Випалювання залишків сухої рослинності заборонено

Шановні жителі громади! Лебединська міська рада попереджає про заборону спалювання сухої трави, залишків рослинності, сміття та побутових відходів, розпалювання багаття в лісових масивах, лісосмугах, заплавах річок, сільгоспугіддях та присадибних ділянках. Це завдає шкоди довкіллю, а також є порушенням чинного законодавства.

Згідно з чинним законодавством, ст. 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ст. 27 Закону України «Про рослинний світ», забороняється випалювання сухої рослинності або її залишків. Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання сухої природної рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно-болотною та іншою природною рослинністю, а також опалого листя у парках, інших природних екосистемах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, тягне за собою накладення штрафу.

Шкода від самовільного й неконтрольованого спалювання рослинних залишків колосальна й становить велику небезпеку. Вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння та коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів, погіршується якість ґрунтів, що призводить до зниження урожайності. Невинні, на перший погляд, спалювання, можуть призвести до масштабних пожеж та несуть загрозу знищенням житлових будівель та становлять велику небезпеку для життя людей.

У зв’язку з вище зазначеним, звертаємося до громадян з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки в умовах природного довкілля, не спалювати суху траву та залишки рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди людям та довкіллю.

Поділитися