Стан підготовки транспортних засобів, що здійснюють перевезення пасажирів, до зимового періоду

Питання щодо стану підготовки транспортних засобів, що здійснюють перевезення пасажирів на території Лебединської міської територіальної громади, до зимового періоду було детально розглянуте учасниками апаратної наради під головуванням виконуючої обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

За детальною інформацією начальника управління економічного розвитку і торгівлі Юрія МАГАЛЯСА, перевезення пасажирів у межах Лебединської міської територіальної громади є одним із основних пріоритетних показників соціально економічного розвитку громади.

Основними умовами перевезень пасажирів є виконання перевезень за затвердженим розкладом руху, забезпечення регулярності руху за маршрутом, дотримання вимог Закону України «Про автомобільний транспорт» та Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, перевезення пільгових категорій населення, дотримання норм, встановлених законодавством щодо охорони навколишнього середовища.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про автомобільний транспорт» виконавчий комітет Лебединської міської ради забезпечує організацію пасажирських перевезень на міських, і приміських автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі території Лебединської міської територіальної  громади.

Лебединська міська територіальна громада об’єднує 125 населених пунктів. Всього охоплено транспортним сполученням 71 населений пункт. Не охоплені регулярним автобусним сполученням 54 населені пункти. Регулярним автобусним сполученням, а саме маршрутами, що виходять за межі громади охоплено 32 населені пункти громади. 54 населені пункти охоплені регулярним автобусним сполученням – маршрутами, що не виходять за межі громади.

Показник охопленості регулярним автобусним сполученням населених пунктів Лебединської міської територіальної громади від загальної кількості складає 56,8%. Показник охопленості автобусним сполученням від кількості населених пунктів, де проживає понад 10 осіб (75 населених пунктів) становить 82,7%.

Рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради № 65 від 06.03.2024 затверджено мережу міських та приміських автобусних маршрутів загального користування Лебединської міської територіальної громади.

Перевезення пасажирів на 7 міських маршрутах здійснюють 5 приватних підприємців. Забезпечують маршрути 12 одиниць транспорту, із них: 2 – автобуси ПАЗ, 3 – автобуси РУТА, 7 – автобусів БАЗ 22154.

Перевезення пасажирів на 8 приміських маршрутах здійснюють 3 приватні підприємці. Забезпечують приміські маршрути 5 одиниць транспорту, із них: три – автобуси ПАЗ та два – автобуси РУТА.

Перевізники мають 4 резервні автобуси. Усі приватні підприємці мають розроблені паспорти автобусних маршрутів, погоджені з виконавчим комітетом Лебединської міської ради, укладені договори на перевезення, між замовником (виконавчим комітетом Лебединської міської ради) та перевізниками строком на 5 років, ліцензії на перевезення пасажирів автомобільним транспортом, та графіки маршрутів.

За 9 місяців 2024 року проведено два конкурси на міські маршрути, а саме: на маршрути № 10 «Черемушки – центр – ВПУ-34» та № 13 «Агротехсервіс – центр – вулиця Кобижча».

З метою охоплення всіх населених пунктів транспортним сполученням на території Лебединської міської територіальної громади відновлено та/або додаткового відкрито автобусні маршрути загального користування, а саме: «Суми – Лебедин – Василівка», «Суми – Лебедин – Пристайлове»,  «Суми – Лебедин – Курган». На даний час маршрут «Суми – Лебедин – Курган» працює з порушенням графіку та схеми маршруту.

Для забезпечення якісного обслуговування пасажирів та певної фінансової підтримки з перевізниками на 14 автобусних маршрутах загального користування, що проходять у межах громади, укладені договори з перевізниками на компенсаційні виплати за перевезення пільгових категорій громадян автомобільним транспортом.

У 2024 році на відшкодування витрат перевізникам за перевезення пільгових категорій громадян з бюджету Лебединської міської територіальної громади виділено 1 292,15 тис. гривень, а саме:

на компенсаційні виплати за перевезення пільгових категорій громадян по місту Лебедин – 555,930 тис. гривень;

на компенсаційні виплати за перевезення пільгових категорій громадян на приміських маршрутах – 736,220 тис. гривень. 

У межах повноважень виконавчий комітет Лебединської міської ради, як організатор перевезень на міських та приміських маршрутах здійснює постійний моніторинг сформованої мережі автобусних маршрутів громади. За звітний період 2024 року проведено 2 обстеження руху маршрутних таксі по місту Лебедин, перевірено 132 рейси.

З метою якісного обслуговування населення Лебединської міської територіальної громади транспортним перевезенням на офіційному сайті Лебединської міської ради у розділі «Економіка» – підрозділі «Транспорт» розміщено розклади руху міських автобусних маршрутів, перелік приміських автобусних маршрутів та перелік категорій громадян, які мають право на пільговий проїзд.

З урахуванням зимових умов приватними перевізниками підготовлений автотранспорт, а саме:

придбані зимові покришки;

замінена речовина в охолоджувальній системі на зимову;

системи обігріву салонів перевірені і знаходяться в робочому стані;

частково придбані  нові акумулятори для роботи при зниженій температурі навколишнього середовища;

перевірена гальмівна система, проведена заміна гальмівних колодок.

Всі приватні перевізники своєчасно пройшли державні технічні огляди автотранспорту.

За 2024 рік перевізниками проведено капітальний ремонт двох  маршрутних таксі. Разом з тим є певні труднощі у підготовці транспортних засобів до осінньо-зимового періоду у зв’язку із перебоями електроенергії та неможливістю вчасно провести ремонтні роботи та відсутністю в достатній кількості водіїв з відповідним посвідченнями категорії «D».

Поділитися