На порядку денному актуальні питання захисту прав дітей

На апаратній нараді, яка відбулася в міськвиконкомі 16 березня ц.р., обговорювали питання щодо стану виконання в місті законодавства, спрямованого на захист прав і свобод дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування.

Відкриваючи нараду, міський голова Анатолій Троян зазначив, що в місті відбуваються позитивні зрушення у вирішенні питань захисту прав дітей, які базуються на принципі першочергової турботи про дітей та пріоритетності прав дитини. Зусилля міської влади у сфері дитинства спрямовані на посилення соціального захисту і соціальної підтримки дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування; забезпечення виплати державної соціальної допомоги за принципом «гроші ходять за дитиною», а не навпаки, посилення контролю і захисту дітей від жорстокого поводження і насильства.

Начальник служби у справах дітей Юрій Зайцев повідомив, що на початок березня 2015 року на обліку служби у справах дітей міськвиконкому перебуває 54 дитини-сироти та дітей позбавлених батьківського піклування. В тому числі 26 дітей перебувають під опікою/піклуванням, 21 дитина із загальної кількості дітей влаштовані до сімейних форм виховання і виховуються в прийомних сім’ях та ДБСТ. 3 дітей перебувають в інтернат них закладах, 1 у ВНЗ, ще 1 дитина знаходиться у Сумському спеціалізованому будинку дитини, 2 малолітніх дітей влаштовані до  центру соціально-психологічної реабілітації. За 2014 рік жодна дитина не була відправлена до інтернатного закладу.

Учасниками обговорення розглянуті також практичні аспекти здійснення контролю за умовами утримання, навчання та виховання дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування в сім’ях опікунів та піклувальників, прийомних сім’ях, дитячих будинків сімейного типу шляхом відвідування та обстеження умов проживання, призначення та виплати державної соціальної допомоги, здійснення контролю за цільовим використанням коштів опікунами та піклувальниками, забезпеченні таких дітей житлом.

В ході обговорення питання міський голова підкреслив важливість безумовного виконання завдань, спрямованих на підтримку сімей з дітьми, посилення соціального захисту дітей та сімей, створення кращих умов для розвитку дитини, а також звернув увагу присутніх на нараді посадовців, які відповідають за соціальний напрямок роботи, на пріоритетність даного завдання у їх роботі протягом 2015 року.

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *