Податківці нагадують про обов’язковість застосування підприємцями РРО/ПРРО при розрахунках

З 1 січня 2022 року суб’єкти господарювання, які працюють у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зокрема, приватні підприємці та фізичні особи-підприємці ІІ-ІV групи, мають зареєструвати реєстратори розрахункових операцій (РРО).

Однак, за період з 1 січня 2022 до 1 жовтня 2023 року, у зв’язку з воєнним станом в країні, урядом прийнято рішення не застосовувати фінансову відповідальність за відсутність касових апаратів до усіх приватних підприємців, окрім тих, що здійснюють продаж підакцизних товарів, валютних цінностей або працюють у сфері азартних ігор.

У рамках дії Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України  щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» уже з 1 жовтня 2023 року відновлюється застосування штрафних санкцій за порушення використання РРО та ПРРО.

Відповідальність бізнесу за непроведення фіскалізації відновлено.

Усі СГД на загальній системі, платники єдиного податку, які є платниками ПДВ, а також ті платники єдиного податку, які здійснюють діяльність підакцизною групою товарів, реалізують технічно складні побутові товари, лікарські засоби,  вироби медичного призначення і реалізовують ювелірні вироби, за порушення у сфері РРО сплачуватимуть штрафи у повному обсязі – 100% вартості товару, реалізованої послуги при першому порушенні та 150% при кожному наступному порушенні.

Водночас для ФОП єдиного податку ІІ та ІІІ групи за ставкою 5%, а також ІV групи, які не торгують товарами з переліченої ризикової групи (підакцизна група товарів, технічно складні побутові товари, лікарські засоби,  вироби медичного призначення, ювелірні вироби) встановлені знижені розміри штрафних санкцій – 25% вартості реалізованих із порушенням товарів – за перше порушення та 50% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) за кожне наступне.

Такий розмір штрафних санкцій діятиме до 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану.

Поділитися