Про стан газопостачання у Лебединській міській територіальній громаді та підготовка до осінньо-зимового періоду 2024-2025 року

Питання щодо стану газопостачання у Лебединській міській територіальній громаді та підготовки до осінньо-зимового періоду 2024-2025 року було детально розглянуто учасниками щотижневої апаратної наради під головуванням тимчасово виконуючої обов’язки міського голови Ольги Зікєєвої.

За інформацією начальника Лебединської дільниці Роменського управління експлуатації газового господарства Сумської філії «Газмережі» Андрія Гончаренка, серед підприємств нафтогазової галузі України, Сумська філія ТОВ «Газорозподільні мережі України» займає важливе місце у сфері транспортування і постачання природного газу розподільними мережами, крім того СФ ТОВ «ГРМУ» приділяє значну увагу ремонту та реконструкції діючих і будівництву нових газопроводів, надає послуги з газифікації об’єктів та інші послуги, пов’язані з безперебійним і безпечним газопостачанням споживачів.

Лебединська дільниця Роменського УЕГГ СФ ТОВ «ГРМУ», як невід’ємна частина злагодженої системи товариства, виконує вищеназвані роботи на регіональному рівні на території Лебединської та Садівської територіальної громади. Однією з важливих складових діяльності дільниці є якісне виконання технічного обслуговування систем газопостачання.

Для того, щоб оцінити роботу Лебединської дільниці у повному обсязі, необхідно усвідомити, що загальна протяжність розподільних газопроводів досягає 701,223 км. Газифіковано 17 881 квартиру і будинки, 130 комунально-побутових об’єктів та промислових підприємств.

У теперішній час на всій території обслуговування експлуатуються 17 ГРП, які реконструйовані в минулому і попередніх роках. Це фактично нові, більш сучасні, ефективні та безпечні газові споруди та 158 ШРП. Крім того, на території дільниці задіяно 62 станції катодного захисту та обслуговуються 354 будинкові регулятори. У 2024 році була заміна 2-х ШРП у декількох населених пунктах громади, а також були виконані роботи з фарбування наземного газопроводу низького тиску.

З початку 2024 року у місті Лебедин Сумського району було прийнято та оброблено 2000 звернень громадян, з них 56 щодо ремонту лічильника, 47 – передачі показників, 57 – відновлення газопостачання, 0 – якості газу, 20 – реконструкції внутрішньо будинкової системи газопостачання, 14 – приєднання до газорозподільної системи, 1000 – інші питання.

Територія Лебединської дільниці Роменського УЕГГ з розміщеними на ній адмінбудівлями, будівлею АДС та гаражі автотранспортної служби повністю готові до початку опалювального осінньо-зимового періоду. Проведено косметичний ремонт фасадів будівель, топкових. Виконано внутрішні побілки та фарбування.

З початку року для попередження витоків газу проводяться планові КПО (комплексне приладове обстеження) розподільних підземних та наземних газопроводів. На сьогодні уже обстежено близько 153 км. Безпосередньо в опалювальний період до розподільних газопроводів будуть підключені ШРП, які були відключені на літній період і буде підвищений тиск газу з 230 до 250 мм.вд.ст.

Для виконання комплексу робіт структурні підрозділи дільниці забезпечені відповідними приладами та обладнанням.

На підприємстві постійно проводиться профілактична та роз’яснювальна робота з пропаганди безпечного використання газу у побуті. Регулярно проводяться технічні наради за участю провідних фахівців, на яких розробляється єдина технічна політика, спрямована на забезпечення безперебійного та безаварійного газопостачання, на підвищення мобільності та оперативності виробничих служб.

На сьогоднішній день залишається невирішеним питання своєчасного укладання договорів з власниками житлового фонду на виконання планового технічного обслуговування внутрішньо будинкових систем газопостачання.

Не проводяться роботи з фарбування ввідних газопроводів, прокладених по зовнішніх стінах будинків, їх кріплення, власники (балансоутримувачі) багатоквартирних будинків відмовляються від виконання цих робіт.

Також працівниками дільниці проводиться активна робота з власниками житлового фонду на предмет перевірки димових та вентиляційних каналів. Технічний стан димовентканалів у таких будинках несе потенційну загрозу безпечній життєдіяльності мешканців.

Поділитися