Бактеріальний опік плодових – небезпечна карантинна хвороба саду

Бактеріальний опік плодових, збудником якого є Erwinia amylovora – надзвичайно шкодочинна хвороба плодових культур. Збудник уражує близько 170 видів рослин. Найчутливішими плодовими культурами до опіку є: груша, яблуня, айва, слива, абрикос, вишня, персик. Декоративні та дикорослі: глід, піроканта, горобина, китайська айва, спірея, троянда. Типовими ознаками хвороби є: обпалений вигляд квіток та листків на уражених гілках, виділення білого бактеріального ексудату, утворення якого залежить від кліматичних умов, муміфікація недозрілих плодів, а також утворення гачкоподібного згину молодих пагонів. Шкідливість хвороби виражається в ослабленні  дерев, втраті товарної якості плодів, та урожайності, а за сприятливих умов розвитку хвороби- в повній загибелі рослин впродовж одного вегетаційного періоду. Найбільш чутливими до хвороби є рослини віком 3-8 років.

Збудник захворювання (бактерія) відносно стійкий до умов зовнішнього середовища. Встановлено, що на сонячному світлі в краплинах ексудату бактерія гине лише через 22 год, а без світла зберігається в ексудаті понад два місяці. У грунті, за сприятливих умов, бактерії зберігають життєздатність не більше 38 днів, у зрізаних пагонах, залежно від умов від 3 до 29 днів.

Поширення збудника проходить за допомогою комах- запилювачів: бджіл, джмелів, ос, мух, попелиць та інших комах. На дальші відстані збудника опіку переносять птахи.  Дощ та вітер також сприяють перенесення збудника на нові території. Передається збудник з садивним матеріалом та прищепами. Вірогідність ураження зростає при недотриманні правил  дезінфекції під час обрізки дерев.                                                                     

Карантинні заходи полягають у забороні ввезення садивного та щепного матеріалу із заражених районів країн, де зареєстроване захворювання; при ввезенні обов’язковий карантинний огляд та лабораторна експертиза;  для вчасного виявлення захворювання проводять обстеження посадок у період цвітіння та достигання плодів.

Агротехнічні заходи: сильно уражені опіком плодових поодинокі  плодові дерева знищують шляхом викорчовування і спалювання їх на місці; при незначному ураженні окремих гілок  проводять  опискування пестицидами;  у період спокою пізно восени роблять обрізку окремих гілок- молодих на відстані 20-25 см від місця ураження, старих на відстані 10-15 см ; при закладанні нових садів необхідно вибирати стійкі сорти та проводити боротьбу з комахами- переносниками.

Головний спціаліст відділу карантину рослин, управління фітобезпеки Сергій ЛЮБИВИЙ

Поділитися