Дитяча бездоглядність та безпритульність

Питання запобігання дитячій бездоглядності на території міста Лебедина обговорювалися 13 липня ц.р. на останній апаратній нараді у міського голови.

Звертаючись до учасників наради Анатолій Троян зауважив, що основним завданням будь-якої держави є забезпечення захисту прав дітей. Враховуючи кардинальні зміни, що відбуваються на сучасному етапі розвитку та реформування державної соціальної політики у системі захисту прав дітей, прийняті нормативно-правові акти, які суттєво розширюють повноваження територіальних громад для реалізації державної політики щодо опіки, піклування, усиновлення, соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності і, у свою чергу, вимагають виваженого, юридично та соціально грамотного підходу до вирішення того чи іншого питання, а відтак – подальшої долі дитини.

Сьогодні міською владою проводиться цілеспря­мована робота щодо підтримки вразливих сімей з дітьми, попередження бездоглядності дітей та при крайній необхідності – вилученню їх із сімейного середовища, активізації процесу національного усиновлення, розвитку сімейних форм влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

В Лебедині забезпечується раннє виявлення та облік кожної сім’ї з дітьми, яка перебуває у складних життєвих обставинах. На даний час на обліку у службі дітей перебуває 17 дітей, які проживають у сім’ях, які опинились в складних життєвих обставинах, в тому числі 5 дітей в родинах, що прибули із тимчасово окупованих територій.

Зокрема, начальником служби у справах дітей Юрієм Зайцевим відзначено, що для своєчасного виявлення неблагополучних сімей та дітей, які схильні до бродяжництва і жебрацтва, службою спільно з сектором кримінальної міліції у справах дітей та відділом освіти проводяться рейди: «Діти вулиці»,  «Вокзал», «Нічне місто» та інші профілактичні заходи. Всього з початку року проведено 12 профілактичних рейдів, під час яких виявлено 1 дитину, яку у зв’язку із встановленням факту залишення її без батьківського піклування, тимчасово влаштовано у сім’ю, з якою у дитини склалися гарні стосунки.

На контролі у служби і питання дозвілля дітей. Так, проводяться рейди щодо попередження продажу неповнолітнім алкогольних напоїв та перебування дітей на вулицях і у розважальних закладах після 23:00.

З метою забезпечення прав дітей на виховання у сім’ї службою у справах дітей спільно міським ЦСССДМ проводиться робота щодо пошуку та навчання потенційних батьків – вихователів, прийомних батьків, кандидатів в усиновителі, опікуни, піклувальники. Зокрема, у 2015 році одна родина проходить відповідні навчання та оформлення документів.

Сьогодні спільним обов’язком всіх соціальних служб міста – є турбота про кожну дитину, бо вони наше майбутнє, – зазначив Анатолій Троян. – Обов’язок влади – створити якісні умови проживання та виховання для всіх дітей, адже саме це і є запорукою їх повноцінного розвитку та формування як особистості.

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *