Підсумки економічного і соціального розвитку, виконання бюджету Лебединської громади за І півріччя 2024 року

Під час чергового засідання виконавчого комітету Лебединської міської ради під головуванням виконуючої обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО було детально розглянуто питання щодо підведення підсумків економічного і соціального розвитку громади та виконання бюджету протягом І півріччя 2024 року.

Начальник управління економічного розвитку і торгівлі Юрій МАГАЛЯС та начальник фінансового управління Людмила ЧИЧИНА докладно проіфнормували членів виконавчого комітету про підсумки економічного і соціального розвитку громади та виконання бюджету протягом І півріччя 2024 року.

Бюджет

Доходи

За звітний період до бюджету Лебединської міської територіальної громади, враховуючи міжбюджетні трансферти, надійшло 210 392,2 тис. гривень, що забезпечило виконання затвердженого планового показника на 55,7%.

До загального фонду бюджету громади з врахуванням міжбюджетних трансфертів надійшло 187 031,3 тис. гривень, що становить 52,4% до річного плану, і в порівнянні з відповідним періодом минулого року менше на 1 934,2 тис. гривень, або на 1,0%.

Надходження власних доходів до загального фонду бюджету громади забезпечено в сумі 119 517,7 тис. гривень, що склало 49,2% до річного плану, і в порівнянні з відповідним періодом минулого року більше на 21 792,1 тис. гривень, або на 22,3%.

Основним бюджетоутворюючим джерелом власних доходів загального фонду бюджету громади є податок на доходи фізичних осіб, питома вага якого складає 51,8%. За звітний період при плані на січень-червень 2024 року 61 394,2 тис. гривень надійшло 61 871,6тис. гривень, або 100,8% до плану І півріччя. До відповідного періоду минулого року надходження зросли на 3 941,6 тис. гривень.

Видатки

За звітний період видатки з бюджету громади здійснені в обсязі 166 791,5 тис. гривень, що становить 39,1% плану на рік, що на 7 229,8 тис. гривень більше за видатки минулого року. Із загальної суми витрат за загальним фондом використано 152 958,9 тис. гривень, що становить 38,7% від річних призначень. Кошти спеціального фонду використані в сумі 13 832,6 тис. гривень.

Видатки соціального спрямування (з врахуванням субвенції з державного бюджету) у порівнянні з відповідним періодом минулого року зросли на 8 966,6 тис. гривень і склали 123 934,9 тис. гривень, утому числі за загальним фондом направлено 119 710,5 тис. гривень, що становить 78,3% від витрат загального фонду. Із витрат соціального спрямування направлено: на освіту – 96 815,0 тис. гривень (80,9%); на охорону здоров’я – 2 744,0тис. гривень (2,3%); на соціальний захист та соціальне забезпечення – 10 879,3 тис. гривень (9,1%); на культуру – 8 320,0 тис. гривень (6,9%); на фізичну культуру і спорт – 952,2 тис. гривень (0,8%).

За звітний період на захищені статті направлено 143 975,7 тис. гривень.

Промисловий та аграрний сектори

Промислове виробництво є однією з основних сфер економічної діяльності, яка впливає на різні аспекти соціально-економічного розвитку громади, включаючи доходи бюджету громади, зайнятість і рівень добробуту жителів громади.

За звітний період промисловий сектор громади в цілому працював над збереженням стабільної роботи в умовах воєнного стану, а саме: над сплатою податків до бюджетів усіх рівнів та забезпечення своєчасної виплати заробітної плати.

Обсяг виробленої промислової продукції основного кола підприємств громади за звітний період склав 102 287,3 тис. гривень, що на 24% більше від показника відповідного періоду минулого року.

Найбільшу питому вагу в загальних обсягах промислової продукції у громаді мали товариство з обмеженою відповідальністю «Крук» –50,0%, та товариство з обмеженою відповідальністю «Лебединський нафтомаслозавод» – 34,0%, товариство з обмеженою відповідальністю «Укртранспневматика» – 8,0%.

Аграрний сектор економіки є важливою стратегічною галуззю Лебединщини, яка забезпечує продовольчу безпеку та продовольчу незалежність регіону, зайнятість населення, сприяє створенню робочих місць, підтримує розвиток сільських територій.

Агропромисловий комплекс громади налічує 23 сільськогосподарських підприємства та 66 фермерських господарств.

Наявність сільськогосподарських угідь станом на 01.07.2024 становить 109,2 тис. га, у тому числі ріллі – 75,04 тис. га. Під урожай 2024 року посіяно: озимої пшениці – 4 905 га; ярої пшениці – 764 га; озимого жита – 100 га; ярого ячменю – 160 га; гороху – 67 га; кукурудзи на зерно – 19275,0 га; вівса – 130 га; гороху – 66 га; сої – 20300 га; соняшнику – 7 759 га; озимого ріпаку – 3 663 га.

М’яса за І півріччя 2024 року вироблено 340,0 тонн, молока – 3 840 тонн. Найвагоміші вклади в цю галузь і позитивну динаміку мають товариство з обмеженою відповідальністю «Гадяцьке», товариство з додатковою відповідальністю «Племзавод «Михайлівка», приватне підприємство «Надь».

Станом на 01.07.2024 поголів’я великої рогатої худоби, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, дещо збільшилося і становить 2 528 голів, у тому числі поголів’я корів – 1 966 голів, поголів’я свиней становить 3 192 голови.

Розвиток підприємництва

На виконання Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» на офіційному вебсайті Лебединської міської ради створений розділ «Регуляторна політика» з наступними підрозділами:

інформація про здійснення регуляторної діяльності;

відстеження результативності;

оприлюднення проектів регуляторних актів;

планування регуляторної діяльності;

реєстр регуляторних актів.

Відділом комунального майна і приватизації управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради постійно оновлюється реєстр діючих регуляторних актів, щомісяця проводиться моніторинг діючих регуляторних актів.

Станом на 01.07.2024 діє 10 регуляторних актів (у відповідному періоді 2023 року – 13), із них 10 – рішення Лебединської міської ради. Окремо щодо розробників: управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради – 5, управління житлово-комунального господарства Лебединської міської ради – 3, фінансове управління Лебединської міської ради – 1, відділ земельних відносин виконавчого комітету Лебединської міської ради – 1.

Станом на 01.07.2024 розробниками регуляторних актів проведено 2 періодичних відстеження.

Мале та середнє підприємництво як в громаді, так і в Україні в цілому, є найбільш вразливим до фінансово-економічної кризи та змін законодавства, у результаті чого кількісні показники його розвитку демонструють як зростання, так і падіння.

На сьогодні з боку держави забезпечено низку позитивних кроків зі спрощення ведення підприємницької діяльності, зокрема, зменшено адміністративний тиск на підприємців з боку контролюючих органів, реформується та вдосконалюється система надання адміністративних послуг фізичним та юридичним особам, оптимізуються дозвільні процедури у сфері господарської діяльності та процес започаткування підприємницької діяльності.

З урахуванням складної суспільно-політичної ситуації в країні, змін у законодавстві, з урахуванням введення на території України воєнного стану відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» (зі змінами), різкого коливання курсу валют, високого рівня інфляції, загальна тенденція динаміки кількості суб’єктів підприємництва зазнала значних змін.

За рахунок малого підприємництва в громаді активно функціонує торгівля, сфера послуг, пасажирські перевезення, ресторанне господарство. Сфера середнього підприємництва розвинена в частині легкої промисловості, харчової промисловості, машинобудівної, лісопереробної, сільськогосподарської.

Суспільна роль малого та середнього підприємництва не обмежується економічними показниками. Мале та середнє підприємництво реалізує одну з найважливіших функцій – створення нових робочих місць та працевлаштування працездатного населення, у тому числі внутрішньо переміщених осіб, яких станом на 01.07.2024 офіційно зареєстрованих проживає на території громади близько 3 414 осіб.

Актуальним залишається питання інвестиційної привабливості громади з метою залучення інвестицій як для розвитку малого та середнього підприємництва, так і для розвитку громади в цілому. На території громади спостерігається позитивна динаміка розвитку галузі торгівлі, сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства. Стає кращим торгівельне обслуговування населення, набуває розвиток мережа спеціалізованої торгівлі з продажу одягу, взуття, білизни, дитячих товарів, меблів та побутової техніки, будівельних матеріалів. На території громади здійснюють діяльність 1 115 суб’єктів господарської діяльності – фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб.

Передача в оренду та продаж комунального майна здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства України, тобто на конкурентних засадах у формі аукціонів, у тому числі електронних аукціонів через електронну торгову систему. Станом на 01.07.2024 діє 115 договорів оренди комунального майна (на 01.07.2023 – 99). Від оренди комунального майна до бюджету громади у звітному періоді надійшло 152,9 тис. гривень.

У громаді створений та постійно оновлюється перелік вільних незадіяних об’єктів, які пропонуються для продажу чи передачі в оренду суб’єктам господарювання. Станом на 01.07.2024 таких об’єктів налічується 35.

Охорона здоров’я

Основна увага в діяльності галузі охорони здоров’я приділялася збереженню доступності надання медичної допомоги, розмежуванню первинного та вторинного рівнів, автономізації закладів охорони здоров’я, підписанню договорів із Національною службою здоров’я України, оптимізації стаціонарної допомоги відповідно до потреб населення.

Первинну медичну допомогу надає Центр первинної медико-санітарної допомоги Лебединської територіальної громади як структурний підрозділ Комунального некомерційного підприємства «Лебединська лікарня імені лікаря К.О.Зільберника» Лебединської міської ради (далі – Центр). До Центру увійшли кабінети невідкладної медичної допомоги, які забезпечують медичне обслуговування безпосередньо жителів сільської місцевості.

За І півріччя 2024 року здійснено відвідувань пацієнтів до лікарів первинної ланки – 36 777. Крім цього, 426 пацієнтам надана медична допомога вдома.

Кабінетами невідкладної медичної допомоги здійснено виїздів та надана амбулаторна допомога за викликами додому 8 091 пацієнту.

Вторинна медична допомога жителям громади надається консультативно-поліклінічним відділенням та стаціонарними відділеннями Комунального некомерційного підприємства «Лебединська лікарня імені лікаря К.О.Зільберника» Лебединської міської ради на 125 ліжок.

За звітний період у стаціонарних відділеннях Комунального некомерційного підприємства «Лебединська лікарня імені лікаря К.О.Зільберника» Лебединської міської ради отримали лікування 2 843 пацієнта, проведено оперативних втручань – 434.

До лікарів консультативно-поліклінічного відділення пацієнтами здійснено   66 514 звернень, включаючи профілактичні огляди.

Із навантаженням працювали і лікувально-діагностичні відділення: у відділенні променевої діагностики проведено 9 035 рентгенологічних досліджень, 10 959 ультразвукових досліджень, 2 417 флюорографій органів грудної клітки; кабінетом функціональної діагностики проведено 11 460 обстежень, із них електрокардіологічних досліджень – 5 431; ендоскопічний кабінет – 375 обстежень; клініко-діагностична лабораторія провела 175 480 лабораторних досліджень.

При відділенні паліативної та хоспісної допомоги функціонує дві мультидисциплінарні бригади з надання паліативної допомоги вдома населенню громади. За звітний період здійснено 2 920 виїздів до пацієнтів, які перенесли тяжкі захворювання та не можуть самостійно себе обслуговувати і потребують сторонньої допомоги.

Фінансова діяльність Комунального некомерційного підприємства «Лебединська лікарня імені лікаря К.О.Зільберника» Лебединської міської ради проводиться у межах отриманих коштів від укладеного договору на 22 пакети медичних послуг з Національною службою здоров’я України, сума коштів складає 135 947,5 тис. гривень. Із бюджету громади на 2024 рік передбачено кошти в сумі 10 661,7 тис. гривень для відшкодування видатків на виконання Програми фінансової підтримки та розвитку Комунального некомерційного підприємства «Лебединська лікарня імені лікаря К.О.Зільберника» Лебединської міської ради на 2024 рік за енергоносії та утримання структурних підрозділів закладів охорони здоров’я громади, які утримуються за рахунок бюджету громади. Також, у межах власних надходжень у 2024 році планується отримати кошти в сумі 6 959,2 тис. гривень від надання платних медичних послуг. Протягом звітного періоду лікарнею було надано платних послуг на суму 3 229,1 тис. гривень.

З обласного бюджету на 2024 рік було виділено кошти у сумі 40,0 тис. гривень для фінансування оглядів водіїв з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Для покращення матеріально-технічної бази та структурних підрозділів закладів охорони здоров’я громади протягом І півріччя 2024 року було придбано обладнання на загальну суму 13 390,2 тис. гривень, у тому числі 9 200,0 тис. гривень – цифрова система мамографічна GIOTTO IMAGE- 3DL. Протягом звітного періоду мешканці громади забезпечувалися безоплатними і на пільгових умовах лікарськими засобами та безоплатним зубопротезуванням. За рахунок бюджету громади на зазначені заходи використано кошти у сумі 813,7 тис. гривень, у тому числі на забезпечення безоплатними і на пільгових умовах лікарськими засобами – 589,7 тис. гривень, на безоплатне зубопротезування – 224,0 тис. гривень.

Соціальний захист

Протягом І півріччя 2024 року здійснювалися виплати державних соціальних допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, багатодітним сім’ям, особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, по догляду за особами похилого віку та з інвалідністю І та ІІ груп внаслідок психічного розладу, особам, які не мають права на пенсію. Загальна сума виплачених державних соціальних допомог становить 43 689,20 тис. гривень.

Станом на 01.07.2024 на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради перебуває 3 447 внутрішньо переміщених осіб (2 468 сімей), із них: діти – 891 особа, особи працездатного віку – 1 510, пенсіонери – 810 осіб, особи з інвалідністю – 236.

У рамках Програми соціального захисту населення на 2022-2024 роки станом на 01.07.2024 за рахунок коштів бюджету громади виплачено грошові допомоги на загальну суму 796,48 тис. гривень. Надано пільг з послуг зв’язку на суму 26,62 тис. гривень. Здійснено компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян залізничним транспортом на суму 61,2 тис. гривень. Забезпечено слуховим апаратом 1 особу на суму 4,38 тис. гривень.

У рамках Програми організації безоплатного поховання загиблих (померлих) військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань України на 2024 рік відшкодовано витрат за проведення поховання 12 загиблих Захисників України на суму 96,1 тис. гривень.

На здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом у міському та приміському сполученні використано коштів на суму 861,98 тис. гривень.

У І півріччі 2024 року відділенням соціальної допомоги вдома надано послуг 781 одиноким непрацездатним громадянам, із них 1 одиноко проживаюча особа отримала платні соціальні послуги та 288 осіб отримали послуги із встановленою диференційованою платою. Відділенням організації надання адресної натуральної та грошової допомоги надано послуг 548 особам.

Реформування і розвиток житлово-комунального господарства

У І півріччі 2024 року використано кошти в сумі 19 241,925 тис. гривень, у тому числі: бюджет громади – 10 017,707 тис. гривень, державний бюджет – 5 259,018 тис. гривень, власні кошти комунальних підприємств – 3 965,2 тис. гривень.

Благоустрій. За звітний період на заходи з благоустрою громади використано кошти в сумі 4 219,077 тис. гривень, у тому числі:

1. Утримання вулично-дорожньої мережі – надано послуг на суму
2 612,541 тис. гривень (кошти бюджету громади), а саме:

систематичне очищення покриттів від пилу, сміття та інших наносів шляхом їх підмітання, вивезення сміття – 1 720,935 тис. гривень;

очищення доріг від снігу – 672,69 тис. гривень;

планування узбіч, укосів, насипів та виїмок доріг без підсипання грунту з прибиранням невеликих зсувів та обвалів – 22,429 тис. гривень;

профілювання ґрунтових доріг – 143,726 тис. гривень;

чистка водостоків та ливневоприймальних колодязів – 52,761 тис. гривень.

2. Утримання зелених насаджень – виконано послуг на суму
705,09 тис. гривень, а саме:

зрізку засохлих та пошкоджених дерев – 164,96 тис. гривень;

прибирання парків, скверів – 135,04 тис. гривень;

догляд за деревами, підрізку дерев, вивезення сміття – 119,952 тис. гривень;

послуги з догляду за газонами, квітниками, вивезення сміття – 90,038 тис. гривень;

послуги з видалення трави з обочин – 154,657 тис. гривень;

послуги з вивезення сміття з парків, скверів, площ – 40,443 тис. гривень.

3. Об’єкти благоустрою кладовищ – використано 414,53 тис. гривень, а саме:

догляд за надмогильними спорудами – 116,54 тис. гривень;

систематичне очищення урн та контейнерів для сміття – 151,162 тис. гривень;

відбудова зруйнованих частин огорожі місць поховань – 59,999 тис. гривень;

послуги з утримання зелених насаджень на території кладовищ – 86,829 тис. гривень.

4. Вуличне освітлення та зовнішні електромережі – використано 194,791 тис. гривень на відшкодування витрат вуличної електроенергії.

5. Малі архітектурні споруди – використано 107,922 тис. гривень, а саме:

прибирання сміття в павільйонах, альтанках під навісами та іншими малими архітектурними спорудами – 47,994 тис. гривень;

консервування та розконсервування фонтана в сквері Павла Полуботка – 12,0 тис. гривень;

поточний ремонт та фарбування малих архітектурних споруд та пам’ятників на території старостинських округів – 47,928 тис. гривень.

6. Споруди водопостачання – використано – 49,437 тис. гривень на поточний ремонт шахтних колодязів.

7. Інші види послуг – використано 134,766 тис. гривень на ліквідацію несанкціонованих сміттєзвалищ.

Водопостачання та водовідведення. У звітному періоді виконано такі роботи з водопостачання та водовідведення:

ліквідовано 18 поривів водогону на суму 54,0 тис. гривень;

відремонтовано 15 водозабірних колонок на суму 7,2 тис. гривень;

замінено чотири насоса на суму 194,6 тис. гривень;

замінено дві засувки на станції підвищення тиску на вулиці Тараса Шевченка, 32, на суму 14,4 тис. гривень;

замінено засувки центрального водогону на вулицях Тараса Шевченка, Вокзальній, Пилипінській на суму 8,5 тис. гривень;

ліквідовано 132 засмічення у централізованій системі водовідведення на суму 19,3 тис. гривень;

відремонтовано три станції автоматичного пуску насосного агрегату свердловин «Каскад» на суму 2,6 тис. гривень;

проведено хлорування систем централізованого водопостачання в населених пунктах громади на суму 3,1 тис. гривень;

встановлено два дизель-генератора (110 кВт) на центральному водозаборі та станції ІІІ підйому на провулку Верстатників на суму 5,0 тис. гривень;

замінено водопровідних мереж Ф160мм 102 метри погонних на суму 81,6 тис. гривень;

проведено будівництво водогону на вулиці Михайлівській протяжністю 2 кілометри на суму 1 800,0 тис. гривень;

виконано приєднань до мереж водопостачання 14 нових абонентів.

Житловий фонд. У звітному періоді за кошти комунального підприємства «Лебединська житлово-експлуатаційна контора виконавчого комітету Лебединської міської ради» проведено:

поточний ремонт покрівлі на суму 248,2 тис. гривень;

профілактику електромереж із заміною електрокабелів, патронів, лампочок, вимикачів, розеток на суму 56,4 тис. гривень;

ремонт внутрішньобудинкових мереж водопостачання на суму 69,7 тис. гривень;

ремонт дверей виходу на покрівлю, входу в підвал, виготовлення та встановлення дверей у під’їзди на суму 60,3 тис. гривень;

ремонт зливової каналізації на суму 39,1 тис. гривень;

заміну лічильників електроенергії на суму 20,2тис. гривень;

виготовлення та встановлення лавок біля під’їздів на суму 30,7 тис. гривень;

ремонт дитячих майданчиків біля двох багатоквартирних житлових будинків на суму 48,5 тис. гривень;

спилювання аварійних дерев на прибудинкових територія на суму 23,9 тис. гривень;

ремонт каналізаційних мереж на суму 119,4 тис. гривень;

заміну лічильників електроенергії на суму 3,6 тис. гривень;

ремонт та виготовлення перил на суму 2,4 тис. гривень;

укріплення входу в підвал, ремонт відмостки, східців, оголовків вентиляційних каналів на суму 63,2 тис. гривень;

заміну вікон у під’їздах на металопластикові на суму 24,5 тис. гривень.

За рахунок коштів комунального підприємства «Лебединське будинкоуправління мікрорайону «Черемушки» виконавчого комітету Лебединської міської ради» проведено наступні заходи:

прибирання прибудинкової території на суму 83,1 тис. гривень;

роботи з утримання приміщень житлових будинків на суму 22,5 тис. гривень;

технічне обслуговування та поточний ремонт мереж електропостачання на суму 25,2 тис. гривень;

поточний ремонт внутрішньобудинкових систем водовідведення, водопостачання, зливової каналізації (заміна ділянки лежака холодного водопостачання) на суму 57,1 тис. гривень;

поточний ремонт конструктивних елементів, технічних пристроїв будинків на суму 52,8 тис. гривень;

технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем водопостачання, водовідведення та зливової каналізації на суму 41,4 тис. гривень.

Теплопостачання. За звітний період за кошти комунального підприємства «Лебединтеплоенерго» виконано наступні роботи:

закупівлю дров об’ємом 61,4 куб. метра на суму 97,7 тис. гривень;

закупівлю пелет у кількості 28,5 тонни на суму 249,3 тис. гривень;

повірку промислових лічильників та коректорів об’єму на котельних міста на суму 63,4 тис. гривень;

заміну труб у тепломережах на суму 209,5 тис. гривень;

електролабораторні роботи з електроустаткування електричних мереж виробничої бази та котелень підприємства на суму 12,6 тис. гривень;

заміну кранів на газопроводах, тепловому пункті, запірної арматури у котельнях на суму 21,7 тис. гривень;

ремонт службового автомобіля на суму 7,1 тис. гривень;

поточний ремонт будівель котельних на суму 19,2 тис. гривень;

проведення технічного обслуговування газового обладнання на всіх котельнях на суму 2,2 тис. гривень.

Інше:

утримання об’єктів благоустрою комунального закладу «Добробут громади» Лебединської міської ради у сумі 1 395,095 тис. гривень;

проведення наукового дослідження обсягів накопичення відходів на об’єктах їх утворення та розроблення норм надання послуг із вивезення побутових відходів – 95,0 тис. гривень;

розробка місцевого плану управління відходами Лебединської міської територіальної громади – 99,0 тис. гривень;

експлуатаційне утримання (поточний ремонт) комунальних доріг та тротуарів – 3 655,231 тис. гривень;

внески до статутного капіталу комунального підприємства «Водоканал виконавчого комітету Лебединської міської ради» – 46,167 тис. гривень;

«Будівництво глибоководної свердловини в м. Лебедин, Сумської області. Нове будівництво» – 5 667,697 тис. гривень, у тому числі – державний бюджет – 5 259,018 тис. гривень, бюджет Лебединської міської територіальної громади – 408, 679 тис. гривень; фінансова підтримка комунального підприємства «Лебединтеплоенерго» – 99,458 тис. гривень.

Освіта

У підпорядкуванні Управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради знаходяться дев’ятнадцять закладів загальної середньої освіти, дев’ять закладів дошкільної освіти, два позашкільних заклади (Лебединська дитячо-юнацька спортивна школа Лебединської міської ради Сумської області, Лебединський центр позашкільної освіти Лебединської міської ради Сумської області) та комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Лебединської міської ради Сумської області.

У громаді функціонують 9 закладів дошкільної освіти та 11 дошкільних відділень у закладах загальної середньої освіти, у яких виховується 816 дітей дошкільного віку. У 3 закладах дошкільної освіти функціонують 3 логопедичні групи для дітей з вадами мови, в яких логопедичну допомогу отримує 41 дитина. 14 дітей з особливими освітніми потребами виховуються в 7 інклюзивних групах.

Забезпечення права дітей на здобуття позашкільної освіти в громаді продовжує здійснюватися Лебединською дитячо-юнацькою спортивною школою Лебединської міської ради Сумської області (19 спортивних груп, 241 вихованець) та Лебединським центром позашкільної освіти Лебединської міської ради Сумської області, в якому у 2023-2024 навчальному році функціонують 210 гуртків соціально-гуманітарного, художньо-естетичного, науково-технічного, дослідницько-експериментального, туристсько-краєзнавчого, фізкультурно-спортивного напрямів та школа раннього творчого розвитку дитини «Зернятко», де отримують освітні послуги 3 100 вихованців.

Шостий рік поспіль в освітніх закладах відбувається запровадження концепції «Нова українська школа», яка передбачає навчання учнів початкової школи за новим Державним стандартом. У 2023-2024 навчальному році відповідно до Концепції «Нова українська школа» навчається 2 031 дитина у 123 класах.

З метою збереження життя та здоров’я учасників освітнього процесу у закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти громади навчання у 2023-2024 навчальному році організовано за змішаною формою.

У І півріччі 2024 року проведено:

поточний ремонт водовідведення в Пристайлівському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області на суму 30,9 тис. гривень;

процедурні тендерні закупівлі з придбання 45 мультимедійних комплектів для учнів 5-6 класів, які навчаються за програмою «Нова українська школа» на суму 1 720,575 тис. гривень.

Культура, туризм

У І півріччі 2024 року комунальним закладом «Лебединський міський центр культури і дозвілля» виконавчого комітету Лебединської міської ради та його філіями проведено ряд культурно-мистецьких та тематичних заходів, на яких зібрано та передано благодійним організаціям на допомогу Збройним Силам України кошти у сумі 170 864 гривні.

У закладах культури Лебединської міської територіальної громади проводяться заходи з підготовки до осінньо-зимового періоду 2024-2025 років, а саме:

закуплено 418 куб. метрів дров на суму 702 031,44 гривні;

придбано вентилятор для твердопаливного котла у Павленківський сільський клуб-філію на суму 2 250 гривень;

проведено повірку коректора на суму 3 805 гривень та повірку лічильника на суму 6 046,72 гривні у комунальному закладі «Лебединський міський центр культури і дозвілля» виконавчого комітету Лебединської міської ради;

придбано лічильники електроенергії на суму 5 208 гривень.

Забезпечення законності і правопорядку

З метою посилення захисту держави, суспільства і громадян від проявів тероризму, запобігання виникненню умов, що сприяють вчиненню правопорушень, забезпечення захисту конституційних прав та свобод людини, рішенням шістнадцятої сесії Лебединської міської ради восьмого скликання від 12.07.2021 № 350-МР «Про Комплексну програму Лебединської міської територіальної громади «Правопорядок на 2021-2025 роки» (зі змінами від 12.10.2022 № 568-МР, від 19.07.2023 № 877-МР, від 21.12.2023 № 1039-МР, від 07.03.2024 № 1125-МР, від 15.05.2024 № 1184-МР) затверджено Комплексну програму Лебединської міської територіальної громади «Правопорядок на 2021-2025 роки» (далі – Програма).

У І півріччі 2024 року згідно з Програмою використано кошти у сумі 1 097,0 тис. гривень, із них на:

підключення, налаштування серверного обладнання та камер відеоспостереження, надання доступу до мережі інтернет, технічне обслуговування – 198,0 тис. гривень;

субвенцію державному бюджету на матеріально-технічне забезпечення, паливно-мастильними матеріалами для службового автотранспорту, закупівлю оргтехніки та комп’ютерної техніки, покращення соціально-побутових умов для відділення поліції № 3 (м. Лебедин) Сумського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області – 99,0 тис. гривень;

субвенцію державному бюджету на придбання спеціалізованого транспортного засобу для Сумського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України – 800,0 тис. гривень.

Здійснювалось проведення інформаційно-пропагандистських, тематичних акцій, конкурсів з питань профілактики правопорушень, правового виховання громадян.

Постійно проводиться робота зі сприяння особам, які звільняються з місць позбавлення волі, у видачі та оформленні документів, необхідних для вирішення соціальних питань; активізація роботи спостережної комісії з надання такій категорії осіб допомоги в соціальній адаптації, пошуку роботи, тощо.

Техногенна безпека

Головним завданням у І півріччі 2024 року є підвищення ефективності функціонування та посилення надійності міської субланки Сумської районної ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту, запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та зменшення негативних наслідків їх виникнення.

Діяльність органів управління цивільного захисту громади була спрямована на визначення першочергових заходів щодо попередження надзвичайних ситуацій та мінімізацію їх наслідків для громади, серед яких:

організація роботи міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, забезпечення контролю за неухильним виконанням її рішень установами, організаціями і підприємствами громади;

розробка та впровадження організаційно-технічних заходів, спрямованих на запобігання виникненню надзвичайних ситуацій на території громади та ліквідації їх наслідків;

організація навчання населення громади, працівників установ та підприємств діям у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

План основних заходів цивільного захисту Лебединської міської територіальної громади затверджено розпорядженням Лебединського міського голови від 07.02.2024 № 19-ОД «Про затвердження плану основних заходів цивільного захисту Лебединської міської територіальної громади на 2024 рік».

Протягом І півріччя 2024 року підготовлено та проведено 4 засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та з питань надзвичайних ситуацій, на яких розглянуто 15 питань та прийнято відповідні протокольні рішення.

Упродовж І півріччя 2024 року фонд захисних споруд громади було збільшено на 4 найпростіших укриття (ємність яких складає 500 осіб). На облаштування захисних споруд було заплановано 4 354 тис. гривень, використано 381,5 тис. гривень.

Станом на 01.07.2024 проведено навчання з питань цивільного захисту 8 посадових осіб, працівників органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання комунальної форми власності з числа керівного складу та фахівців, діяльність яких пов’язана з організацією та здійсненням заходів цивільного захисту. Заплановано проходження навчання з питань цивільного захисту ще 7 посадових осіб. Для оповіщення населення громади про виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру з бюджету громади у І півріччі 2024 року профінансовано 88,8 тис. гривень на обслуговування існуючої системи оповіщення.

Поділитися