В Україні відзначають День територіальної оборони

Сьогодні в Україні також відзначають День територіальної оборони (ТрО). Свято також припадає на першу неділю жовтня відповідно до Указу президента України № 417/2020 та має особливе значення в умовах війни.

День територіальної оборони було встановлено відповідно до Указу президента України у 2020 році з метою відзначення важливої ролі Сил територіальної оборони у забезпеченні національної безпеки та захисту територіальної цілісності держави. З 1 січня 2022 року вони стали окремим видом військ у складі Збройних сил України.

Їхня роль у забезпеченні обороноздатності під час війни з рф є надзвичайно важливою. З початку повномасштабного вторгнення бійці тероборони довели, що готові захищати кожен клаптик своєї землі – від великих міст до маленьких сіл. Багато бійців ще до війни мали мирні професії, але коли постала загроза, вони без вагань стали до зброї й зупинили ворога на шляху до українських населених пунктів.

День територіальної оборони – це порівняно молоде свято, у президентському указі про його встановлення зазначено важливість визнання внеску бійців ТрО у зміцненні обороноздатності України. У документі прописано:

Враховуючи важливість територіальної оборони в забезпеченні обороноздатності та територіальної цілісності України, роль складових сектору безпеки й оборони та інших суб’єктів, що залучаються до виконання завдань територіальної оборони, а також з метою подальшого розвитку сучасних військових традицій постановляю встановити в Україні День територіальної оборони України, який відзначати щороку в першу неділю жовтня

Головна мета цього дня – наголосити на важливій ролі територіальної оборони, яка забезпечує обороноздатність і територіальну цілісність України. Бійці займаються охороною критично важливих об’єктів інфраструктури, беруть участь у боротьбі з диверсійно-розвідувальними силами та захищають мирне населення від ворога.

Поділитися