Cоціальний захист осіб та дітей з інвалідністю Лебединської міської територіальної громади

Питання соціального захисту осіб та дітей з інвалідністю Лебединської міської територіальної громади було детально розглянуто під час апаратної наради під головуванням виконуючого обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

Як повідомила заступник начальника управління праці та соціального захисту – начальник відділу контролю і організації надання соціальних послуг та гуманітарної допомоги Світлана ПЕТРОВА, в Україні особи з інвалідністю відносяться до категорії осіб, які потребують додаткових гарантій і підтримки від держави.

В структурі Управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради існує відділ соціальних гарантій та підтримки окремих категорій населення (громадян), робота відділу спрямована на  забезпечення прав і можливостей осіб з інвалідністю нарівні з іншими громадянами передбачених законодавством України.

Станом на 01.10.2024 на обліку в Управлінні перебувають:

  • особи з інвалідністю загального захворювання;
  • діти з інвалідністю;
  • особи з інвалідністю, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;
  • особи з інвалідністю, які отримали поранення на території бойових дій Афганістану;
  • особи з інвалідністю із числа учасників бойових дій;
  • особи з інвалідністю в наслідок війни з числа Захисників та Захисниць України.

На території Лебединської міської територіальної громади рішенням сімнадцятої  сесії Лебединської міської ради восьмого скликання від 26.07.2021 № 399-МР затверджена Програма соціального захисту населення Лебединської міської територіальної громади на 2022-2024 роки  (далі – Програма). За звітний період у рамках Програми за рахунок коштів бюджету Лебединської міської територіальної громади  9 особам з інвалідністю по зору І та ІІ груп виплачено щомісячну грошову допомогу на оплату житлово-комунальних послуг на загальну суму 25,97 тис. гривень; 10 особам, які потребують лікування шляхом гемодіалізу, виплачено щомісячну допомогу на суму 154,1 тис. гривень.

З початку року двом дітям з інвалідністю, які мають орфанні захворювання, виплачено грошову допомогу на суму 326,6 тис. гривень; 51 особі з інвалідністю виплачено допомогу на придбання засобів медичного призначення на загальну суму 284,1 тис. гривень. Забезпечено слуховим апаратом 1 особу на суму 4,38 тис. гривень.

З метою оздоровлення осіб, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції (далі – ЧАЕС), у бюджеті Лебединської міської територіальної громади затверджено асигнування в сумі 48,06 тис. гривень. Три особи з числа ліквідаторів аварії на ЧАЕС 1 категорії пройшли оздоровлення. До дня роковин Чорнобильської катастрофи двох осіб з інвалідністю 1 групи, пов’язаної з виконанням робіт із ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, відзначено подяками та цінними подарунками. Використано коштів з бюджету Лебединської міської територіальної громади в сумі 0,9 тис. гривень.

Крім того, Програмою, передбачено кошти в сумі 57,66 тис. гривень на забезпечення санаторно-курортними путівками військовослужбовців звільнених з військової служби за станом здоров’я. Станом на звітну даті  оздоровлено три військовослужбовця на суму 57,66 тис. гривень.

Особи з інвалідність та діти з інвалідністю, відповідно до медичних показань, звертаються до Управління з заявами по питанню забезпечення за рахунок державних коштів, допоміжними засобами реабілітації відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 05 квітня 2012 року № 321 «Про затвердження Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації, переліку таких засобів». Станом на звітну дату до Управління звернулося 240 осіб.

Діти з інвалідністю мають право на отримання реабілітаційних послуг за рахунок державних коштів відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 27.03.2019 року № 309 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю», станом на 01.10.2024 року до Управління подано 12 заяв та 9 дітей отримали реабілітаційні послуги.  За рахунок коштів обласного бюджету відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19.01.20222 № 31 «Про затвердження Порядку здійснення реабілітаційних заходів», станом на звітну дату до Управління подано 9 заяв з них пройшли оздоровлення 7 дітей.

Поділитися