Ефективність використання комунального майна Лебединської міської територіальної громади

Питання щодо ефективного використання комунального майна Лебединської громади було детально розглянуто під час апаратної наради під головуванням виконуючого обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

За детальною інформацією начальника управління економічного розвитку і торгівлі Юрія МАГАЛЯСА, органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах  територіальної громади відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження  об’єктами  права  комунальної власності, в  т.ч.  виконують всі  майнові  операції. 

За січень-липень 2023 року  у комунальну власність Лебединської міської територіальної громади прийнято:

державне майно, яке складається із 11 об’єктів житлово-комунального господарства (артсвердловини – 8, водогони – 2, автомобільна дорога), яке розташоване в Михайлівському старостинському окрузі;  

за рішеннями Лебединського районного суду  квартира № 2 на вулиці Шевська, 48, місто Лебедин та квартира № 11 на вулиці Незалежності (колишня Гастелло), 196, місто Лебедин; 

від  Департаменту житлово-комунального господарства  та енергоефективності Сумської ОДА капітальні витрати по об’єктам: капітальний ремонт  водогону на вулиці Новопостроєна, м. Лебедин (262,6 тис. грн..),  на вулиці Гудимівська, м. Лебедин  (505,4 тис. грн.).

На сьогоднішній день триває процедура прийняття у комунальну власність Лебединської міської територіальної громади  захисної споруди цивільного захисту в селі Малий Вистороп, частини  нежитлової будівлі пл. Соборна, 11, м. Лебедин, нежитлової будівлі з підвалом пл. Соборна,7, м. Лебедин (рішеннями Лебединської міської ради надана згода на прийняття їх у комунальну власність).

З початку року у комунальну власність була прийнята гуманітарна та благодійна допомоги, а саме: генераторні установки –  10 штук на суму 814 тис. гривень, навантажувач  фронтальний – 1 на суму 1 080 тис. гривень, пили ланцюгові – 2 штуки на суму 30,4 тис. грн., ріжучі ланцюги – 6 штук на суму 2,4 тис. грн., ліхтарі – 948 штук на суму 31 тис. грн., будівельні матеріали – на суму 7 907,4 тис. грн.,  підгузки на суму 814,5 тис. грн., зимовий одяг для дітей на суму 745,7 тис. грн., пелюшки, пакети, посуд різного виду, батарейки,   постільна білизна, конвектори, обігрівачі, рушники, матраци, ковдри,  подушки, каністри та інше.

З метою упорядкування обліку майна Лебединської міської територіальної громади були оприбутковані та поставлені на облік  144 цвинтарі по сільським населеним пунктам громади,  нежитлова будівля по вулиці Низівській в с. Ворожба, міст на автодорозі Рябушки – Курилівка,  мостовий перехід через р. Псел на автодорозі сіл Пристайлове – Кам’яне – Боровенька.

Із комунальної власності Лебединської міської територіальної громади передано:

у державну власність, а саме природному заповіднику «Михайлівська цілина» – коня;

добровольчому формуванню Лебединської міської територіальної громади скетч-карти на бензин та на дизельне пальне.

На сьогоднішній день триває процедура передачі до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Сумського району мостового переходу через річку Псел, на автомобільній дорозі сіл Пристайлове – Кам’яне – Боровенька (рішенням Лебединської міської ради надана згода на його передачу).

Рішеннями Лебединської міської ради та виконавчого комітету були надані згоди балансоутримувачам на списання майна:

підвалу в селі Слобода, провулок Миру, як такого, що  є непридатним для подальшого використання;

автомобіля ВАЗ-212143, як такого, що є знищеним під час окупації державою-агресором на території Ворожбянського старостинського округу;

бульдозера марки ДЗ-42Г-1 КП «Комбінат благоустрою», та автомобіля ВАЗ 21063 Московськобобрицького старостинського округу,  як таких, що є непридатними для подальшого використання в господарській діяльності та не підлягають ремонту.

Протягом січня-липня 2023 року продано на електронному аукціоні 4 об’єкта (нежитлові будівлі по вул. Незалежності (колишня Гастелло) 138 «В» та «Г», нежитлову будівлю в с. Гарбузівка, житловий будинок вул. Коцюбинського, 67), шляхом викупу – 2 (житлові будинку вул. Козіївка,17 та 25), три об’єкти не продано через відсутність претендентів (нежитлові будівлі с. Катеринівка та с. Курилівка, житловий будинок вул. Леоніда Глібова (колишня Крилова), 124). На сьогоднішній день триває процедура відчуження на  аукціоні 3 об’єктів, заплановані аукціони на 10, 11 серпня 2023 (житлові будинки вул. Івана Виговського (Рибалка), 6, пров. Клисів, 39, вул. Українська (Маяковського), 5 та 1 – шляхом викупу (нежитлова будівля Тараса Шевченка, 14).  Від продажі комунального майна отримано  393,5 тис. гривень, із них до бюджету Лебединської міської територіальної громади надійшло 351,8 тис. грн.,  до державного бюджету у вигляді ПДВ – 41,7 тис. грн.

Станом на 01.08.2023 року структурними підрозділами виконавчого комітету та комунальними підприємствами укладено та діє 102 договори оренди комунального майна Лебединської міської територіальної громади, із них 47 договорів – укладено із суб’єктами господарювання, які сплачують орендну плату, розраховану згідно методики нарахування орендної плати, 55 – укладено із бюджетними організаціями, громадськими організаціями та відділом поштового зв’язку, які сплачують орендну плату 1 гривню в рік відповідно до вимог чинного законодавства.

Із загальної кількості діючих договорів оренди виконавчим комітетом Лебединської міської ради укладено 59 договорів оренди майна, відділом культури та туризму – 11, Управлінням освіти, молоді та спорту – 5, Лебединським міським територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) – 1, КП «Лебединська житлово-експлуатаційна  контора» – 8, КП «Лебединське будинкоуправління  мікрорайону    «Черемушки» – 2, КП «Водоканал» – 4, КП «Лебединтеплоенерго» – 1, КНП «Лебединська лікарня імені лікаря К.О.Зільберника» – 10, Лебединським міським центром соціальних служб -1.

За період з початку поточного року передано в оренду 8 об’єктів, в тому числі 1- через електронний аукціон, решта – з бюджетними організаціями без аукціону. Достроково  за  згодою  сторін припинено 3 договори оренди.

За 7 місяців поточного року від  оренди комунального майна до бюджету Лебединської міської територіальної громади  надійшло коштів у сумі 247,2 тис. грн., що на 31,4 відсотки більше, ніж за відповідний період 2022року.

На сьогоднішній день заборгованість за оренду комунального майна має 1 фізична особа – підприємець на суму 29 034,44  грн. (справа на стягнення знаходиться у виконавчій службі органів юстиції).

Станом на 01.07.2023 року на балансі комунальних підприємств, самостійних управлінь, відділів Лебединської міської ради та її виконавчого комітету нараховується  понад 100  вільний об’єктів. Управлінням економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради систематично, відповідно до вимог чинного законодавства, через засоби масової інформації, на сайті міської ради надається інформація щодо об’єктів, які відчужуються або  передаються в оренду, а також висвітлюється інформація про вільні об’єкти Лебединської міської територіальної громади. Щомісяця здійснюється контроль  щодо наявності вільних об’єктів, які є у  комунальній  власності та оновлюється реєстр такого майна, який   розміщується на сайті  Лебединської міської  ради, з метою залучення суб’єктів господарювання до прийняття в  оренду  або  придбання  комунального  майна.

Поділитися