Новий Порядок подання звітності щодо сум єдиного внеску в дії

Управління Пенсійного фонду в м.Лебедині та Лебединському районі повідомляє, що 30 квітня 2015 року набрав чинності новий  Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 23.04.2015 за №460/26905 (далі – Порядок). Затвердженим Порядком визначено загальні правила формування та подання Звіту з ЄСВ, форми та строки подання даного Звіту, його формування та виправлення помилок.

В порівнянні з попередньою редакцією Порядку відбулись деякі зміни.

Зокрема, передбачено, якщо у страхувальника кількість застрахованих осіб не перевищує п’яти, Звіт до фіскальних органів дозволено надсилати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення. Строки подання звітності не змінилися.

Суттєвих змін зазнали таблиці 1 та 6 додатку 4 до Порядку № 435, пов’язані з появою нових правил в обчисленні єдиного внеску з 01.01.2015р. – застосування понижуючого коефіцієнта та нарахування ЄСВ на мінзарплату у разі, коли її розмір менший. Тепер у заголовній частині Таблиці 1 зазначаються реквізити, пов’язані із застосуванням понижуючого коефіцієнта, зокрема: застосування коефіцієнта (за наявності);  розмір коефіцієнта (за наявності); середня заробітна плата за 2014 рік (у разі застосування коефіцієнта); середньомісячна кількість застрахованих осіб за 2014 рік (у разі застосування коефіцієнта).

Крім того, у таблиці 1 Додатку 4 виділено окремі рядки для додаткової бази нарахування (із розрахунку мінімальної заробітної плати) та відображення донарахування (зменшення) сум нарахованого єдиного внеску за минулі періоди, пов’язані з визначенням додаткової бази нарахування та застосування понижуючого коефіцієнта з ЄСВ.

Слід акцентувати увагу, що в таблиці 6 додано новий код типу нарахувань: 13 – сума різниці між розміром мінімальної заробітної плати та фактично нарахованою заробітною платою за звітний місяць (із заробітної плати /доходу).

Також, введено нові категорії застрахованих осіб:

  • 47 – «найманий працівник»;
  • 48 – «найманий працівник призваний на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, якому здійснюються компенсаційні виплати»;
  • 49 – «найманий працівник у зоні антитерористичної операції, якому надано відпустку без збереження заробітної плати».

Звертаємо увагу, що звітність відповідно до Порядку № 435 буде подаватися до органу Державної фіскальної служби (Лебединське відділення Сумської ОДПІ) за новою формою згідно з вищезазначеним Порядком починаючи з 01.06.2015р., тобто зі звіту за травень 2015р. Тому перед підготовкою звіту потрібно оновити програмне забезпечення.

Для отримання детальнішої інформації щодо відображення даних по застрахованих особах та заповнення Таблиць 5-9 Додатку 4 звертайтесь до спеціалістів управління ПФУ в м. Лебедині та Лебединському районі за адресою: вул. Антонова, 6Б або за телефоном 2-07-85.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *