Єдиний інформаційний день: Новий Порядок надання пільг окремим категоріям громадян та система житлових субсидій

Сьогодні в Україні 10 відсотків найбідніших українців отримують лише 4 відсотки  «соціальних» коштів, які виділяє держава, тоді як 10 відсотків найбагатших отримують до 25 відсотків цих грошей, Виправити існуючий перекіс зможе адресність надання пільг. Кроком до такої більш справедливої адресної системи соціального забезпечення є встановлення нового порядку надання пільг.

В умовах бюджетного дефіциту немає іншого виходу, крім запровадження адресної допомоги домогосподарствам. Чинна влада продовжує працювати в напрямку створення сучасної і справедливої системи адресного надання пільг і компенсацій громадянам. Це передбачає унеможливлення отримання соціальних пільг заможними з одночасним посиленням соціального захисту малозабезпечених, скасування системи пільг і привілеїв для посадовців.

Постановою Кабінету Міністрів №389 від 4 червня 2015 р. встановлено новий Порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї. Новий механізм надання пільг розповсюджується на оплату за користування житлом, комунальні послуги, паливо, скраплений газ, телефон.

Залишено  без змін надання пільг для  учасників  бойових дій (75 %), інвалідів  війни (100 %), осіб постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи 1,2 категорій (50 %), ветеранів військової служби та органів МВС, реабілітованих осіб, інвалідів військової служби.

Згідно із зазначеною Постановою, з 1 липня пільги надаються в разі, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців не перевищував розміру соціальної податкової пільги (у 2015 році – 1710 грн.).

До сукупного доходу сім’ї пільговика включаються нараховані:                1) пенсія; 2) заробітна плата; 3) грошове забезпечення; 4) стипендія;                  5) соціальна допомога (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, частини допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, допомоги на поховання, одноразової допомоги, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій незалежно від форми власності); 6) доходи від підприємницької діяльності.

Для працездатних осіб, у яких відсутні доходи (крім осіб, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, вищих навчальних закладах, осіб, призваних на строкову військову службу), та фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на відповідний місяць.

Для фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні двох прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб, для фізичних осіб —підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку третьої групи, — трьох прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб.

Пільговикам (крім осіб, які отримують лише пенсію і соціальні допомоги), необхідно звернутися до місцевого підрозділу соцзахисту населення і заповнити декларацію про доходи.

Під дію нового механізму підпадають близько 4 млн. 700 тис. пільговиків. Із них, за оцінками Мінсоцполітики, близько 3 млн. 713 тис. збережуть свою пільгу, а 960 тис. можуть свій привілей втратити.

Необхідність встановлення розміру доходів такої значної кількості громадян спричинило суттєве зростання навантаження на працівників місцевих підрозділів соціального захисту населення, зауважив заступник Міністра.

Щоб отримати пільгу з 1 липня,  громадянин повинен подати довідку про свої доходи до вересня поточного року. Якщо середньомісячний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, пільговик має право на отримання пільг протягом наступних шести місяців.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів № 389 пільги на житлово-комунальні послуги, користування житлом та компенсація на тверде паливо і скраплений газ встановлюються з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї пільговика. Якщо він перевищує 1710 гривень на одного члена сім’ї, то права на пільгу така родина не має.

Постановою визначено чіткий перелік доходів, які враховуються при визначенні права на пільгу. Це – пенсія, заробітна плата, стипендія, соціальна допомога (окрім разових виплат), грошове забезпечення, зокрема для пенсіонерів військової служби, і доходи від підприємницької діяльності. Якщо в складі сім”ї є працездатна особа, яка не працює, то такій людині ми врахуємо дохід на рівні мінімальної заробітної плати – 1218 гривень.

Непрацюючим пенсіонерам подавати документи не потрібно, між органами соцзахисту та Пенсійним фондом налагоджено співпрацю щодо обміну необхідною інформацією.

У Сумській області приблизно 314 тисяч пільговиків, 292 тисячам, відповідно до змін, необхідно буде розрахувати і визначити право на пільги. Органам соцзахисту відведено на це 3 місяці (липень, серпень, вересень).

Разом з тим, продовжує діяти система житлових субсидій. Особи, які не підпадають під дію системи пільг, або громадяни, які мають право на пільги, але дохід яких є недостатнім для оплати за комунальні послуги, можуть скористатися програмою житлових субсидій.

Люди не повинні виживати самотужки в умовах економічної кризи, а користуватися можливостями, які надає держава, тобто йти і оформляти пільгу чи субсидію.

З травня діє значно спрощений механізм надання субсидій, самостійно збираючи документи необхідні для призначення субсидій.

В області щотижнево здійснюється моніторинг за станом надання населенню житлових субсидій відповідно до удосконаленого порядку, що діє з 1 травня 2015 року. Станом на 17 липня 2015 року за призначенням субсидії за новим порядком звернулося 64,3 тис. сімей, з яких призначено 31,6 тис. сімей, з 89,9 тис. сімей, які отримували субсидію у опалювальному періоді 2014-2015 років 46,3 тис. справ перераховано автоматично. Відмовлено 1046 сім’ям, у зв’язку з тим, що вартість послуг у межах норм споживання не перевищує визначеного обов’язкового платежу сім’ї або за рішенням комісії. Міністерство соціальної політики України підбило перші підсумки роботи нової системи житлових сусидій.

Урядом 26 червня прийнято Постанову за № 475. Ухвалення Постанови – це великий крок назустріч інтересам людей. Перша і, мабуть, головна новація полягає в тому, що у новій формі декларації людям вже не потрібно вказувати дані про розмір їхніх доходів. Завдяки налагодженій за два місяці співпраці з Державною фіскальною службою і Пенсійним фондом місцеві органи влади можуть отримувати дані про доходи людини безпосередньо у податківців і Пенсійного фонду.

Від початку дії нової постанови українці вказуватимуть у деклараціях лише вид отримуваного ними доходу і джерело (установу, підприємство чи організацію), з якого отримані кошти.

Зазначена ініціатива запроваджена через те, що суспільство виявилося неготовим правильно декларувати свої доходи. Заповнюючи декларації, люди припускаються численних помилок.

Важливим наслідком нововведення є відмова від штрафних санкцій за допущені громадянами помилки.

Згідно із зазначеною постановою, до сукупного доходу громадян не включатимуться окремі види доходів: благодійна допомога, одноразова допомога від держави та органів місцевої влади (виплати інвалідам, ветеранам до 5 травня, сім’ям загиблих учасників антитерористичної операції, матерям-героїням, допомога на поховання), грошове забезпечення військовослужбовців, які беруть участь у АТО та деяку інші види доходів.

Постанова відкриває можливість призначати субсидію на основі вказаних людиною доходів як за календарний рік, так і за попередні три місяц. – Це крок до більшої оперативності у визначенні розміру субсидії на основі актуальних доходів громадян. Більше того – пенсіонери отримують змогу отримати субсидію на підставі врахування їхніх даних за останній місяць.

Врегульоване питання надання субсидій фізичним особам – підприємцям. Для платників єдиного податку І групи встановлено мінімальний дохід, що враховується при обчисленні субсидії, у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних. Для ІІ і ІІІ груп мінімальний дохід встановлено в розмірі відповідно двох і трьох прожиткових мінімумів для працездатних громадян.

Ще одна новація: у разі смерті власника житла субсидію можна призначити на одну дієздатну особу, яка зареєстрована у житловому приміщенні.

Принципово важливим є надання права місцевій владі призначати субсидії, вирішуючи спірні питання на користь громадянина. Адже кожну конкретну життєву ситуацію передбачити в законодавстві неможливо.

Нарешті, зазначеною Постановою надано право управлінням соціального захисту, якщо у встановлений 5-денний термін вони не отримали необхідну інформацію від органів влади, призначати субсидію на ту кількість зареєстрованих осіб, яка вказана самим громадянином в декларації.

До 1 вересня кожна родина повторно отримає через «Укрпошту» бланки заяви і оновленої декларації, які слід подавати для оформлення житлової субсидії. Разом з тим, можна використовувати і чинні на сьогодні бланки цих документів.

Якщо пенсія, або ж дохід вище 1710 гривень, це не означає, що втратили право на субсидію. Ви можете на неї претендувати і подавати документи до органів соціального захисту населення за місцем проживання.

Серед основних новацій – скасування штрафних санкцій за допущені заявниками помилки при заповненні документів для призначення субсидії та спрощення форми декларації про доходи.

У новій формі декларації заявнику потрібно вказати лише вид отримуваного доходу і джерело (установу, підприємство чи організацію), з якого отримані кошти. Дані про розмір доходів зазначати не потрібно, між органами соцзахисту та Державною фіскальною службою і Пенсійним фондом налагоджено співпрацю щодо обміну необхідною інформацією.

До сукупного доходу громадян для призначення субсидій не включатимуться окремі види доходів: благодійна допомога, одноразова допомога від держави та органів місцевої влади (виплати інвалідам, ветеранам до 5 травня, сім’ям загиблих учасників антитерористичної операції, матерям-героїням, допомога на поховання), грошове забезпечення військовослужбовців, які беруть участь у АТО та деяку інші види доходів.

Уряд також надав можливість за бажанням заявників призначати субсидію відповідно до доходів як за календарний рік, так і за попередні три місяці. Пенсіонери отримують змогу оформити субсидію відповідно до доходів за останній місяць. На Сумщині перебуває 14 479 осіб, які виїхали з Донецької та Луганської областей та звернулися за призначенням державних соціальних допомог та інших видів допомог за новим місцем перебування.

На сьогодні до органів соціального захисту населення звернулось 10404 сім’ї за призначенням грошової допомоги для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, грошова допомога призначена 10159 сім’ям. У 2014 році профінансовано та виплачено грошової допомоги 10 млн. гривень, протягом 2015 року – 44,1 млн. гривень.

В управліннях соціального захисту населення районних державних адміністрацій, міських рад щодня, включаючи суботу, проводиться прийом громадян без обідньої перерви, записатися на прийом у зручний час можна безпосередньо в управлінні чи в телефонному режимі. Телефон «гарячої лінії» Департаменту, за яким можна отримати роз’яснення 77 99 55.

Система соціального захисту області робить все, щоб захистити малозабезпечених громадян. При потребі працівники територіальних центрів соціального обслуговування забезпечують оформлення документів на дому, зокрема, для громадян похилого віку та осіб з обмеженими фізичними можливостями. До роботи з прийому документів у сільській місцевості залучені 398 уповноважених осіб сільських та селищних рад.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *