Увага! Фальсифікат

В мережі інтернет маркетплейсів виявлено масло, яке заборонено до обігу. Встановлення реалізації фальсифікованого солодковершкового масла відбулося після опрацювання звернень, які надійшли на адресу Головного управління  Держпродспоживслужби в Сумській області щодо фактів реалізації в інтернет маркетплейсах Prom, Rozetka, Епіцентр масла «Українське» 82,5% жирності з пастеризованих вершків, яке, на думку, заявників являється не маслом, а спредом. На маркуванні масла зазначений виробник ТОВ «Атлант груп» та адреса потужності виробника: вул. Івана Павла, 3/2, м. Суми. У ході проведення розслідування встановлено, що у м. Суми вулиці Івана Павла не існує, схожа вулиця Іоана Павла ІІ, на якій розташований багатоквартирний будинок і будинки приватного житлового сектору, а потужності з виготовлення вершкового масла відсутні.

У даному випадку недобросовісний виробник використав у маркуванні фальсифікованого харчового продукту назву масло солодковершкове екстра «Українське» 82,5%, виготовлене згідно із ДСТУ 4399:2005, а у складі продукту зазначений тільки один інгредієнт – пастеризовані вершки з коров’ячого молока.

До відома: в Україні діє національний стандарт ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови». Відповідно до якого солодковершкове масло – вид вершкового масла, що його виробляють з пастеризованих вершків, сквашених чистими культурами молочнокислих бактерій.

Отже, вершкове масло виготовляють тільки з коров’ячого молока або продуктів його переробки, призначене для безпосереднього вживання в їжу або кулінарних цілей. Воно не повинно містити ніяких спеціальних харчових добавок. Будь-які інші домішки, такі як рослинний жир, відразу позбавляють продукт назви «вершкове масло», переводячи його в розряд продуктів-фальсифікатів.

Як перевірити масло на натуральність?

Якісне масло повинно повністю розчинятися в гарячій воді, зафарбовуючи її в молочний колір. Крім того, цей продукт за низьких температур має “задубіти”.

Також якісне вершкове масло, кинуте на розігріту сковороду, буде виділяти приємний молочний аромат, утворюючи пінку.

Харчовим законодавством визначені заходи, які можуть застосовуватися до операторів ринку, у випадку виявлення фальсифікату:

  • призначення штрафу за неправильне маркування;
  • зняття з продажу, якщо перевірені зразки не відповідають нормам якості та безпечності;
  • зняття з виробництва та призначення утилізації продукції за показниками якості та безпечності.

Враховуючи вищезазначене, споживачам, у разі виявлення фактів реалізації фальсифікованого масла виробника ТОВ «Атлант груп», вул. Івана Павла, 3/2, м. Суми, просимо інформувати Сумське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області на електронну адресу: sumy@dpss-sumy.gov.ua

Поділитися