За «круглим столом»: психологічні особливості дітей підліткового віку

Діти, які залишилися без батьківського піклування…Протягом останніх десятиліть чисельність даної категорії дітей у нашій країні залишається на рівні 8,2–9,3 % від загальної кількості дітей групи соціального ризику. Зазначене свідчить про наявність загальнонаціональної проблеми збереження психологічного та соціального благополуччя покинутих батьками дітей та дітей-сиріт, створення умов для їх адаптації, розвитку індивідуальності, автономності, впевненості у собі, підтримки й стимулювання їх до активної життєвої позиції в майбутньому. Особливої відповідальності, мудрості, виваженості та внутрішнього такту вимагає життя від тих людей, які замінили дитині її біологічних батьків.

Питань, які виникають у дорослих дуже багато.  Тому 15 вересня 2015 року на базі Лебединської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 відбулося засідання круглого столу «Психологічні особливості дітей підліткового віку» для опікунів дітей, які залишилися без батьківського піклування. Серед учасників «круглого столу» були: начальник служби у справах дітей міськвиконкому Юрій Зайцев, завідувач  міським методичним кабінетом Лариса Вялкова та практичні психологи міста.

У рамках круглого столу психологи шкіл (Олена Звоновська, Жанна Линник, Ірина Клименко, Олена Шаповалова) познайомили присутніх з психологічними особливостями дітей різних вікових категорій, розповіли про причини ускладнень, які виникають у розвитку дітей та надали поради щодо попередження і подолання проблем. Головною думкою кожного виступу було правило взаємозв’язку та взаємодоповнення складових батьківської любові: розуміння, підтримка, повага до особистості, любов і прийняття кожної дитини. Діалог, який склався у ході зустрічі, дав змогу у неформальній обстановці отримати відповіді на питання, які хвилювали.

Особливо сподобалося присутнім робота міні-практикуму, який провела практичний психолог Вікторія Пелюх. Інформація про способи розв’язання конфліктів, знайомство з основами ефективного спілкування, практичне розв’язання уявних конфліктних ситуацій – все це стане у пригоді учасникам заходу. А наприкінці кожен отримав сонечко-підтримку, у якому записав свої найкращі якості і до якого завжди може звернутися, якщо настрій зіпсовано або бракує сил.

Учасники круглого столу вирішили продовжити формат таких зустрічей у наступному році.

1840

1839

Відділ освіти

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *