Легальна заробітна плата – соціальні гарантії працівника

Актуальною темою сьогодення є боротьба з виплатою заробітної плати в “конвертах”, реалізація гарантій оплати праці та офіційне працевлаштування працівників.
В нинішніх реаліях, коли на ринку праці відчутний дефіцит вільних робочих місць, громадяни часто погоджуються на будь-яку пропозицію роботодавця, в тому числі на нелегальну роботу або на мінімальну офіційну зарплату та додаткову зарплату “в конверті”. В даному випадку роботодавець думає про економію своїх коштів і як сплатити мінімум податків до державного бюджету, але не думає про соціальні гарантії працівників.
Отже, отримання заробітної плати у незаконний спосіб є невигідним як для держави, так і для працівника.

Відповідно до Законів України: «Про працю», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» не оформлення трудових відносин позбавляє працівників права вимагати від роботодавців належних умов праці та гідної її оплати, а також захищати свої права в суді. До того ж таких громадян не можна віднести до категорії «наймані працівники». Ні на оплату лікарняних, ні на оплачувану відпустку такий працівник розраховувати не може.
Якщо працівник отримує заробітну плату “в конверті”, а роботодавець не сплачує за нього єдиний внесок, то цей період не зараховується до страхового стажу найманого працівника та, відповідно, не враховується під час визначення розміру пенсії, через що пенсія буде меншою, ніж повинна бути. Вкотре наголошуємо, що страховий стаж це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця нараховані і сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.
Оформлення трудових відносин в законодавчо встановленому порядку і офіційне отримання заробітної плати – це державний захист від незаконного звільнення, безпечні і здорові умови праці, гарантоване право на відпочинок. Для зарахування працівникам повного страхового стажу необхідно, щоб нарахована заробітна плата за місяць становила більше або дорівнювала встановленому державою мінімальному рівню.
Фахівці управління Пенсійного фонду в м. Лебедині та Лебединському районі щомісячно аналізують інформацію, яка надходить до Державного реєстру застрахованих осіб. В липні цього року 204 роботодавці показали заробітну плату меншу мінімального розміру за 657 застрахованих осіб (а це означає, що тільки в травні 657 громадянам не зарахований страховий стаж).
Саме тому, кожному працюючому необхідно, хоча б раз на рік, особисто звернутися в управління Пенсійного фонду за місцем проживання або скористатись веб-порталом електронних послуг Пенсійного фонду України для того щоб перевірити розмір своєї заробітної плати та відрахувань, які декларує роботодавець, щоб виключити можливість наявності помилок, неточностей та недостовірності даних та мати впевненість у одержанні справедливо заробленої пенсії та інших соціальних виплат. Користувачі веб-порталу також можуть отримати інформацію щодо умов, порядку призначення, перерахунку та виплати своєї пенсії, ознайомитись із формами заяв, необхідних для призначення, перерахунку та виплати своєї пенсії, отримання допомоги на поховання та заповнити їх.
Таким чином, як показує досвід, портал – це дуже зручно, особливо коли не всі страхувальники оформлюють працівників легально та мають місце випадки виплати заробітної плати “в конвертах”, це можливість заздалегідь контролювати своїх роботодавців і дбати про свої соціальні гарантії та майбутню пенсію.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *