Чи повинен пенсіонер повідомляти органи Пенсійного фонду в разі працевлаштування або звільнення з роботи?

Насамперед відзначимо, що відповідно до ст. 16 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено обов’язок пенсіонерів повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду про зміну даних, що вносяться до її персональної облікової картки в системі персоніфікованого обліку та Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, виїзд за межі держави та про обставини, що спричиняють зміну статусу застрахованої особи, протягом десяти днів з моменту їх виникнення. Такого змісту заяву підписує кожен пенсіонер при призначенні пенсії, надбавок та підвищень до неї.пенсионер

Згідно Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення”, який набрав чинності з 1 квітня 2015 року працюючим пенсіонерам пенсії будуть виплачуватись у розмірі 85% від призначеного розміру (але не менше ніж 1423,50грн.). Тож, управління Пенсійного фонду в м.Лебедині та Лебединському районі нагадує: у разі свогопрацевлаштування (у тому числі зайняття підприємницькою діяльністю) або  звільнення з роботи – просимо обов’язково повідомити про це Пенсійний фонд. Це ж стосується й зміни місця проживання та інших обставин, що можуть вплинути на розмір та своєчасність виплати Вашої пенсії.

 Якщо пенсіонер не повідомляє Пенсійний фонд про влаштування на роботу,наступає переплата тобто гроші отримуються пенсіонером незаконно.

Відповідно до статті 50 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

Для уникнення небажаних ситуацій, просимо дотримуватись чинного законодавства та вчасно надавати достовірну інформацію, яка впливає на розмір пенсії, до управління Пенсійного фонду в м.Лебедині та Лебединському районі за адресою: вул. Першотравнева, 15.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *