«Шлях ветерана»: український ветеранський фонд презентував практичний путівник для ветеранів та їхніх родин

У Києві відбулася презентація путівника «Шлях ветерана», який насамперед покликаний спростити процес звільнення з військової служби та допомогти захисникам і захисницям адаптуватися до цивільного життя. Упорядкували посібник юристи Українського ветеранського фонду за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”, а поширюватимуть через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

У заході взяли участь представники органів державної влади, міжнародних інституцій, громадських організацій, а також захисники та захисниці.

«Шлях ветерана» — універсальний довідник для тих, хто звільняється зі служби або стикається з викликами соціальної адаптації. У путівнику зібрано покрокові алгоритми дій щодо звільнення з різних причин: за станом здоров’я, віком чи після повернення з полону. У ньому є відповіді на питання про оформлення виплат та отримання соціальних гарантій для військових і членів їхніх родин.

Ідея створити “Шлях ветерана” зʼявилася в результаті аналізу запитів військових, ветеранів та їхніх родичів, з якими вони звертаються на Гарячу лінію кризової підтримки Українського ветеранського фонду.

“Ми дійшли висновку, що наразі цим людям дуже не вистачає на руках підказок, які б могли направляти їх, коли виникає потреба розвʼязання їхніх правових проблем. Щоб створити путівник, ми ретельно проаналізували, які питання найбільше хвилюють наших захисників та захисниць, і акумулювали необхідну інформацію в невеличкому посібнику. Він допоможе зрозуміти, на якому етапі людина перебуває зараз, які кроки має здійснити надалі”, — пояснив юрист.

Оскільки по консультації до Українського ветеранського фонду часто звертаються родичі загиблих та зниклих безвісти захисників і захисниць, частину видання складають алгоритми дій для сімей військових, які зникли безвісти чи потрапили в полон, а також рекомендації для родичів загиблих захисників щодо отримання пільг і соціальних виплат.

“Цей путівник буде корисним не тільки для військовослужбовців, але й для їхніх родин, особливо для членів сімей бійців, які потрапили в полон чи зникли безвісти. Зазвичай родичам таких військових доводиться шукати інформацію в різних джерелах, витрачаючи на пошуки багато часу. Тому дуже важливо, що тепер ми маємо посібник, у якому систематизовано та узагальнено всі потрібні відомості”, — підкреслив начальник управління з питань реалізації соціальних гарантій Міністерства оборони України, полковник Ярослав Кілініченко.

Як йшлося під час презентації, посібник не просто спрощує для військових проходження бюрократичних процедур, а дає чіткі практичні рекомендації, які допоможуть уникнути додаткових труднощів.

Реалізувати цю важливу ініціативу вдалося завдяки підтримці Міжнародного фонду “Відродження”.

Друкований путівник «Шлях ветерана» буде доступний у всіх ТЦК та СП, а його pdf-версію можна завантажити на сайті Українського ветеранського фонду за посиланням: https://veteranfund.com.ua/wp-content/uploads/2024/10/SHliakh-veterana-druk.pdf

Поділитися