Українська – мова Перемоги

27 жовтня в Україні відзначається – День української писемності та мови, який встановлено на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора – літописця і починається писемна українська мова.

Юний киянин Нестор у сімнадцять років прийшов у Києво-Печерську лавру послушником. Під час постригу в ченці Нестор був удостоєний сану ієродиякона, і відтоді книжкова справа стала змістом його життя.

Найвизначнішою працею Нестора-літописця є «Повість временних літ» – літописне зведення, складене у Києві на початку XII століття. Це перша у Київській Русі пам’ятка, в якій історія держави показана на широкому тлі світових подій. «Повість временних літ» була і залишається найвидатнішою пам’яткою слов’янської культури. Тому преподобного Нестора-літописця можна по праву вважати батьком не лише вітчизняної історії, а й словесності.

Мова – це найвірніший посланець з минулого в сьогодення і з сьогодення у майбуття. Це схованка мудрості і невмирущості народу. Це скарб, що передається від покоління до покоління, що об’єднує минуле й прийдешнє.

У книгозбірнях Лебединщини пройшов ряд різноманітних заходів для різних категорій користувачів до Дня української писемності та мови.

Бібліотечні працівники оформили цікаві пізнавальні виставки тематичної літератури, які знайомлять відвідувачів з довідковою та навчальною літературою з української мови: «Мови рідної скарби» (МБ №1), «Мелодійна, багата, розмаїта…» (Червленівська СБФ), «Живи і квітни мова рідна» (МБ №3), «Ти – наше диво калинове, кохана українська мова» (Лебединобобрицька СБФ),  «Звучи, рідна мово!» (Гринцівська СБФ), «Любов до Батьківщини неможлива без любові до рідного слова» (Ворожбянська СБФ), «Мова – це коріння нації» (Михайлівська СБФ), «Звучи, моя мово чарівна» (Василівська СБФ), «Нас Єднає Мова!» (Рябушківська СБФ), «# РІДНА 💕СОЛОВ’ЇНА» (Великовисторопська СБФ), «Мова єднає усіх» (Маловисторопська СБФ), «Мова – духовний скарб нації» (Калюжненська СБФ), «Барви рідного слова» (Будильська СБФ), «Моя мова калинова» (Катеринівська СБФ), «Там, де живе рідна мова, живе український народ» (МБ №2).

   В центральній міській бібліотеці під час засідання клубу «Фенікс» відбулася зустріч з місцевою поетесою Світланою Бігун. Під час заходу пройшла презентація її першої книги «Танець під дощем», примірник якої отримала в подарунок бібліотека.

  Бесіда «Кращої, ніж рідна, мови не буває» з юними відвідувачами пройшла в міській бібліотеці №3. На заході бібліотекарка Катерина Венжега розповіла присутнім про те, як поширена наша рідна українська мова в країнах Європи, про те, що в сучасному суспільстві нею розмовляють близько 45 мільйонів людей, і що вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу.

   Також в бібліотеках до Дня української писемності і мови пройшли заходи: літературна світлиця «Душа народу бринить у слові» (Боровеньківська СБФ), інформ-хвилинка «Єдина мова – нація єдина» (Лебединобобрицька СБФ), інформіна «Чудова українська мова» (Калюжненська СБФ).

Поділитися