Стан надання соціальних послуг незайнятому населенню Лебединської громади

Питання щодо стану надання Лебединським управлінням Сумської філії Сумського обласного центру зайнятості соціальних послуг незайнятому населенню Лебединської міської територіальної громади було детально розглянуто під час апаратної наради під головуванням виконуючої обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

За повідомленням начальника відділу взаємодії з роботодавцями Лебединського управління Сумської філії Сумського обласного центру зайнятості Алли ЧМІЛЕНКО, ринок праці не є ізольованою системою, він функціонує у конкретному економічному середовищі й перебуває під впливом ряду чинників, які мають різноплановий характер. Будь-які зрушення в економіці спричиняють зміни в основних параметрах ринку праці й показниках, що характеризують його кон’юнктуру, а також характер збалансованості цих показників між собою. Лебединське управління Сумської філії Сумського обласного центру зайнятості в своїй діяльності керується Законом України «Про зайнятість населення» та Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Основними суб’єктами ринку праці є роботодавці й наймані працівники.

Всього впродовж січня-липня 2024 року послугами служби зайнятості користувалися  737  незайнятих трудовою діяльністю громадян.

На обліку перебуває 405 осіб. З них 306 жінок та 99 чоловіків. Всього за звітний період було працевлаштовано 260 осіб.

В розрізі безробітних:

Особи,  яким залишилось 10 і менше років до виходу на пенсію – 171 особа

Особи,  яким залишилось 1 рік і менше до виходу на пенсію – 45 осіб

Молодь – 82 особи

Жителів міста – 51 особа

Жителів району – 31 особа

Осіб з інвалідністю – 9 осіб

ВПО– 32 осіб

УБД – 11 осіб

З метою забезпечення конкурентоспроможності, з урахуванням потреб ринку праці 28 громадян проходило в 2024 році професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації. Найбільш популярною освітньою програмою стала “Цифрова освіта та медіаграмотність у професійній діяльності та повсякденному житті”. Цей курс надає слухачам інформаційну компетентність та практичні навички користування онлайн-сервісами, додатками та засобами онлайн-комунікації. Такі знання дозволяють підвищити конкурентоздатність на ринку праці та отримати необхідні для повсякденного життя навички. Також навчалися на перукарів, манікюрників, продавців продовольчих та продавців непродовольчих товарів. Щороку близько 80 безробітних безкоштовно проходять курси підвищення кваліфікації за професіями: «машиніст (кочегар) котельні» та  «оператор котельні». Такі курси вже сплановані і для цьогорічного опалювального сезону.

Серед зайнятого населення має попит на отримання ваучера на навчання. Ваучер може отримати людина, що має 15 років страхового стажу, не перебуває на обліку в СЗ, або особа з числа ВПО чи УБД. Його загальна вартість складає 10 прожиткових мінімумів (30 230 грн.). Лебединським управлінням Сумської філії Сумського обласного центру зайнятості з початку року вже видано 20 ваучерів: 3 осіб навчалися на маляра, 11 — на кондитера і 6 — на тракториста-машиніста.

Економічне становище та ринок праці міста Лебединської міської територіальної громади насамперед залежить від діяльності підприємств різної форми власності, що зареєстровані або працюють на території Лебединщини. Всього зареєстровано 1721 ФОПів та підприємств, з них 557 — юридичних осіб (використовують найману працю 139) та 1144 фізичних осіб-підприємців (використовують найману працю 208).

Загальна кількість наданих роботодавцями та зареєстрованих у центрі зайнятості вакансій за період з січня по липень 2024 року становить 337 одиниць. Всього до Лебединського управління Сумської філії Сумського обласного центру зайнятості 97 роботодавців подали інформацію про попит на робочу силу.

За професійними групами: найбільший попит у роботодавців спостерігається на кваліфікованих робітників з інструментом, на робітників з обслуговування та представників найпростіших професій.

У розрізі професій найбільший попит у роботодавців спостерігається на кваліфікованих робітників — це швачки, електрики дільниці, пекарі, кондитери, водії, продавці продовольчих товарів, оператори котельні тощо.

Також затребувані працівники сфери послуг (продавці, кухарі тощо).

У сільськогосподарському секторі – трактористи, трактористи-машиністи, робітники фермерського господарства,  робітники з обслуговування сільськогосподарського виробництва.

Серед найпростіших професій затребувані підсобні робітники, прибиральники та укладальники-пакувальники.

Нажаль, основне джерело надходження вакантних посад – не створення нових робочих місць, а природна плинність кадрів та сезонність видів робіт, а так як більшість підприємств Лебединської громади сільськогосподарського призначення, то з настанням весняно-польових робіт кількість вакансій збільшується. Малий та середній бізнес мають перевагу в торгівельній галузі.

Лебединським управлінням Сумської філії СОЦЗ з початком воєнного стану за потребами військових проводяться суспільно-корисні роботи. З початку року 266 осіб брали участь у таких роботах, всього використано 4 576 831 грн. Також 6 безробітних брали участь у громадських роботах, використано 77 747 грн. Це роботи із забезпечення сталого функціонування громад, переважно роботи в пунктах незламності. Ці види тимчасової зайнятості є суттєвою підтримкою осіб в період пошуку роботи, адже люди отримують мінімальну заробітну плату та не втрачають навичок спільної діяльності в колективі. Такі види робіт плануються з продовженням воєнного стану.

Задля підвищення економічної стабільності, Урядом запроваджено цілий ряд компенсаційних механізмів: компенсація єдиного соціального внеску за працевлаштування зареєстрованих безробітних, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, компенсація єдиного соціального внеску за працевлаштування зареєстрованих безробітних на новостворені робочі місця, компенсацію 50 % фактичних витрат на оплату праці в разі працевлаштування за направленням СЗ осіб з інвалідністю, що не досягли пенсійного віку та УБД, компенсацію 50 % мінімальної заробітної плати, якщо працевлаштували за направленням ЦЗ безробітних з числа осіб: віком до 25 років, які сумарно мають страховий стаж не більше ніж 12 місяців; віком до 35 років – на перше робоче місце; звільнених із строкової військової або альтернативної служби – на перше робоче місце після звільнення. Також користується попитом серед роботодавців отримання компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування ВПО внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні. Така компенсація становить 8 000 гривень протягом трьох місяців, а в разі працевлаштування ВПО з числа осіб з інвалідністю — протягом шести.

Досить популярною серед працедавців є така урядова програма як отримання мікрогранту, що також допомагає підтримувати та розвивати бізнес, адже держава надає кошти за умови створення нових робочих місць. З початку дії цієї програми 22 роботодавця створили 39 робочих місця, отримавши при цьому близько 5 000 000 гривень. Також є можливість тим, хто тільки планує відкрити ФОП отримати від держави від 50 000 до 75 000 грн. на розвито к власної справи без створення нових робочих місць.

Поділитися