Стан розвитку культури і туризму на території Лебединської міської територіальної громади

Під час чергового засідання виконавчого комітету Лебединської міської ради під головуванням тимчасово виконуючого обов’язки міського голови Ольги ЗІКЄЄВОЇ було також детально розглянуто питання щодо стану розвитку культури і туризму на території Лебединської міської територіальної громади.

За інформацією начальника відділу культури і туризму Світлани ЦИХАНСЬКОЇ, відділ знаходиться у структурі виконавчого комітету Лебединської міської ради та має статус юридичної установи, загальна кількість закладів культури становить 55, з яких:

27 клубних закладів культури – комунальний заклад «Лебединський міський центр культури і дозвілля» виконавчого комітету Лебединської міської ради, який має 18 сільських будинків культури-філій, 4 сільських клубів-філій та 1 об’єкт дозвіллєвої роботи-філія, комунальний заклад «Лебединський міський будинок культури» виконавчого комітету Лебединської міської ради, Кобижчанський міський клуб та Куданівський міський клуб;

25 бібліотечних закладів – комунальний заклад «Лебединська центральна міська бібліотека» виконавчого комітету Лебединської міської ради, яка має 21 сільську бібліотеку-філію, міська бібліотека № 1, міська бібліотека № 2 та міська бібліотека № 3;

2 музеї – комунальний заклад «Лебединський міський краєзнавчий музей» виконавчого комітету Лебединської міської ради та комунальний заклад виконавчого комітету Лебединської міської ради «Лебединський міський художній музей імені Б.К.Руднєва»;

1 комунальний заклад «Лебединська школа мистецтв імені народного артиста СРСР Б.Р. Гмирі».

У першому півріччі 2024 року відділ культури і туризму з усіма йому підпорядкованими закладами культури працював у межах своїх безпекових можливостей, які можливо було реалізувати під час воєнного стану.

Клубними закладами культури проведено ряд концертів, на яких збирали фінансову допомогу для Збройних Сил України.

На території Лебединської міської територіальної громади комунальним закладом «Лебединський міський центр культури і дозвілля» виконавчого комітету Лебединської міської ради разом із філіями проведено ряд благодійних акцій «З вірою у Перемогу», на яких зібрано 120 352 гривні.

Василівським сільським будинком культури-філією та Михайлівським сільським будинком культури-філією проведені благодійні акції, де зібрано 3 225 гривень та 6 680 гривень відповідно. Усі кошти передано благодійним організаціям «Благодійний фонд «Піксель у вишиванці» та «Благодійний фонд «Волонтери Лебединщини».

Комунальним закладом «Лебединський міський будинок культури» виконавчого комітету Лебединської міської ради проведено ряд благодійних заходів на підтримку Збройних Сил України, на яких зібрано 17 196 гривень; благодійні вистави «Новорічні пригоди Грінча» та «Пластмасовий колобок», де зібрано 27 216 гривень.

На базі комунального закладу «Лебединський міський будинок культури» знаходиться благодійна організація «Благодійний фонд «Піксель у вишиванці».

Для покращення проведення культурно-мистецьких заходів закладами культури придбано акустичні системи на загальну суму 71 664 гривні.

У комунальному закладі «Лебединський міський центр культури і дозвілля» виконавчого комітету Лебединської міської ради проведено ряд робіт для зміцнення матеріально-технічної бази, а саме:

поточний ремонт та облаштування санітарної кімнати на суму 43 076 гривень;

поточний ремонт мережі водопостачання на суму 20 520 гривень;

проведена заміна вікон на металопластикові на суму 88 000 гривень.

Для зміцнення матеріально-технічної бази комунального закладу «Лебединський міський будинок культури» проведені наступні роботи:

поточний ремонт споруди цивільного захисту на загальну суму 386 886,95 гривні;

поточний ремонт входу в укриття на суму 80 000 гривень;

придбано столи і стільці в укриття на суму 39 240 гривень;

проведена заміна дверей на металопластикові на суму 47 000 гривень.

У звітному періоді у закладах культури проведені заходи з підготовки до осінньо-зимового періоду 2024-2025 років, а саме:

закуплено 418 кубічних метрів дров на суму 702 031,44 гривні;

придбано вентилятор для твердопаливного котла у Павленківський сільський клуб-філію на суму 2 250 гривень;

проведено повірку коректора на суму 3 805 гривень та повірку лічильника на суму 6 046,72 гривні у комунальному закладі «Лебединський міський будинок культури».

З нагоди 165-річчя візиту Тараса Шевченка на Лебединщину до пам’ятника Тараса Григоровича Шевченка додано графічну композицію малої архітектурної форми «Шевченківська алея».

Першочерговими завданнями відділу культури і туризму залишаються:

проведення капітальних та поточних ремонтів у закладах культури;

зміцнення та оновлення матеріально-технічної бази закладів культури;

підтримка мистецької творчості, яка забезпечує якісний рівень національної культури та культури Лебединської міської територіальної громади;

розвиток духовної культури Лебединської міської територіальної громади, організація дозвілля населення, естетичне виховання дітей;

продовження роботи із забезпечення закладів культури комп’ютерною та офісною технікою, підключення до мережі Інтернет;

розширення переліку платних послуг, залучення коштів спонсорів, пошук недержавних джерел фінансування.

Поділитися