4 липня – День Національної поліції

4 липня в Україні відзначають День Національної поліції. Його святкують із 2018 року, після підписання президентом відповідного указу. До 2018 року День Нацполіції відзначався 4 серпня – у день підписання Президентом України Закону України “Про Національну поліцію”.

Після Революції гідності виникла потреба у серйозному реформуванні правоохоронної системи. Для цього Україна використала досвід Грузії і вже восени 2014 року було представлено концепцію реформування МВС, в якій замість міліції передбачалося створення Національної поліції.

2 липня 2015 року Верховна Рада ухвалила закон “Про Національну поліцію”, а 4 липня на Софійській площі у Києві склав присягу перший штат Національної поліції. Другим містом, де почала працювати поліція, став Львів, а третім – Одеса. Весь процес запровадження проєкту в українських містах тривав рік.

Указом Президента України від 4 квітня 2018 року № 97 було внесено зміни до Указу Президента України від 9 грудня 2015 року № 693, яким встановлено, що День Національної поліції України відзначається щорічно 4 липня – на честь події 2015 року, коли перші патрульні поліцейські ухвалили першу присягу.

Сьогодні в умовах повномасштабного вторгнення Росії співробітники Національної поліції відіграють важливу роль у протистоянні українського народу збройній агресії.

У травні 2023 року Кабмін вніс зміни до положення про Нацполіцію, завдяки яким правоохоронці мають нові повноваження. Тепер поліцейські зможуть здійснювати у взаємодії із ЗСУ, Нацгвардією, прикордонниками, СБУ та спеціальною службою транспорту боротьбу з диверсантами та незаконними воєнізованими формуваннями. Також Нацполіція отримала можливість допомагати Держприкордонслужбі виявляти канали незаконного перетину кордону, переміщення зброї та боєприпасів.

Сьогодні поліцейські не лише стежать за порядком, а й допомагають евакуювати мешканців регіонів, де ведуться бойові дії, виявляють диверсантів та колаборантів, а також розслідують воєнні злочини окупантів, шукають зниклих людей, зокрема дітей.

Щиро вітаємо працівників Національної поліції з професійним святом! Бажаємо міцного здоров’я, впевнених сил, мужності серця, рішучості та вдачі. Нехай кожен день проходить з відзнакою слави, успіху та перемоги!

Поділитися