам сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції. На зазначені цілі передбачено 7,6 млн. гривень. За рахунок коштів місцевих бюджетів надано допомогу 3669 сім’ям на суму 4,5 млн. гривень.

За інформацією управління охорони здоров’я у лікувально-профілактичних закладах області оглянутий 1 631 учасник АТО. Виявлено 852 випадки захворювань, в тому числі 702 (82,4%) – вперше. Взято на диспансерний облік 328 осіб.

При зверненні за медичною допомогою демобілізовані учасники антитерористичної операції забезпечуються безкоштовним обстеженням на туберкульоз, ВІЛ/СНІД, гепатити, інфекції, що передаються статевим шляхом. Станом на 20.09.2015 обстежено на туберкульоз методом флюорографії органів грудної клітки 1 227 осіб (75,2% від оглянутих), на ВІЛ/СНІД – 616 осіб (37,8%), на гепатити – 644 особи (39,5%), на інфекції, що передаються статевим шляхом – 892 особи (54,7%). Згідно показань 1 001 особі проведені додаткові методи обстеження.

Амбулаторно в лікувально-профілактичних закладах області проліковано 955 учасників АТО, у тому числі 412 демобілізованих, що становить 94,5% та 98,1% від потреби відповідно.

При наявності показань зазначена категорія осіб направляється на стаціонарне обстеження та лікування в заклади охорони здоров’я. Стаціонарно проліковано 473 учасники АТО (94,6% від потреби), у тому 217 осіб з числа демобілізованих (94,3% від потреби). Витрати в розрахунку на один ліжко/день на медикаментам становить 30,34 гривні, на харчування – 20,00 гривні. В обласному клінічному госпіталі ветеранів війни проліковано 163 учасники АТО, з них 70 осіб з числа демобілізованих. Витрати в розрахунку на один ліжко день на медикаменти становить 31,13 гривні, на харчування –
37,31 гривні.

Реабілітаційного лікування потребувало 158 осіб, оздоровлено –  105 осіб (66,5%). Демобілізовані учасники АТО забезпечені реабілітаційним лікуванням на 63,4% від потреби.

На медико-соціальних експертних комісіях оглянуто 131 особа, встановлено групу інвалідності 43 особам (32,8%), у тому числі: І група – 3 особи (7%), ІІ група – 8 особи (18,6%), ІІІ група – 32 особи (74,4%). Встановлено відсотки втрати працездатності 85 особам (64,9%), групу інвалідності та відсотки втрати працездатності одночасно отримали 39 особи (29,8%).

На сьогодні у переважній більшості районів та міст області зареєстрована невелика кількість (1 особа або взагалі відсутні) учасників антитерористичної операції, які мають групу інвалідності, що обумовлює відсутність необхідності у створенні відокремленої транспортної служби для їх перевезення. У разі потреби для транспортування учасників АТО районними державними адміністраціями та міськвиконкомами прийнято рішення використовувати або спеціально обладнані транспортні засоби (у м. Суми та м. Конотоп діє служба «Соціальне таксі») або транспортні засоби закладів охорони здоров’я.

Чисельність демобілізованих військовослужбовців, які користувалися послугами служби зайнятості у квітні – вересні місяці поточного року,  становила 507 осіб. Статус безробітного надано 487 осіб, у тому числі 460 особам призначено виплату допомоги по безробіттю. За звітній період працевлаштовані 71 особа. З початку року 26 осіб з числа демобілізованих військовослужбовців  відкрила власну справу шляхом здійснення в установленому порядку виплати одноразово допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності.

Сумським обласним центром зайнятості спільно з громадським фондом «Суми» створений інформаційно-консультаційний Центр «під одним дахом» для демобілізованих осіб, учасників АТО, який працює, починаючи з кінця травня поточного року. Його повна назва: «Інформаційний центр бійців АТО «Укроп-центр» (далі – центр).

До участі в роботі центру запрошені представники Сумського обласного військового комісаріату, Департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації, Головного управлінням Пенсійного фонду України в Сумській області, Сумського обласним відділенням Фонду соціального захисту  інвалідів, Управління охорони здоров’я Сумської обласної державної адміністрації, Департаменту освіти, науки Сумської обласної державної адміністрації, Сумського обласного центру служб для сім’ї, дітей та молоді, Управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Сумської обласної державної адміністрації Участь відповідальних осіб соціальних структур в роботі центру здійснюється за наявності потреби.

У профінформаційних секторах базових центрів зайнятості області розміщені нормативно-правові акти Уряду з питань соціального захисту учасників антитерористичної операції, а також розміщені телефони та адреси структур, з якими налагоджена співпраця в напрямку надання послуг.

Налагоджена співпраця з громадською організацією «Професійна ліга соціальних працівників Сумщини», що залучає міжнародну допомогу для навчання психологів, які опікуються учасниками антитерористичної операції та членами їх сімей.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *