Як отримати соціальні послуги в Лебединській міській територіальні громаді?

Соціальні послуги – це дії, які спрямовані на подолання складних життєвих обставин (соціальна підтримка), мінімізацію їх наслідків (соціальне обслуговування) та на їх профілактику (соціальна профілактика).

Соціальні послуги може отримати кожен, хто їх потребує за місцем проживання або перебування. Соціальні послуги надаються відповідно до Державних стандартів, а рішення про їх надання приймається відповідно до Порядку організації надання соціальних послуг, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Підставою для отримання послуги є перебування осіб/сім’ї у складних життєвих обставинах та які не можуть самостійно подолати негативний вплив обставин, зумовлених такими чинниками: 

а) похилий вік;

б) часткова або повна втрата рухової активності, пам’яті;

в) невиліковні хвороби, хвороби, що потребують тривалого лікування;

г) психічні та поведінкові розлади, у тому числі внаслідок вживання психоактивних речовин;

ґ) інвалідність;

д) бездомність;

е) безробіття;

є) малозабезпеченість особи;

ж) поведінкові розлади у дітей через розлучення батьків;

з) ухилення батьками або особами, які їх замінюють, від виконання своїх обов’язків із виховання дитини;

и) втрата соціальних зв’язків, у тому числі під час перебування в місцях позбавлення волі;

і) жорстоке поводження з дитиною;

ї) насильство за ознакою статі;

й) домашнє насильство;

к) потрапляння в ситуацію торгівлі людьми;

л) шкода, завдана пожежею, стихійним лихом, катастрофою, бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією.

Для отримання соціальних послуг, особа,  або її законний представник подає до управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради ( м. Лебедин, вул. Сумська,12) заяву про надання соціальних послуг, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики, разом з необхідними документами.

Заяви можуть прийматися старостами у старостатах, які не пізніше наступного дня передають заяву до управління праці та  соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради .

Соціальні послуги жителям Лебединської міської територіальної громади, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, надаються Лебединським міським територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та Лебединським міським центром соціальних служб.  

На всіх етапах з ними працюватимуть фахівці з соціальної роботи/соціальні працівники / соціальні робітники, психологи, які відіграють ключову роль у наданні соціальної послуги.

Поділитися