Під контролем спостережної комісії

19 березня ц.р. відбулося розширене засідання Лебединської міської спостережної комісії. На засіданні було розглянуто питання соціальної адаптації, патронажу та іншої роботи із засудженими та звільненими. Також обговорено питання координації роботи правоохоронних органів та соціальних установ в напрямку більш ефективного та оперативного вирішення завдань щодо забезпечення прав і свобод людини, а також соціальної реабілітації засуджених, співпраці з громадськими організаціями та об’єднаннями.

Під час роботи комісії старший інспектор Лебединського районного підрозділу кримінально-виконавчої інспекції Анатолій Глух повідомив, що у 2014 році на облік до інспекції було поставлено 155 осіб, в тому числі 2 неповнолітніх та 12 жінок; знято з обліку 191 засудженого (з них 1 неповнолітній та 8 жінок). Всього на даний час на обліку перебуває 37 осіб, що засуджені до покарань не пов’язаних з позбавленням волі (серед них 2 неповнолітніх та 4 жінок). Протягом останнього року на виконання до КВІ з Лебединського райсуду надійшло 98 вироків суду та 57 постанов щодо адміністративного стягнення у вигляді громадських робіт.

В той же час інспекцією було направлено до місць позбавлення волі 8 осіб. Ще 8-ми особам, які не виконали обов’язки покладені на них судом, умовну міру покарання було замінено на реальну.

За даними міськрайонного центру зайнятості, із числа засуджених, що перебувають в місті Лебедині, лише 5 осіб офіційно працевлаштовані, ще 4 перебувають на обліку, як безробітні (в т.ч. 1 інвалід ІІІ групи з дитинства). 1 особа не має постійного місця проживання.

Згідно ст. 22 Закону України «Про соціальну адаптацію осіб, які відбувають покарання або були звільнені з місць обмеження або позбавлення волі» Лебединською ЦРЛ звільненим особам надається лікувально-профілактична та санітарна допомога, забезпечується проведення діагностично-лабораторних обстежень.

Зокрема, за 2014 рік стаціонарно проліковано 19 осіб, що звільнилися з місць позбавлення волі, з початку 2015 року – 5 осіб. Ще 3 осіб пройшли повне обстеження у протитуберкульозному диспансері. На диспансерному обліку лікаря-нарколога з приводу алкоголізму знаходиться 32 особи, з приводу наркоманії – 13 осіб. За потребою їм надається психологічна допомога.

Під час обговорення питань, міський голова Анатолій Троян відмітив, що громада міста має бути зацікавлена у тому, щоб уже звільнені з установ виконання покарань особи не становили в подальшому суспільної небезпеки. Адже від того, як відповідні структури міста зустрінуть та допоможуть людині, яка відбула покарання, залежить не тільки її подальша доля, а ще й загальне «здоров’я» всього міста. Але досягти цього лише зусиллями працівників правоохоронних органів неможливо. Тому сьогодні спільна діяльність повинна бути спрямована на залучення до вирішення існуючих проблем саме представників громадських організацій.

Під час проведення заходу учасники засідання звертали увагу на те, що індивідуальна робота з засудженими – найскладніша і найвідповідальніша ділянка роботи. Проблеми осіб, які звільняються з місць позбавлення волі, стосуються усіх сфер суспільного життя і потребують злагодженої співпраці.

 Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *