Проводитиметься імунізація диких тварин

Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Сумського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує, що відповідно до Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин на 2024 рік, на визначеній території Сумського району (територія Лебединської міської територіальної громади, Миколаївської селищної територіальної громади, Садівської сільської територіальної громади – мисливські угіддя ТОВ «СМГ»ЛЕБІДЬ» у  Низівському старостаті)  з початку жовтня 2024 року буде проведена осіння кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу, яка триватиме не більше 4 діб, в залежності від погодніх умов.  Приманки з вакциною розповсюджуватимуться шляхом наземного розподілу, територіями лісових та польових угідь, поза межами населених пунктів.

Наголошуємо, що приманка є безпечною для людей і тварин. Вона має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку, має запах  м’ясокісткового борошна, всередині містить желеподібну капсулу з вакциною проти сказу.

Ці заходи  необхідні  для створення благополучного середовища щодо захворювання на сказ серед диких (лисиці, єнотовидні собаки, борсуки, вовки) та бродячих тварин (собаки, коти), котрі є основними розповсюджувачами збудника сказу.

Фахівці Держпродспоживслужби звертаються до  жителів та гостей району з проханням:

– при виявленні принад не брати їх руками і не переносити з місця розкладання та забирати додому;

– застерегти дітей, що у разі виявлення принад з вакциною гратись ними заборонено;

– не розламувати та не розбивати виявлені принади з вакциною;

– якщо приманка випадково потрапила на територію особистого селянського господарства, прохання перенести її (в рукавицях) за межі господарства, де її зможе спожити дика тварина.

Довідково:

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання, спільне для тварин та людей. При захворюванні вражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, недуга супроводжується паралічами  і  завжди закінчується смертю.

Складна епізоотична ситуація щодо сказу в Україні вимагає радикальних заходів, серед яких одне з основних місць займає пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин. Ефективність щеплення вже доведено як в експериментальних, так і в польових умовах.

Поділитися