В Україні сьогодні відзначають День юриста

День юриста — це професійне свято, яке щорічно святкують в Україні 8 жовтня. 

Історія свята

Щорічно 8 жовтня в Україні відзначають День юриста, професійне свято для юрисконсультів, адвокатів, нотаріусів, суддів, прокурорів та всіх, хто стоїть на сторожі права. Свято було започатковане у 1997 році, коли Президент України підписав відповідний указ.

Дата святкування обрана не випадково. Міністерство юстиції зазначає, що вчені-історики вважають, що у жовтні 1016 року Ярослав Мудрий зіткнувся в битві із Святополком, після чого була написана «Руська Правда», яка увібрала до себе всі найважливіші питання правових відносин Русі та вважається цінним правовим документом Східної Європи часів середньовіччя. Число 8 отримали додаванням цифр того пам’ятного року: 1+0+1+6=8.

Сучасним символом правосуддя є образ богині Феміди, чий меч, терези і пов’язка на очах символізують справедливість, силу та безпристрасність. 

Це професійне свято людей, які професійно займаються юридичною діяльністю. Його відзначають судді, прокурори, адвокати, слідчі, нотаріуси, юрисконсульти, правознавці і всі ті, хто відповідає за дотримання прав і свобод громадян України.

Поділитися