12 травня — Міжнародний день здоров’я рослин

Враховуючи надзвичайно важливу роль рослин, у 2022 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин. Це має на меті підвищити глобальну обізнаність про те, як захист здоров’я рослин може допомогти ліквідувати голод, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та стимулювати економічний розвиток.

Рослини поглинають вуглекислий газ і небезпечні леткі органічні сполуки та наповнюють нашу атмосферу киснем. Рослини виробляють 98 % кисню, яким ми дихаємо, та становлять 80 % їжі, яку ми споживаємо. Із понад 25 000 відомих видів рослин майже 3000 є їстівними. Саме кисень і їжа, які ми отримуємо від рослин, дають нам енергію рости та рухатися. Крім того, багато лікарських засобів отримують із рослин.

Корені рослин зміцнюють ґрунт і запобігають його ерозії. Вони підтримують родючість, а здорові ґрунти й рослини нерозривно пов’язані між собою. Тому для виживання людей і всього живого на Землі дуже важливо піклуватися про рослини. Приблизно 30 % поверхні планети вкрито зеленню — мазки фарби, які з космосу створюють разом із синім океаном і коричневою сушею нашу унікальну «карту» Землі.

За даними ФАО (Організації продовольства та сільського господарства ООН), щороку через вплив шкідливих організмів втрачено близько 40 % урожаю сільгоспкультур. Зміни клімату та господарська діяльність людини погіршують екосистеми і зменшують біорізноманіття. У сучасних інтегрованих системах захисту рослин провідним залишається хімічний метод. Науково обґрунтоване використання пестицидів, зокрема з урахуванням економічного порогу шкодочинності, забезпечує високу біо­логічну та економічну ефективність, одночасно зменшуючи навантаження на довкілля.

Мета Міжнародного дня  здоров’я рослин – донести до якомога більшого кола людей у всьому світі, важливість дослідження рослин для розвитку сільського господарства, садівництва, лісництва, виробництва високоякісних продуктів харчування та нехарчової продукції рослинного походження, та ролі рослин у збереженні навколишнього середовища.

При зараженні хворобами та шкідниками рослин втрачають до 40% світових продовольчих культурЦі шкідливі організми лишають мільйони людей їжі та завдають збитки сільському господарству. Шкідників та хвороби  рослин після того, як вони адаптувалися, викоренити неможливо, а на боротьбу з ними йде багато часу та коштів.

Аграрії та вчені всього світу постійно працюють над новими методами захисту сільськогосподарських рослин, щоб виключити небажаний вплив шкідливих факторів. Основними методами захисту є: агротехнічні, фізико-механічні, хімічні, біологічні та комплексні. На відміну від пестицидів хімічного походження є біопрепарати безпечні для навколишнього середовища, людей, тварин та інших живих організмів.

Ризики втрати врожаїв через спалахи розвитку шкідників та хвороб рослин, завезених при міжнародних перевезеннях з нехтуванням міжнародних стандартів фітосанітарних  заходів безпеки, можуть бути занадто небезпечні для продовольчої безпеки у світі. Міжнародні подорожі та торгівля за останні роки збільшилися , шо дозволяє шкідникам і хворобам швидко поширюватися по світу, завдаючи величезної шкоди довкіллю. Коли ми перевозимо рослини між різними частинами світу,  можемо ненароком занести нові види шкідників, бур’янів та хвороби у нашу країну. Поява таких шкідливих організмів може завдати серйозної шкоди для сільського та лісового господарства нашої держави.   Утримуючись від перевезення рослин, насіння, фруктів, овочів та квітів під час міжнародних подорожей, ми допоможемо захистити нашу  природу від небезпечних шкідливих організмів рослин. Отже, під час подорожі уникайте привезення додому рослин або інших рослинних продуктів, адже шкідники рослин, або хвороби можуть ховатися на них.                                                                       

Наше головне завдання – треба просто любити, берегти та примножувати рослинне різноманіття нашої природи для наступних поколінь.

Головний спеціаліст відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області Сергій ЛЮБИВИЙ

Поділитися