Стан підготовки агропромислового комплексу Лебединської міської територіальної громади до проведення весняно-польових робіт

Ще одним питанням, детально розглянутим під час апаратної наради під головуванням виконуючого обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО, було питання щодо стану підготовки  агропромислового комплексу Лебединської міської територіальної громади до проведення весняно-польових робіт.

За інформацією начальника управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради Юрія МАГАЛЯСА, аграрний сектор економіки є важливою стратегічною галуззю Лебединської міської територіальної громади, яка забезпечує продовольчу безпеку та продовольчу незалежність регіону, зайнятість населення, сприяє створенню робочих місць, підтримує розвиток територій.

Агропромисловий комплекс Лебединської міської територіальної громади налічує 23 сільськогосподарських підприємства та 67 фермерських господарств.

Станом на 01.05.2024 сільськогосподарські угіддя на території нашої громади становлять 109,2 тис. га, у тому числі ріллі – 75,04 тис. га.

Під урожай 2024 року посіяно:

озимої пшениці – 4 785,0 гектарів. Це фактично 58 % від планових річних показників. Зменшення площ посіву озимої пшениці обумовлено низьким рівнем закупівельних цін на основні зернові культури. Порівняно з минулим роком показник менший на 28%; 

озимого жита – 100,0 гектарів, що на 33,3 % менше ніж за показник минулого року;

озимого ріпаку – 3 719,0 гектарів, що на 30% більше ніж за показник минулого року.

Для осіннього посіву озимої пшениці 15 фермерських господарств, які мають площі земель до 100 гектарів, скористалися безкоштовною державною допомогою у забезпеченні насіннєвим матеріалом та отримали по 2 тонни посівного зерна.

У 2024 році в період весняно-посівної компанії 10 фермерських господарств нашої громади скористались безкоштовною допомогою від держави на отримання насіннєвого матеріалу (ярова пшениця та ячмінь) по 2,0 тонни та по 1,0 тонні мінеральних добрив для одного господарства. Цією послугою скористались фермерські господарства, площею до 100 гектарів, які зареєструвались в ДАР (державний аграрний реєстр).

Стан перезимівлі озимих культур задовільний. Своєчасно проведене підживлення озимих зернових і технічних культур (озимий ріпак). Посіви оброблені засобами захисту рослин  проти шкідників та хвороб. Проводилися вибіркові роботи по основному обробітку ґрунту, весняному боронуванню зябу (закриття вологи) та боронуванню багаторічних трав.

Цього року період проведення весняно-посівної компанії затримувався через погодні умови. Раннє квітневе тепло змінилося різким похолоданням та дощами.

У сільськогосподарських підприємствах громади відчувається недостатня кількість кваліфікованих робочих кадрів у зв’язку з мобілізацією військовозобов’язаних працівників в період дії воєнного стану. Бронювання працівників вирішується надто повільно.

Станом на 13.05.2024 посіяно:

4 380,0 га соняшнику, що на 79 %  менше за показник минулого року;

54,0 га гороху, що на 17 % менше за показник минулого року;

300,0 га кукурудзи на силос, що на рівні показника минулого року;

5 508,0 га кукурудзи на зерно, що на 66 % менше за показник минулого року;

680,0 га ярової пшениці, що на 22 % більше за показник минулого року;

130,0 га ячменю, що на 41 % менше за показник минулого року;

4 100,0 га сої , що на 59 % менше за показник минулого року;

70,0 га однорічних трав, що на 40 % більше за показник минулого року;

250,0 га багаторічних трав, що на рівні показника минулого року.

Посів пізніх культур не розпочали.

Проаналізувавши стан перезимівлі озимих, структуру посівних площ, наявність паливно-мастильних матеріалів та мінеральних добрив можна зробити висновок про те, що сільськогосподарські виробники нашої громади  здатні своєчасно та якісно завершити весняну посівну кампанію 2024 року і забезпечити належний догляд за посівами та збір урожаю.

Поділитися