Звернення міського голови Анатолія Трояна з нагоди Дня пам’яті та примирення та Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

1093Шановні лебединці!

Весна і Перемога  назавжди поєдналися у серцях українців. Травневі дні вже давно стали для нас днями світлої весняної радості, символом національної гідності, даниною глибокої шани до солдатського подвигу. Перемога українців разом з іншими націями була досягнута винятково могутньою волею простих людей, які захищали свою землю від неволі, рабства і зла. Вони захищали землю, яку передали нам в спадок.

В дні 70-річчя Великої Перемоги, Україна започатковує нову традицію відзначення 8 та 9 травня – в європейському дусі пам’яті та примирення. Це ще один крок до консолідації суспільства, налагодження громадянського взаєморозуміння і примирення у питаннях національної історії, що об’єднує країну та покоління.

8 травня – це день пам’яті про тих, хто не повернувся живими з війни 1939 – 1945 років, день пам’яті за кожним, хто боровся із нацизмом. Вам сьогодні наш доземний уклін та світла пам’ять. Подвиг ваш – вікопомний, пам’ять про вас – нетлінна, вдячність народу – безмежна.

9 травня – це день вшанування живих: тих, хто пройшов палаючі стежки Другої світової війни, тих, хто кував перемогу в горнилі жорстоких боїв на фронтах, в партизанських загонах та підпіллі, виніс важкі роки окупації та пекло концентраційних таборів,  піднімав з руїн та відроджував рідну землю, а сьогодні – боронить нашу свободу та незалежність, доводячи всьому світові, що українці – сильна нація, яка вистоїть перед будь-якими випробуваннями.

А випробувань у нашого народу було вдосталь. Дорогою ціною наші діди і прадіди заплатили за Перемогу, поклавши на її вівтар життя 11-ти мільйонів своїх синів і дочок. Величезних втрат завдала тоді війна і нашому місту. Понад 16 тисяч мешканців міста і району брали участь у бойових діях, 3002 загинули в боях, в тому числі 1886 жителів міста Лебедина, сотні померли від ран, загинули в полоні, тисячі – пропали безвісти.

В 2015 році Україна долучається до загальноєвропейської традиції вшанування жертв війни з використанням символу – червоних маків. Як кривавий слід від кулі, багряна квітка символізує героїзм та є свідченням невмирущої пам’яті про мільйони загиблих.

Дорогі лебединці! Давайте у ці дні вкотре покажемо: Україна сильна, вільна та єдина держава. Приколовши до одягу червоні маківки, прийдемо та схилимо голови перед могилами полеглих у боях, віддамо шану живим, охопивши їх всебічною увагою та турботою.

Ми пам’ятаємо, якою страшною трагедією для українців обернулася війна. Ми пам’ятаємо і не забудемо подвигу всіх – і полеглих в боях, і тих, хто залишився живим. Пам’ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями всіх народів. Пам’ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає.

Сьогодні – низький уклін Вам, дорогі ветерани, і щира подяка за мужність і самовідданість, за працю, яка  відродила з руїн рідне місто. Від щирого серця бажаю Вам міцного здоров’я, довголіття, щастя, родинного благополуччя, миру та злагоди. Нехай успіхи дітей і онуків вселяють у вас гордість і віру у світле майбутнє України.

Пам’ятаємо! Перемагаємо!
Слава Україні! Героям слава!

 З повагою, міський голова                                                                                                            Анатолій ТРОЯН

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *