Західний кукурудзяний жук – небезпечний карантинний шкідник

З активним розвитком міжнародних торгівельних відносин, площі під посів кукурудзи в Україні значно збільшилися, ця культура висівається переважно імпортним насіннєвим матеріалом, в свою чергу це сприяє занесенню карантинних організмів, зокрема західного кукурудзяного жука.

 Він обмежено поширений в Україні..Потрапив в наші краї з американського континенту і поступово тут «обживається». Карантинний шкідник зустрічається переважно в західних областях України, з періодичною появою трохи східніше. Розповсюджений в 16 областях України. В Сумській області цей шкідник відсутній. .Ареал його розповсюдження щороку збільшується. Існують дані, що шкідник поширюється мінімум  на 50 кілометрів східніше щороку.

Західний кукурудзяний жук (Diabrotica) – є небезпечним шкідником кукурудзи, личинки якого живляться корінням кукурудзи.  При живленні корінням, зменшується коренева маса, погано розвивається коріння та пошкоджується гнилями, які надають йому бурого забарвлення . Ослаблені рослини не стійкі до різних захворювань, за рахунок того, що жуки та личинки є переносниками різноманітних збудників захворювань кукурудзи: грибкових, бактеріальних, вірусних. Пошкоджені дорослі рослини під час сильних дощів та вітрів легко полягають, стебло набуває форми «гусячої шиї». При цьому стає повністю або частково неможливим механізований збір врожаю. Найбільша шкодочинність західного кукурудзяного жука проявляється на тих полях, де відсутня сівозміна. При беззмінному вирощуванні кукурудзи значно зростає щільність популяції цього шкідника.  Жуки живляться пилком, маточковими стовпчиками, незрілими зернами, листям кукурудзи. Крім цього вони живляться пилком інших рослин з родини гарбузових, злакових, складноцвітих. Розповсюдження яєць та личинок цього шкідника можливе з транспортом, залишками грунту, що прилипає до насіння, знаряддями праці. В пошуках корму дорослі особини перелітають на поля кукурудзи та інших культур у нові райони. Перенесенню жуків сприяє вітер. Поширення шкідника також може слугувати завезення жуків з об’єктами регулювання та транспортними засобами, які прибувають з країн, де розповсюджений шкідник та природним його розселенням по території України де є розповсюджені вогнища .                                      

Фітосанітарні заходи спрямовані на профілактику та запобігання проникнення карантинного організму включають:                                                                                                                                                  – ретельний карантинний огляд всіх партій зерна кукурудзи, що надійшли з країн розповсюдження ЗКЖ.                                                                                                                       –щорічне обстеження посівів кукурудзи маршрутно- візуальним методом з використанням феромонних пасток. Їх встановлюють на полях для відлову дорослих особин, в місцях де є ризик занесення.                                                                                       –заборону ввезення на територію України із зон зараження країн розповсюдження західного кукурудзяного жука зерна кукурудзи, кукурудзяних качанів, насіння для виробничих посівів, частин рослин кукурудзи, тощо.

Головний спеціаліст відділу карантину рослин, управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Сергій ЛЮБИВИЙ

Поділитися