Усе, що треба знати, щоб отримати субсидії за новими правилами

Враховуючи важливість соціальної підтримки сімей, 28 лютого 2015 року Урядом прийнято постанову № 106 „Про удосконалення порядку надання житлових субсидій”, якою суттєво спрощується порядок отримання субсидій.

Постановою Кабміну затверджені спрощені форми заяви та декларації про доходи і витрати осіб для звернення за субсидією. Запроваджується принцип призначення субсидії на підставі задекларованих даних заявником. Кожне домогосподарство одночасно з квитанціями про оплату комунальних послуг  у квітні та жовтні 2015 року отримає спрощені форми заяви та декларації для звернення за призначенням субсидії.

 З 1 травня 2015року скасовуються всі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидій, крім здійснення одноразової дороговартісної покупки (на суму понад 50 тис. грн):

– наявність у власності двох житлових приміщень;

– наявність у власності двох автомобілів;

– наявність у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні;

 – здача в найм житлового приміщення;

 – здійснення покупки товарів, робіт та послуг (у тому числі оплата медичних послуг та навчання) на суму понад 10 прожиткових мінімумів;

Надання субсидії буде на 12 місяців, а не на опалювальний період, як раніше. З травня запроваджується принцип призначення субсидiї на пiдставi задекларованих даних заявником. При цьому перевiрку достовiрностi цих даних здiйснюватимуть органи соцiального захисту вже пiсля призначення субсидiї, шляхом надсилання запитiв до вiдповiдних органiв, установ та органiзацiй. Громадянин нестиме вiдповiдальнiсть за наданi вiдомостi про доходи, майно, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення субсидiї та на визначення її розмiру.

У випадку, якщо буде подано неповнi чи недостовiрнi вiдомостi про доходи та витрати зареєстрованих у житловому примiщеннi/будинку осiб, то може бути вiдмовлено в призначеннi субсидiї або припинено її надання. А ще в такому разi заявник зобов’язується повернути надмiру перераховану (виплачену) суму субсидiї у подвiйному розмiрi!

Для тих, хто отримував субсидії протягом опалювального періоду 2014-2015 років, у разі відсутності змін, субсидія на наступний період призначається на підставі раніше поданих документів, без необхідності повторного звернення до управління соціального захисту населення та подання Заяви та Декларації.

Громадянин, якому призначено субсидію, повинен протягом місяця інформувати структурні підрозділи з питань соціального захисту населення про зміни у складі зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, їх соціального статусу, зміни у переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, про купівлю товарів або оплату послуг. Для цього громадянин подає до управління соціального захисту населення  відповідні документи.

Управління праці та соціального захисту населення

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *