Соціальні права та гарантії: житлові субсидії для прийомних сімей

Актуальність житлових субсидій для прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу та сімей, де перебувають діти під опікою чи піклуванням.

 Служба у справах дітей Лебединської міської ради інформує, що відповідно до внесених змін до Закону України «Про охорону дитинства», статтю 13 вказаного закону доповнено частиною восьмою, яка встановлює, що пільги передбачені для дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, а також сімей в яких не менше року проживають троє  і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку та піклування, надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (1710 у 2015 році).

У зв’язку з введенням вищезазначеної норми, більшість сімей вказаної категорії втрачають такі пільги.

Водночас, варто наголосити що, відповідно до Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї (далі Порядок), затвердженого постановою КМУ від 04.06.2015 р. №389, у разі, якщо середньомісячний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу перевищує величину доходу, який дає право на  податкову соціальну пільгу, структурний підрозділ з питань соціального захисту населення письмово інформує пільговиків про те, що вони не мають права на отримання пільги і можуть звернутися за житловою субсидією.

За допомогою Програми житлових субсидій держава компенсує сім’ям витрати на оплату житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, що перевищують визначений обсяг обов’язкового відсотка платежу.

Слід також відмітити, що у разі підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги перерахунок субсидії у межах установленого терміну її призначення здійснюється без звернення громадян, а розмір обов’язкової частини за житлово-комунальні послуги не змінюється.

Постановами Кабінету Міністрів України від 28.02.2015 №106 «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій» та від 26.06.2015 №475 «Про спрощення порядку призначення та надання населенню житлових субсидій» суттєво спрощено порядок надання субсидій. Зокрема, житлова субсидія призначається на 12 місяців, на підставі лише двох документів заяви і декларації (скасовано необхідність подання довідок про доходи).

Служба у справах дітей Лебединської міської ради рекомендує сім’ям, де виховується діти, позбавлені батьківського піклування, і які втратили право на отримання податкової соціальної пільги звернутися до міського управління праці та соціального захисту населення для подання відповідної заяви для визначення права на отримання житлової субсидії.

 Служба у справах дітей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *