Стан реалізації на території Лебединської міської територіальної громади державної політики дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах

Саме це питання детально розглядалося під час апаратної наради під головуванням першого заступника міського голови Ольги ЗІКЄЄВОЇ.

За інформацією начальника служби у справах дітей Світлани ДРЕВАЛЬ, на первинному обліку служби у справах дітей перебуває 90 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них дітей-сиріт – 15, дітей, позбавлених батьківського піклування – 75.

У сім’ях опікунів/піклувальників виховується 34 дитини, в прийомних сім’ях 26, в дитячих будинках сімейного типу – 20 дітей, 10 дітей виховуються в державних дитячих закладах, з них 6 дитини в закладах системи Міністерства освіти і науки України, 1 дитина в КНП Сумської обласної ради Сумський спеціалізований будинок дитини, 2 – дітей, в будинку -інтернаті для дітей системи Мінсоцполітики, 1 дитина в Сумському центрі соціально-психологічної реабілітації дітей області.

З початку року були взяті на первинний облік та набули статусу 7 дітей. З них влаштовані до сімейних форм: ДБСТ – 1 дитина, у сім’ї опікунів/піклувальників – 4 дитини, 2 дитини в заклади системи МОН.

Зняті з первинного обліку 6 дітей, з них 5 у зв’язку з досягненням повноліття, 1 дитина усиновлена громадянами України.

З метою реалізації права дітей на сімейне виховання у Лебединській міській територіальній громаді функціонує 2 дитячих будинки сімейного типу, в яких виховується 19 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 7 прийомних сімей, на вихованні знаходиться 9 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та 2 особи із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

В червні та липні поточного року дитячий будинок сімейного типу Андріїшених поповнився 5 дітьми, які прибули з інших територій. Наразі на вихованні у ДБСТ Андріїшених перебуває 12 дітей.

Служба у справах дітей здійснює контроль за умовами утримання, навчання, виховання дітей, над якими встановлено опіку, піклування, які влаштовані в прийомну сім’ю та дитячий будинок сімейного типу шляхом відвідування родини. Періодичність відвідувань опікунів, піклувальників проводиться щорічно згідно з графіком перевірок.

З початку 2023 службою у року службою у справах дітей здійснено перевірки щодо умов проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у 20 сім’ях опікунів, піклувальників та в прийомних сім’ях і дитячих будинках сімейного типу.

Службою у справах дітей вживаються заходи щодо захисту житла та майна посиротілих дітей. Створено та постійно оновлюється реєстр житла та майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов перебуває 139 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, з них 12 діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування віком від 16 до 18 років.

З початку року службою було направлено 6 клопотань міському голові про постановку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на квартирний облік, які відповідно до законодавства набули таке право

Службою у справах дітей забезпечено отримання дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування одноразової допомоги після досягнення 18-річного віку. У 2023 році підготовані документи на 11 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування для виплати відповідної допомоги.

На території Лебединської МТГ проживає 13 усиновлених дітей за умовами проживання та виховання яких здійснюється нагляд.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну з території Лебединської МТГ за межі нашої держави евакуювались 5 сімей опікунів та 1 дитячий будинок сімейного типу.

Крім того, разом з закладами було евакуйовано 10 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Станом на сьогодні за межами України перебуває 4 дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в сім’ях опікунів/піклувальників та 4 дітей, позбавлений батьківського піклування, які виховуються в державних дитячих закладах.

Однією з ефективних форм роботи служби у справах дітей є організація діяльності комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Лебединської міської ради, основним завданням якої є забезпечення реалізації права дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток.

З початку року службою у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради проведено 15 засідань комісії з питань захисту прав дитини, на яких було розглянуто 132 питання, що стосуються прав та законних інтересів дітей.

Основні питаннями які були винесені за розгляд комісії – неналежне виконання батьками свої батьківських обов’язків, надання дозволів на вчинення правочинів батьками стосовно майна, яке належить дітям на праві власності або праві користування, розв’язання спорів між батьками щодо визначення місця проживання дітей, участі у їх вихованні, надання висновків щодо доцільності позбавлення батьківських прав.

За період з початку року прийнято 53 рішення виконавчого комітету Лебединської міської ради, підготовлені службою у справах дітей.

Представники служби у справах дітей беруть участь у судових засіданнях з метою захисту прав та законних інтересів дітей, як представники органу опіки та піклування так і в якості третіх осіб.

Особливо гострим є питання забезпечення реалізації прав дітей на всебічний розвиток та виховання у сімейному оточенні, в сім’ях, які опинились в складних життєвих обставинах.

На обліку служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради перебуває 73 дитини, що опинилися в складних життєвих обставинах.

За звітний період службою у справах дітей, взято на облік 44 дитини, що опинились в складних життєвих обставинах. Знято з обліку 44, з них – 39 дітей – у зв’язку з мінімізацією або подоланням складних життєвих обставин, 3 дітей – у зв’язку з взяттям на первинний облік та наданням статусу дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування

Спрямовуючи діяльність на запобігання ранньому соціальному сирітству та зменшення кількості дітей, позбавлених батьківського піклування, вдосконалення системи контролю за вихованням дітей у сім’ях, де батьки неналежним чином виконують свої батьківські обов’язки, служба у справах дітей разом із Лебединським міським центром соціальних служб, інспектором сектору ювенальної превенції відділення поліції №3 (м. Лебедин) Сумського районного управління поліції ГУНП в Сумській області здійснює контроль за умовами утримання та виховання дітей за місцем їх проживання під час відвідувань та проведення профілактичних рейдів. За результатами перевірки сімей, в яких виховуються діти, які опинились в складних життєвих обставинах, до адміністративної відповідальності за статтею 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (невиконання батьками або особами, що їх замінюють обов’язків щодо виховання дітей) було притягнуто 35 осіб, до Лебединського районного суду Сумської області спрямовано один позов про відібрання дітей у матері без позбавлення батьківських прав, та 2 позови про позбавлення осіб батьківських прав.

Поділитися