Єдиний інформаційний день: Соціальний захист пільгових верств населення (ветеранів, інвалідів, учасників бойових дій, «чорнобильців» та інших) в умовах подорожчання тарифів на послуги ЖКГ

Соціальний захист населення в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги здійснюється за допомогою програми житлових субсидій. Програма житлових субсидій в Україні діє з 1995 року і зарекомендувала себе як дієвий механізм допомоги соціально незахищеним верствам населення.

Четвертий рік субсидії призначаються за спрощеним порядком. Сім’ї, що складаються тільки з непрацюючих громадян подають заяву та декларацію про доходи і майновий стан, працездатні громадяни додатково подають довідку про доходи.

З організаціями-надавачами житлово-комунальних послуг налагоджено обмін інформацією для призначення субсидій без участі заявників.

З 1 жовтня 2014 року змінився порядок призначення житлових субсидій. Відповідне рішення Уряд ухвалив з метою підтримки малозабезпечених верств населення в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги. Соціальна норма житла (в порівнянні з нормами, на які надавалися субсидії раніше) стала вигіднішою для більшості отримувачів субсидій. А соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами розраховані на основі аналізу фактичних обсягів споживання природного газу, води та електроенергії, що дозволило державі забезпечувати соціальну підтримку на оплату реальних обсягів споживання цих послуг. Змінився принцип розрахунку обов’язкового відсотка платежу сім’ї за житлово-комунальні послуги при призначенні житлових субсидій. Відтепер він залежить виключно від доходів сім’ї.

За субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг станом на 01.03.2015 звернулося 22,1 тис. сімей. Призначено субсидій 17,3 тис. сім’ям. За січень – лютий 2015 року нараховано субсидій на загальну суму 70,7 млн. гривень. (передбачено бюджетом – 1 032, 7 млн. гривень). У лютому 2015 року 81,8 тис. сімей області (18% від загальної кількості сімей області) одержували субсидію на житлово-комунальні послуги (аналогічний показник по Україні 6,8% сімей).

Для ефективного використання наявних людських ресурсів та максимального скорочення термінів призначення житлових субсидій робота з прийому громадян організована з використанням переваг єдиної технології прийому громадян. За бажанням необхідні документи для призначення субсидії можна надіслати поштою. При потребі соціальні працівники територіальних центрів соціального обслуговування забезпечують оформлення документів на дому для призначення субсидій громадянам похилого віку та з обмеженими фізичними можливостями. До роботи з прийому документів у сільській місцевості залучені 398 уповноважених осіб сільських та селищних рад.

В управліннях соціального захисту населення районних державних адміністрацій, міських рад щодня, включаючи суботу, проводиться прийом громадян без обідньої перерви, записатися на прийом у зручний час можна безпосередньо в управлінні чи в телефонному режимі. Телефони «гарячих ліній» за якими можна отримати роз’яснення, та телефони попереднього запису розміщені на сайті Департаменту. Черг немає, система соціального захисту області робить все, щоб захистити малозабезпечених громадян.

З 1 травня субсидії на житлово-комунальні послуги населенню нараховуватимуть за новими правилами та документами.

За новими правилами, з тих обмежень, що були раніше, залишилося тільки два. Перше – якщо протягом 12 місяців, які передують місяцю звернення по субсидію, хтось із членів родини здійснив одномоментну дороговартісну покупку, суму якої піднято з 10 тисяч гривень до 50 тисяч. Адже розуміємо, що з підняттям цін і тарифів сума 10 прожиткових мінімумів, що приблизно дорівнює 10 тисячам гривень, вже не та, яку маємо суворо контролювати. Проте, якщо з моменту здійснення такої дороговартісної покупки мине повний рік, протягом якого родина більше подібних покупок не робитиме, вона отримає право звернутися по субсидію. Але якщо буде виявлено, що родина таку покупку навмисно не задекларувала, то її змусять повернути отримувану субсидію, знову ж таки, у подвійному розмірі

Нині субсидії призначають на 6 місяців, частіше  на час опалювального періоду, коли люди використовують більше теплової енергії або газу, а отже, й істотно збільшується плата за ці послуги. Тож через кожні шість місяців або на початку кожного опалювального сезону люди мали подавати оновлені документи до відповідних органів. Також і дані про свої доходи люди декларували за 6 попередніх місяців.

За новими правилами її призначатимуть на рік. І, відповідно, свої доходи люди також декларуватимуть за попередні 12 місяців. Та для розрахунку братиметься рік календарний. Підтвердити цю інформацію зможе Державна фіскальна служба зі свого реєстру фізичних осіб – платників податків.

Для 82 тис. сімей області, які сьогодні одержують субсидії (в опалювальний період 2014-2015 років) передбачено автоматичне призначення субсидій на новий термін без необхідності надання нового пакету документів та звернення до органів соціального захисту. На підставі вже наданих ними даних органи соцзахисту самостійно автоматично оновлять інформацію про їхні доходи за попередній календарний рік через Фіскальну службу або органи Пенсійного фонду і нарахують їм субсидії автоматично, без потреби звертатися особисто та витрачати час.

Субсидію, як і раніше, призначатимуть на члена домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок на сплату комунальних послуг.

Люди можуть орендувати квартири як офіційно за письмовим оформленим належно договором з орендодавцем, так і неофіційно – у родичів, знайомих та ін. За старими правилами субсидії надають лише тим особам, які офіційно зареєстровані у житловому приміщені. Однак, не кожен орендодавець зважиться зареєструвати у своїй квартирі людей, яким його здає. Тому, за новими правилами, орендарям буде надано змогу отримати субсидію, але за умови, що з орендодавцем у них є офіційно укладений договір без необхідності реєстрації в цьому приміщенні, якщо вони фактично оплачують житлово-комунальні послуги та на них для цього відкрито особові рахунки.

Відомо, що нині легко втратити роботу, а ось знайти – дуже складно, тому скасовано пункт щодо обов’язкового працевлаштування працездатних осіб. З 1 травня для працездатної людини, яка поки що не знайшла роботу і декларуватиме нульовий дохід, цей дохід автоматично обраховуватимуть на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб на місяць
(1218 гривень). З іншого боку, ці дані перевірятиме Державна фіскальна служба. Якщо інформація правдива, питань немає. Але якщо виявиться, що людина просто навмисно приховує доходи, покаранням буде повернення субсидії у подвійному розмірі.

За новим порядком призначення субсидій почнеться з 1 травня 2015 року. Але звертатися по неї можна буде у будь-який зручний для родини час – хоч у червні, тоді субсидію буде призначено на рік до наступного червня, хоч у листопаді – за тією самою схемою. Тобто це робота, яку органи соцзахисту проводитимуть постійно протягом року, коли людям буде зручно до них звернутися.

На Сумщині проживають 317,6 тис. громадян, які відповідно до діючого законодавства мають право на пільги.

Життєзабезпечення пільгових категорій населення підтримується системою надання пільг та компенсацій, що визначені Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про соціальний захист дітей війни», «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», та інших законодавчими та нормативно-правовими актами.

Пільговій категорії громадян у відповідності з діючим законодавством надаються пільгами щодо знижки плати за користування житлом та комунальними послугами (100%; 75%; 50%; 25%).

На фінансове забезпечення пільг кошти спрямовуються у вигляді субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Зазначені пільги надаються незалежно від фінансування. По області в 2015 році обсяг субвенції, затвердженої місцевим бюджетам з держбюджету на надання пільг складає 278,4 млн. гривень.

За 2 місяці 2015 року надано пільг на житлово-комунальні послуги на суму 36,0 млн. гривень, пільг готівкою на тверде паливо та скраплений газ у сумі 4,7 млн. гривень, на пільгове перевезення у міському та приміському транспорті надано пільг на 4,3 млн. гривень.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін та визнання такими , що втратили чинність, деяких законодавчих актів України»  від 28.12.2014 № 79-ІІІV запроваджується з 1 липня 2015 року надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням рівня доходів сім’ї пільговика.

Міністерством соціальної політики України підготовлено проект постанови «Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням доходів сім’ї.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *