Лебединці відзначили День українського козацтва

Лебединці відзначили День українського козацтва
Справжня феєрія українських барв, піднесене почуття патріотизму, щирі посмішки, обрамлені силою єдності, та небувала гордість, що ми українці, – таким лебединцям запам’ятався в цьому році День українського козацтва.
14 жовтня святкування розпочалося молебнем у Свято-Вознесенському храмі. Благочинний міста Лебедина та району отець Миколай, вітаючи міську громаду із релігійним святом Покрови Пресвятої Богородиці та Днем козацтва, закликав лебединців берегти в своєму серці християнську любов, готовність допомогти ближньому та стати на захист своєї рідної землі, чим у всі часи славилися козаки та українці.

Отримавши благословення, лебединці у вишиванках, з жовто-блакитними стрічками та кульками, рушили однією колоною до Козацького Меморіалу. Цей своєрідний марш Миру та Єднання ще раз продемонстрував, що українці єдині у своєму бажанні відстояти свою землю та захистити право – жити вільно у своїй, Богом даній, країні.
Люди різного віку, у вишиванках і буденному одязі з прапорами та стрічками скандували «Одна, єдина, Соборна Україна», «Слава України – Героям Слава». Колону очолили вершники в козацькому одязі, із жовто-блакитними прапорами. За ними йшли діти у вишиванках – учні та студенти, а також керівництво міста.
Мітинг, біля Козацького Меморіалу, розпочався з панахиди, яку відслужили представники міського духовенства за понад 900-ми закатованими в м. Лебедині козаками.
Привітав лебединців і міський голова Анатолій Троян. У своєму зверненні він підкреслив, що історія українського козацтва – це одна з найвеличніших сторінок життя українського народу. В найтяжчі часи козацтво виступало справжнім захисником рідної землі, оборонцем віри, моралі та державницьких традицій України. Саме з козацького роду вийшли відомі всьому світу діячі національного відродження та визвольного руху України. Й нині сотні тисяч нащадків козаків розвивають кращі традиції своїх предків, котрі є для них взірцем доблесті, шляхетності, відданості вітчизні.
Сьогодні нащадки славних козацьких традицій, зі зброєю в руках, стали на захист наших родин, нашої країни, майбутнього України. Серед них і більше 30 лебединців, що виступають справжніми продовжувачами ідейних, духовних і моральних засад українських козаків, їх культурних і військово-патріотичних традицій.
Та, на жаль, боротьба майбутнє України відізвалася втратами і горем для тисяч українських родин. Не оминула біда і нашого міста. Не так давно, ми попрощалися з Богданом Брисенком – молодшим сержантом 9-ї батареї 27-го Сумського реактивного артполку, який загинув, виконуючи військовий обов’язок по захисту суверенітету та територіальної цілісності України. І сьогодні, разом з 900-стами закатованих козаків, що віддали свої життя за Україну, ми згадуємо і Богдана Брисенка – гідного нащадка козацької слави.
Звернулися до лебединців й Почесний громадянин міста Борис Ткаченко, директор Лебединської школи-інтернат Анатолій Удод, директор Лебединського медичного училища Олександр Удодік, а також від імені молоді – голова студентського самоврядування медичного училища – Ілля Нечай.
Слова вітань та офіційних звернень продовжилися концертною програмою міського відділу культури. Присутні із захопленням слухали програму вокального колективу «Лебедина пісня», яка складалася з козацьких та народних пісень, що зверталися до героїчних та трагічних сторінок українського народу, а також сольні виступи Олени Червяк, Вадима Хари та Світлани Набок.
Мітинг завершився покладанням квітів до Меморіалу.

 

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *