75-років профтехосвіті України

Історично було доведено, що професійна освіта, як організована система підготовки кваліфікованих спеціалістів, виникла ще за часів Київської Русі. Із роками і століттями вона вдосконалювалася. Вже у ХХ столітті необхідність кваліфікованих робітничих стала запорукою прийняття ряду документів про заснування системи професійно- технічної освіти. Один за одним відкривалися спеціальні навчальні заклади, що готували кадри для народного господарства.

Тож, офіційно профтехосвіта України бере свої витоки від початку жовтня 1940-го року, а на Лебединщині – від 2 жовтня 1953 року, коли в районному центрі на базі лісозахисної станції було відкрите училище механізації сільського господарства.

З роками, науково-технічний прогрес вимагав нових підходів до підготовки кадрів, тому змінювалася й структура профтехосвіти. Господарство велося планово, таким же плановим був напрямок роботи кожного навчального закладу профтехосвіти України. У Лебедині спочатку готували трактористів- машиністів, механіків-комбайнерів, водіїв- професіоналів.

Йшли роки, змінювалися вимоги часу. Зараз ДПТНЗ «Лебединське вище професійне училище лісового господарства» готує робітничі кадри за 26 професіями у таких галузях, як:

  • сільське господарство та лісозаготівельні роботи;
  • будівництво;
  • громадське харчування та торгівля;
  • швейне виробництво;
  • деревообробна промисловість.

Привітав педагогічний та учнівський колективи, а також ветеранів праці, з 75 – річчям з дня заснування професійно-технічної освіти, міський голова Анатолій Троян. Він побажав творчих успіхів та наснаги, нових звершень і здобутків у нелегкій, але такій потрібній справі.

Лебединське ВПУ лісового господарства

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *