Анатолій Троян: місто готове до змін, але змін виважених

В місті Лебедині, як і по всій країні, за дорученням Президента України триває широке обговорення Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Зокрема, на останній нараді з цього питання міський голова Анатолій Троян наголосив: «Місцеве самоврядування – це та основа, яка дасть можливість нашій країні змінитися. Ми готові до змін, але змін виважених, мудрих та корисних для розвитку громади Лебедина і України загалом. Ми маємо не лише розуміти які зміни нас чекають, а й доступно довести їх суть до кожного мешканця, і це буде зовсім непросто».

Анатолій Григорович зауважив, що немає сумніву у тому, що реформи необхідні, але вони «…мають бути зрозумілі людям і призвести до позитивних змін. І основним завдання реформи має бути зміна розподілу повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади. Процес формування самодостатніх громад має створити такі громади, які б володіли матеріальними, фінансовими та іншими ресурсами в обсягах, достатніх для ефективної реалізації місцевого самоврядування, надання соціальних послуг на рівні, передбаченому загальнодержавними стандартами. Окрім того, для успішного впровадження реформи необхідно вже сьогодні вести широку інформаційну кампанію, пояснювати свої дії та аргументувати вигідність адмінреформи і для її учасників, і для пересічних громадян, які, безумовно, відчують наслідки адміністративно-територіальних змін», – підкреслив очільник Лебедина.

При цьому учасники наради акцентували увагу на європейському досвіді проведення територіальної реформи та історичних аспектах державотворення в Україні.

Під час обговорення було зауважено, що до питання об’єднання територіальних громад потрібно поставитися дуже серйозно, тому для максимального врахування потреб громад необхідно підготувати та надати власні пропозиції щодо бачення адміністративно-територіального устрою.

Зокрема, сьогодні вже розпочалися і тривають перемови з головами сільських рад, які наближені до меж міста щодо добровільного об’єднання громад. В ході перемовин було акцентовано увагу на проблемних питаннях бюджетування, утримання об’єктів соціальної сфери, тощо. Тож, міський голова  Анатолій Троян запропонував спільно сформувати перелік питань, які турбують громади, та звернутися за їх роз’ясненнями.

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *