На вічнім шляху до Шевченка

Урок пам’яті до Дня перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі поблизу Канева «Заповіт Кобзаря виконали» пройшов у читальному залі міської бібліотека №2 для дітей для молодшого віку.

Хвилююча і скорботна була розповідь про повернення із далекого краю до свого дому Великого духовного пророка і генія українського народу – Т.Г. Шевченка. Особливо зворушливо діти сприйняли інформацію, що тіло покійного везли на козацькому возі, вкритому козацькою китайкою, а замість волів у нього впрягся «люд хрещатий». І везли діти батька, що повернувся «…на Вкраїну милу…» по дорозі, вкритою живими квітами.

22 травня 1861 року Чернеча гора прийняла тіло безсмертного Кобзаря, де поет марив оселитися за життя. Від тоді Чернечу гору в народі стали називати Шевченківською горою, на вершині якої височить величний бронзовий монумент. Вдячні українці свято бережуть пам’ять великого поета, художника і мислителя, виконуючи його заповіт «… і мене в сім’ї  великій, в сім’ї вольній, новій, не забудьте пом’янути незлим тихим словом».

Бібліотека №2

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *