Працювала Координаційна рада з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми

28 вересня відбулось засідання Координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Лебединської міської територіальної громади.

Під час роботи Координаційної ради було детально обговорено питання щодо стану роботи з питань нелегальної зайнятості, трудової міграції та запобігання торгівлі людьми з цільовими групами та незайнятим населенням, а також підведено підсумки щодо організації проведення заходів до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми (30 липня).

Голова Координаційної ради Сергій ПОДОЛЬКО зазначив, що торгівля людьми залишається гострим питанням і реальною проблемою для багатьох країн світу, у тому числі й для України. Сучасні форми експлуатації людини та нові виклики, з якими зіткнувся світ, створюють загрозу потрапляння у ситуацію торгівлі людьми практично для всіх соціальних груп населення. Військові дії, економічна нестабільність, підвищення мобільності населення, збільшення доступу населення до інформаційних мереж сприяють поширенню цього злочину. Тому інформування та підвищення обізнаності населення щодо проблем торгівлі людьми є вкрай важливим питанням.

Начальник управління праці та соціального захисту населення Валентина ГУБСЬКА доповіла, що відповідно до заходів передбачених «Програмою соціального захисту населення Лебединської міської територіальної громади на 2022-2024 роки», затвердженої рішенням Лебединської міської ради від 26.07.2021 №399-МР (зі змінами), з метою забезпечення належного виконання завдань у сфері протидії торгівлі людьми управлінням праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради організовано та проведено заходи до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми (30 липня), а саме:

– 26 липня 2023 року на базі Сумського районного сектору № 3 філії державної установи «Центр пробації» в Сумській області проведено інформаційно-просвітницький захід «Як вберегти себе від торгівлі людьми в період війни», до якого залучилися спеціалісти управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради та Сумського районного сектору № 3 філії державної установи «Центр пробації» в Сумській області. В ході заходу учасниками переглянутий соціальний відеоролик «Життя на продаж», розповсюджено інформаційні буклети «Як не стати жертвою торгівлі людьми?» та інформаційні листівки з контактами гарячих ліній та установ до яких можна звернутися за допомогою.

– 28 липня 2023 року відбулося засідання круглого столу «Взаємодія суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми» за участі керуючого справами виконавчого комітету Лебединської міської ради, спеціалістів управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради, Лебединського управління Сумської філії Сумського обласного центру зайнятості, Лебединського міського центру соціальних служб, служби у справах дітей. Під час засідання розглядалися напрямки діяльності щодо запобігання торгівлі людьми у нашій громаді, обговорювалися передумови виникнення і способи викорінення цього негативного явища у суспільстві, а також піднімалися питання щодо об’єднання зусиль суб’єктів взаємодії з метою подолання злочинних проявів сучасної работоргівлі у воєнний для України час.

– на офіційному сайті Лебединської міської ради та на соціальних сторінках Facebook розміщені статті відповідної тематики («Протидія торгівлі людьми» в трьох частинах та «Щодо запобігання торгівлі людьми в умовах воєнної агресії») та поширені інформаційні матеріали, що розроблені Національною сервісною службою України для осіб, які постраждали від торгівлі людьми, а також для посадових осіб, відповідальних за встановлення статусу такої особи.

Також члени Координаційної ради розглянули питання щодо забезпечення права отримувати доступ до безоплатної вторинної правової допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства, ВОП, особам з інвалідністю та особам похилого віку.

Під час засідання були підведені підсумки роботи Координаційної ради за ІІІ квартал 2023 року та обговорено план роботи Координаційної ради на ІV квартал 2023 року.

Поділитися