Лебединський заклад загальної середньої освіти №7 відзначає 35-річний ювілей

Рівно 35 років тому шкільний дзвінок сповістив про відкриття нової школи і про початок першого навчального року в нинішньому Лебединському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №7.

35-річний ювілей – це важлива, хвилююча дата. Як багато відбулося за ці роки, стільки поколінь вчителів, дітей, працівників причетні до цієї дати, і у кожного свої неповторні спогади. Бо насамперед школа – це не тільки стіни, це – дух, пам’ять, традиції, наступність поколінь.

З нагоди Дня знань та 35-річного ювілею Лебединського ЗЗСО №7 своїми спогадами ділиться перший директор цього навчального закладу Василь Кубрак. 

«35 років тому школа відкрила свої двері для дітей. Проектування та будівництво школи № 7 у місті Лебедині відбувалося з 1985 року по 1989 рік по вулиці Сумській, № 9 на площі три гектари. Зводила школу організація «Лебединпромбуд», до будівництва було залучено працівників 47 фабрик, заводів, підприємств міста, 33 школи міста і району, всі дитячі садки міста, педучилище, медучилище, училище лісового господарства, станція юних техніків, центр дитячої і юнацької творчості, дитячо-юнацька спортивна школа. Цікава історія школи: важке будівництво, перебудова, економічні негаразди, зміна принципів, законів, концепцій, програм, підручників. Однак дітей продовжували навчати і виховувати. Уроки розпочалися першого лютого 1989 року. Головною ознакою школи стало диференційоване навчання. Діти навчалися в нових класах: прискореного навчання, вікової норми, підвищеної індивідуальної уваги; діяли динамічні класи відповідно до нахилів та здібностей учнів; поглиблено вивчалися предмети, запроваджені інтегровані курси.

Здійснювалося допрофільне і профільне навчання, організовано навчально-виховний процес в педагогічному класі, комп’ютеризовано навчальну діяльність дітей, традиційні екзамени для випускників одинадцятого класу замінені на тести. Працювали нові шкільні та міжшкільні факультативи за інтересами дітей, шахматно-шашковий клуб та хореографічна студія, проводи-лося згуртування дітей через організацію колективних творчих справ. Посаджено шкільний дендропарк, організована продуктивна праця школярів на Лебединському заводі поршневих кілець, учні за результатами навчання отримували стипендію, запроваджено п’ятиденний навчальний тиждень. Розпочали свою роботу практичний психолог, звільнений класний керівник і логопед. Забезпечено диференційована методична робота з педкадрами, управління творчістю вчителів, звіти під час їх атестації, працювали міські та обласні опорні школи, обласний науково-методичний центр «Удосконалення управління диференційованим навчанням в загальноосвітній школі».

У 1994 році середня школа № 7 перейменована у загальноосвітню школу I-III ступенів № 7, у 1999 році за результатами чергової атестаційної експертизи управління освіти і науки облдержадміністрації школа змінила назву на спеціалізовану школу I-III ступенів № 7, з 2021 року – заклад загальної середньої освіти I-III ступенів № 7. Директорами закладу були: з 1988 по 2000 роки – Кубрак Василь Іванович, з 2000 по 2011 – Доценко Володимир Васильович, з 2011 по даний час – Харченко Ірина Анатоліївна. На всіх етапах діяльності школа № 7 вирішувала актуальні проблеми підготовки дітей до життя в умовах ринкової економіки. Навчально-виховний процес забезпечу-вав випускникам глибокі та міцні знання. 

Глибоко вдячний всім причетним до минулого і сьогодення школи, які своєю любов’ю і невтомною працею зберегли і примножили її традиції».

Уривок з книги В. Кубрака “Педагогіка заради майбутнього”. – Київ: 2020.

Поділитися