У Лебедині відбулося відкриття меморіальних дошок загиблим воїнам-Героям, захисникам України – Роману ГЕТЬМАНУ та Володимиру ГЛОБІНУ

Сьогодення Лебединської громади оповите сумом, скорботою і невимовним болем, лебединці зібралися біля стін навчальних закладів міста, аби вшанувати світлу пам’ять своїх земляків, які віддали у боротьбі за незалежність, суверненітет та територіальну цілісність України найдорожче – свої життя.

Церемонія урочистого відкриття меморіальної дошки на честь загиблого старшого сержанта Романа Юрійовича Гетьмана відбулася біля стін Лебединського ЗЗСО № 5, де він безпосередньо навчався.

Романа Юрійович ГЕТЬМАН народився 28 грудня 1983 року у місті Лебедині. Здобув загальну середню освіту у Лебединському ЗЗСО № 5, а потім – Маловисторопському коледжі ім. П.С. Рибалка Сумського національного аграрного університету. У цивільному житті був майстром-ювеліром, виготовляв прикраси. Був одружений, мав двох дітей.

Навесні 2022 року Роман ГЕТЬМАН вступив до добровольчого формування, добровільно взявши зброю до рук, пішов боронити усіх нас від страшного та підступного ворога.

На жаль, 29 березня цього року інспектор прикордонної служби 2-ї категорії – водій відділення повітряної розвідки та протидії безпілотним повітряним суднам одного із прикордонних загонів Державної прикордонної служби України Роман Юрійович ГЕТЬМАН трагічно загинув під час виконання бойового завдання.

Рідні, близькі, знайомі, представники влади зібралися аби належно вшанувати пам’ять загиблого захисника України, навічно Героя Романа Гетьмана під час церемонії відкриття меморіальної дошки.

Виконуюча обов’язки міського голови Світлана ГОРОШКО висловивши щирі співчуття родині Романа, зазначила, що священним обов’язком кожного із нас є ніколи не забувати імена тих, хто віддав за нашу незалежність найдорожче – свої життя, тих, кому ми наразі завдячуємо своїми життями.

Світлими спогадами поділився з присутніми заступник начальника ІІ відділу Сумського РТЦК та СП (м. Лебедин) майор Ярослав ШЕВЧЕНКО, який  з дитинства знав загиблого захисника: «Роман був щирою, чесною, доброю людиною, надійним другом, який завжди міг підставити своє плече у будь-якій ситуації, на нього завжди можна було розраховувати».

Теплими спогадами про свого учня поділилася і класний керівник Романа Валентина Миколаївна Склярова.

Право відрити меморіальну дошку було надано рідним Романа ГЕТЬМАНА, виконуючій обов’язки міського голови Світлані ГОРОШКО та заступнику начальника ІІ відділу Сумського РТЦК та СП (м. Лебедин) майор Ярославу ШЕВЧЕНКУ.

На шкільному подвір’ї Лебединського ЗЗСО № 3 зібралися усі, хто знав та любив загиблого воїна-лебединця – захисника України, Героя Володимира ГЛОБІНА. Батьки, рідні, близькі, знайомі, представники влади прийшли віддати належну шану пам’яті загиблого старшого сержанта Володимира Анатолійовича ГЛОБІНА під час церемонії урочистого відкриття меморіальної дошки.

Володимир ГЛОБІН народився 28 вересня 1978 року у місті Лебедині. Здобув освіту у Лебединському ЗЗСО № 3, а потім – у КЗ СОР «Лебединський педагогічний коледж ім. А.С. Макаренка» та Сумському державному педагогічному університеті. Після навчання деякий час працював у Гарбузівському НВК, звідки був направлений до військово-навчального центру «Десна». Після проходження навчання у «Десні», маючи вже звання старшого сержанта, працював у Сумській обласній філармонії, а потім – на підприємстві ТОВ “Лебединська рибоводно-меліоративна станція”, звідки був призваний до лав Збройних Сил України.

На превеликий жаль, 26 серпня 2023 року старший сержант, старший механік-водій евакуаційної машини Володимир Анатолійович ГЛОБІН загинув внаслідок влучання балістичного озброєння поблизу села Роботине Пологівського району Запорізької області.

Вдома на нього чекали батьки та неповнолітні син та донька.

Дядько Володимира Олексій ГУРЛАЙ, ділячись теплими спогадами про племінника, зазначив, що Володимир свідомо взяв зброю до рук і пішов боронити рідну землю, адже, як говорив сам захисник: «Якщо не я, то хто?».

Справжній солдат – це про Володимира, він мав «золоті» руки та серце, був працьовитим, відповідальним, рішучим та мужнім, завжди готовим прийти на допомогу.

Щирі співчуття родині Глобіних висловила виконуюча обов’язки міського голови Світлана ГОРОШКО та представник ІІ відділу Сумського РТЦК та СП (м. Лебедин) майор Володимир ШУТЬКО.

Право відкрити меморіальну дошку було надано батькам Володимира та виконуючій обов’язки міського голови Світлані ГОРОШКО.

Сьогодні Лебединська громада шанувала пам’ять своїх загиблих синів – Романа ГЕТЬМАНА та Володимира ГЛОБІНА. Вони житимуть у наших серцях, спогадами про них ми ділитимемось з прийдешніми поколіннями, відтепер ми нікому не дозволимо стерти нашу історію, ми будемо пам’ятати імена всіх тих, чиєю кров’ю наразі карбується новітня історія України.

Вічна шана полеглим Героям…

Світла їм пам’ять…

Поділитися