З 1 вересня соціальні мінімуми підвищено!

20 вересня 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» від 17.09.2015 р. № 704-VІІІ.
Законом, передбачені зміни в частині підвищення соціальних мінімумів, зокрема, наближення підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати з 1 грудня на 1 вересня 2015 року до 1 378 грн. Для осіб, які втратили працездатність, встановлено прожитковий мінімум у сумі 1 074 грн. Тому, відповідно, збільшуються видатки на оплату праці, пенсійне забезпечення, допомоги сім’ям з дітьми та одноразові допомоги, стипендії аспірантів і докторантів.Враховуючи зміни в чинному законодавстві, платникам слід звернути увагу на те, що збільшений розмір мінімальної зарплати збільшує і мінімальний розмір ставок єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Страховий принцип пенсійного забезпечення, який започатковано в нашій державі починаючи з 2004 року, передбачає зарахування страхового стажу, необхідного для призначення пенсійних виплат, виключно за умови сплати обов’язкових платежів. При цьому для зарахування одного місяця стажу платіж повинен бути не менше мінімального страхового внеску.
Згідно з чинним законодавством, мінімальний страховий внесок — сума коштів, що визначається розрахунково як добуток розміру мінімальної заробітної плати і розміру єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, встановлених законом, на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід).
Отже, з 1 вересня ц. р. мінімальний платіж для підприємців – «спрощенців» становитиме 1 378 * 34,7% = 478,17 грн.
Аналогічні вимоги законодавчо закріплені для роботодавців, які використовують найманих працівників, за умови перебування найманого працівника у трудових відносинах повний календарний місяць. Страховий внесок нараховується не менше мінімального платежу.
Окрім того, згідно з ст.33 Закону органам влади дозволяється здійснювати підвищення заробітної плати понад розміри, визначені відповідно до рішень Кабінету Міністрів України, за рахунок та в межах власних коштів з урахуванням прийнятих рішень станом на 1 вересня 2015 року та можливостей, наданих статтею 101 Бюджетного кодексу України.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *